Marmaray Zübeyde Hanım Parkı açıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Marmaray Zübeyde Hanım Parkı açılış törenine katıldı.
Bakan Adil Karaismailoğlu, Bakanlık ile Zeytinburnu Belediyesi’nin ortak çalışması neticesinde açılışı gerçekleştirilen Marmaray Zübeyde Hanım Parkı’nın malum zihniyetin durdurduğu projelerden sadece biri olduğunu söyledi.
Şehirlerin aynı zamanda geçmişi geleceğe, kadim medeniyetleri de günümüze bağlayan köprüler olduğunu belirten Karaismailoğlu, şöyle devam etti:
Açılışı gerçekleştirilen Marmaray Zübeyde Hanım Parkı’nın da “malum zihniyetin durdurduğu projelerden” sadece biri olduğuna dikkati çeken Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Marmaray güzergahının üstü kapatılarak elde edilen alanın, park ve dinlenme alanı olarak hizmet vermesi amacıyla 17 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmalara başlanmıştı. Ancak, işin bir kısmı yapıldıktan sonra çalışmalar mevcut İBB yönetimi tarafından maalesef durduruldu. Devam eden metro inşaatının üzerine hafriyat döken, hastane yolunu yapmayan, metrosunu durduran, Bakanlığı’mızın yaptığı projelerin üzerine çökmeye çalışan zihniyetten daha fazlasını beklemezdik. Sonrasında Zeytinburnu Belediyemiz devreye girdi. Belediye Başkanımız gereğini yaptı. Kalan kısımları hızla bitirdi.” diye konuştu.
İstanbul’u dünyanın önde gelen şehirlerinden biri haline getirmek için 7 tepeli İstanbul’da tüm dünyada ses getiren birçok dev projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Karaismailoğlu, Marmaray ve Avrasya Tüneli’ni Boğaz’ın altından geçtiklerini kaydetti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile İstanbul Boğazı’na üçüncü gerdanlığı taktıklarını ifade eden Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“İstanbul Havalimanı ile İstanbul’u küresel havacılık merkezi yaptık. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattını hizmete geçirdik. Osmangazi Köprüsü’nün de dahil olduğu İstanbul-İzmir Otoyolu’nu yaparak ile bu iki şehri adeta kapı komşusu haline getirdik. Çamlıca’da dağınık haldeki, insan sağlığına, çevreye zararlı 33 demir yığınını kaldırdık. Türk mühendisliğinin bir harikası olan Çamlıca Kulesi ile İstanbul’un siluetine önemli bir katkı sağladık. Dünyada ilk olarak aynı kulede 100 radyonun yayın yaptığı yeni bir simge yapıyı İstanbul a kazandırdık. Marmaray, Halkalı-Gebze arasında 80 kilometrelik parkurda, 43 istasyonu 108 dakikada tamamlayarak, İstanbul’un kent içi ulaşımının ana hatlarından biri oldu. Hızlı, konforlu, hava şartlarından etkilenmeyen, kesintisiz ulaşımın adresi İstanbullular için artık Marmaray’dır. Marmaray, İstanbul’un adeta omurgası olmuştur. 5 Kasım’da Marmaray’ı kullanan yolcu sayısı rekor kırdı. Bir günde 567 bin 169 yolcu, 6 Kasım’la birlikte iki günde toplam 1 milyon 115 bin yolcu Marmaray ile işlerine, sevdiklerine ulaştırıldı. Hizmette olduğu 8 yıl içinde taşıdığı yolcu sayısı ise 607 milyona ulaştı.”
“80 km uzunluğundaki parkurda hizmet veren Marmaray banliyö hattı ile Levent-Hisarüstü Metrosu’nun ardından İstanbul şehir içi raylı toplu taşımacılık altyapısının gelişmesi için 103,3 kilometre uzunluğunda 7 ayrı hatta çalışmalara da devam ediyoruz” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Bunlar; 3 gün önce ilk test sürüşünü başarı ile gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin en hızlı metrosu Beşiktaş (Gayrettepe)-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metrosu, Marmaray hattımızın Halkalı’dan devamı Küçükçekmece-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metrosu, Pendik Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu, Bakırköy (İDO)-Bahcelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı Metrosu, Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir hastanesi-Kayaşehir Metrosu, Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca Metrosu ve Zeytinburnu Kazlıçeşme’den başlayıp Yedikule, Samatya, Yenikapı, Çatladı Kapı’dan geçerek Sirkeci’ye ulaşacak içerisinde raylı sistem toplu taşıma hattının yanında yürüme yolları ve bisiklet yollarının ve sosyal alanların olacağı Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon projesidir. İnşallah, 2023 yılı içerisinde bu projelerin tamamını bitireceğiz. 2022 yılının başında da artık bu projeleri hizmete almaya başlayacağız.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)