• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Aileler çocuklarının zararlı alışkanlıklarını nasıl tespit edebilirler?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Teknolojik gelişme ile beraber insanlar hiç tanımadıkları kişilerle kolay bir şekilde arkadaşlıklar kuruyor. Bu durum özellikle çocukların ve gençlerin yanlış arkadaş çevreleri vasıtasıyla kötü alışkanlıklar edinmelerini sağlıyor.

 

Uyuşturucu kullanım yaşının ilkokul seviyelerine kadar düştüğü günümüzde, ailelerin çocuklarına daha fazla zaman ayırmaları, arkadaş çevreleri ve internet ortamında neler yaptıklarını iyice araştırmaları gerektiği ifade ediliyor.

Çocukların zararlı alışkanlıklarını davranışlarına yansıttığını belirten Psikolog Nurşen Karakoç, çocuğun zararlı alışkanlığını direk dile getirmeyeceğini, bu yüzden anne babaların çocuklarını gözlemleyerek bunun farkına varabileceklerini ifade etti.

"Aile çocukla konuşmalıdır"

Çocuğunun zararlı alışkanlıklarından şüphelenen ailenin bunu çocukla konuşması gerektiğini dile getiren Karakoç, "Aile, zararlı alışkanlığı tespit etmek için bir dedektiflik rolüne girmemelidir. Önce çocuğun davranışını söyleyip daha sonra kendi duygularını dile getirerek çocukla konuşmalıdır. Çocuğa duygularını anlatarak ve yaptığı bu kötü alışkanlıktan dolayı nasıl üzüldüğünü ve kaygılandığını dile getirerek çocukla bunu konuşmalıdır. Çocuk da bunu kabul ederse, çocukla beraber hareket ederek çözüm bulmaya çalışmadır." dedi.

"Çocuğun arkasından iş çevrilmemelidir"

Çocuk söylenenleri kabul etmezse ve zararlı alışkanlığının olduğunu reddederse, anne ve babanın bunu ispatlama çalışmasına girişmemeleri gerektiğini vurgulayan Karakoç, şöyle devam etti:

“Çocuğun arkasından iş çevirmemelidir. Genellikle anne babalar çocuklarından şüphelendiklerinde çantalarını ve ceplerini karıştırıyorlar ya da çocuk üzerinde baskı kurmaya çalışıyorlar. Bunların hepsi yanlış davranışlardır.  Bu davranışlar çocuğun yaptığı kötü ve zararlı alışkanlığı pekiştirir. Çocukla konuşulmalı ve bu yapılan zararlı alışkanlıkların çocuk tarafından dile getirilmesi sağlanmalıdır."

"Çocuğa kesinlikle şiddet uygulanmamalıdır"

Çocuğun yaptığı kötü alışkanlıklardan vazgeçmesi için şiddet uygulamanın doğru bir davranış olmadığına dikkat çeken Karakoç, "Şiddet, yapılan zararlı alışkanlığı pekiştirebilir. Çocuk evden kaçabilir veya gizli saklı yerlerde bu davranışlarını yapabilir. Çocuk ikna edilmeye çalışılmalıdır. Gerekirse çocuk ikna edilerek bir uzmandan yardım alınabilir. Uzman konusunda da zorlama olmamalıdır. Çocuğun sevdiği bir kişiden yardım alarak uzman desteği ile bu sorun çözülmelidir. Şiddet kesinlikle düşünülmemelidir." diye konuştu.(İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir