Yolcu da taşıyacak atık da toplayacak
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde geliştirilen tamamen otonom robotik tekne, Amsterdam kanallarında denize açıldı.
‘Roboat’ isimli proje, 2015 yılının sonlarında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü havuzunda prototip gemilerin denenmeye başlanmasından bu yana çok yol kat etti.
İKİ ROBOAT HAZIR
Araştırma ve geliştirme çalışmaları meyvesini verdi. İki tane tam ölçekli Roboat hazır ve medyaya tanıtıldı. Roboat, tabanın aynı olduğu, ancak kullanım durumuna bağlı olarak üst güvertelerin değiştirilebildiği evrensel bir gövde tasarımına sahip. Bu sayede çok farklı amaçlar için hizmet verebilecek. Şöyle ki, otonom tekne Roboat, beş kişiye kadar yolcuyu rahatça taşıyabiliyor, atık toplayabiliyor, nakliye yapıp mal teslim edebiliyor ve isteğe bağlı olarak altyapı elemanı olarak bile kullanılabiliyor.
10 SAATLİK PİL
Roboat, 10 saat ömrü, kablosuz şarj özelliği olan, küçük bir sandık büyüklüğündeki bir pil ile çalışan tamamen elektrikli bir tekne. Amsterdam’ın hareketli sularında hızla gezinmek için Roboat’ın uygun navigasyona, algılama ve kontrol yazılıma ihtiyacı vardı. Bu ihtiyaca yönelik titiz bir birleşim tasarlandı ve geliştirildi. GPS kullanarak seyir yapan otonom tekne, köprüler, sütunlar ve diğer tekneler gibi nesnelerle çarpışmayı önlemek için sürekli olarak radarı ile çevreyi tararken, A noktasından B noktasına en güvenli rotaya da otonom olarak karar veriyor. Roboat için bir sonraki adım, teknolojiyi kamuya açık alanda kullanmaya başlamak olacak.
ŞEHİR İÇİN BÜYÜK AVANTAJ
Proje Direktörü Stephan Van Dijk, “Roboat, görevlerini 7/24 ve kaptansız olarak yerine getirebildiği için bir şehir için büyük bir avantaj. Ancak sağlık ve güvenlik nedenleriyle bir kara operatörü de Roboat’ı bir kontrol merkezinden uzaktan izleyecek. Bir operatör, 50’den fazla Roboat ünitesini izleyerek sorunsuz operasyonlar sağlayabilir” diyor.
Kaynak: İTO