Maliyet artışları nedeniyle çiftçiler ekim yapamıyor
Gübre ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar, geçimini tarımla sağlayan çiftçileri olumsuz yönde etkiliyor.
Tarımda iyi bir verim elde etmek için gübreleme, çiftçiler için artık bir ihtiyaç halini almış durumda. Ancak gübre fiyatlarındaki artışlar çiftçileri tedirgin ediyor. Ankaralı çiftçiler, tarla ve bahçelerinde kullanılacak olan gübrenin fiyatının yüzde 100'ün üzerinde artmasına tepki gösterdi.
Gübre ve akaryakıt fiyatlarına üst üste gelen zamlar, çiftçilerin tepkisine neden olmakla birlikte birçok çiftçiyi de üretimden uzaklaştırıyor. Gübre ve akaryakıt fiyatlarının yükselmesi üretimin azalmasına, üretimin azalması da gıda fiyatlarına yansıyor.
Çiftçiler, tarımsal üretim için en büyük tehdidin yüzde 100'ün üzerinde artan gübre fiyatları olduğuna dikkat çekiyor.
Yüksek fiyatlar nedeniyle ihtiyaç duyulan gübrenin kullanılamaması durumunda verimin ve üretimin azalacağı belirten çiftçiler, bunun ister istemez gıda fiyatlarına da yansıyacağına vurgu yapıyor.
"Gübre, ana masraflarımızı oluşturan maliyetlerden bir tanesi"
"Çiftçilikte en büyük sıkıntılardan biri gübre fiyatlarının yüksek olmasıdır." diyen Hakan Bilgiç, yetkililerin buna bir çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.
Bilgiç, "Gübre ana masraflarımızı oluşturan maliyetlerden bir tanesi. İç Anadolu'da bir çiftçinin ortalama aldığı ürün 300-350 kilo civarında. Bu da bizim maliyetimizin yükselmesi ve para kazanmadığımız anlamına geliyor." dedi.
"Devletin herhalde bir ekim planı yok"
Hakan Bilgiç
Sıkıntılarının çok olduğuna dikkat çeken Bilgiç, "Devletin herhalde bir ekim planı yok. Nerede, ne kadar ya da hangi ürünü ne kadar ektireceğimizin planı yok. Yoksa Türkiye'de yetişen ürünün bence hem bu halka hem de ihraca yeteceğine inanıyorum. Polatlı'da bir sene soğan ekiliyor, ekim aşırı yapılıyor. Ertesi sene patates para etmiyor, patates aşırı ekiliyor. Kuru fasulye para etmiyor, aşırı ekiliyor. Devlet bunları dengelediği zaman her şeyin sabit fiyata düşeceğini, nerede ne zaman ne kadar ekileceğini bildiğimiz zaman da bazı şeylerin daha düzgün olacağını tahmin ediyorum. Devlet veya özel sektör şeker pancarı ektiriyor. Fabrikaların şeker pancarına ne kadar ihtiyacı var ve ne kadar ihraç ediliyor, buna göre de pancar ektiriyor. Şeker pancarının üretiminde şu anda bir sıkıntımız yok. Bu sistemi soğanda da diğer ürünlerde de yapabiliriz. Diyelim ki 10 bin dönüm soğana ihtiyacımız var, 10 bin dönüm ekilmesi gerekiyor. Patates ve tüm ürünlerde de aynı. Kuraklık bir etkendir ama bunu da Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) stoklamasıyla bu sıkıntıların da giderileceğini zannediyorum." ifadelerini kullandı.
"Gübre ve mazot fiyatları düşerse çiftçinin durumu iyileşir"
İlyas Taşkın
Gübre fiyatlarının çok pahalı olduğunu dile getiren çiftçilerden İlyas Taşkın, şunları söyledi:
Gübre ve mazot fiyatları pahalı. Onun için çiftçinin işi kötü, para kazanamıyor. Ben hayvancılık yapıyorum. Bir torba yem 180 lira bizde etin kilosu geçen seneyle aynı duruyor. Ama geçen sene yem çuvalı 80 liraydı bu sene 180 lira. Sorunlar işte bu. Gübre pahalı, ekim yapamıyoruz. Çiftçi gübreyi tam atmayınca üretimi de alamaz. Az gübre atıyoruz, geçen senekinden az verim alıyoruz. Gübre ve mazot fiyatları düşerse çiftçinin durumu iyileşir.
"Girdilerin yükselmesi nedeniyle ekimden vazgeçtim"
Yaşar Aktaş
Çiftçilerden Yaşar Aktaş, "Çiftçiyim, çiftçi belgem var. Köye ekin ekmeye gideyim dedim, gittim baktım gübre 350 lira, tohum fiyatı yükselmiş, mazot 8 buçuk lira… Bundan ne kazanacağım? Girdilerin yükselmesi nedeniyle ekimden vazgeçtim. Emekli oldum, köyüme döndüm, elektrik ve su yok. Ruhsatlı ev yapmamıza rağmen gittiğime bin pişman oldum. Buradan devlete sesleniyorum. Bizimle ilgilenirlerse çok memnun olurum." dedi.
"Çiftçi parayı toprağa saçmaktan imtina ediyor o yüzden çiftçilik giderek azalıyor"
Mehmet Taş
Kısmen de olsa çiftçilikle uğraştığını söyleyen Mehmet Taş, "Çiftçinin derdini biliyoruz. Kısmen sebze, yerli üretim ve sulu tarım ile uğraşıyoruz. Çiftçinin sıkıntıları büyük. Özellikle girdisi çok yüksek. Maliyetin çok fazla artmasından dolayı çiftçi kazanamadığından kısmen de olsa çok büyük çiftçilik yapmayan insanlar çiftçiliği bırakmış durumdalar. Özelikle gübre fiyatları çok artmış, yüzde 150 hatta yüzde 200 civarında bir artış göstermesinden dolayı çiftçi parayı toprağa saçmaktan imtina ediyor. O yüzden çiftçilik giderek azalıyor diyebiliriz." şeklinde konuştu. (İLKHA)