• DOLAR 34.161
  • EURO 37.234
  • ALTIN 2952.15
  • ...
PKK Yöneticisi Hizbullah Hakkında Açıklamalarda Bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçtiğimiz Pazar günü Ruşen Çakır, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Duhok şehrinin Amedi bölgesindeki bir PKK üssünde, KCK Yürütme Konseyi üyesi Duran Kalkan ve PKK’nın  üst düzey kadın yöneticilerinden, YJA Star adı silahlı kadın birliklerinin başındaki Delal Amed ile başta PKK`nin barış süreci olmak üzere Hizbullah Cemaati ve Hüda Par ile ilgili konuları ele alan bir röportaj gerçekleştirdi.

İşte Ruşen Çakır`ın gerçekleştirdiği röportajda Duran Kalkan`ın Hizbullah Cemaati ve Hüda Par ile ilgili açıklamaların yer aldığı ilgili bölümler....

Hizbullah’la şu an gerginlik yok

- Dicle Üniversitesi’ndeki olaylar ve Hizbullah ile yeniden çatışma ortamına girilmesi ihtimali hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kalkan: Eğer olaylar planlı değil de kendiliğinden olmuşsa çatışma da gelişmez. Eğer sorun bizim gençlerimizden kaynaklanmışsa bu giderilir. Çünkü bizim siyasi olarak geniş bir çerçevemiz var. Gençlerimiz onların faaliyetlerini engelleme değil tam tersine ittifak halinde olabilirlerdi.

- Yani Hizbullah’a hayat alanı tanımama gibi bir politikanız yok.

Kalkan: Kesinlikle yok. Başkaları bize hayat hakkı tanımamaya çalışıyor ve biz buna karşı duruyoruz. Başkasına aynı şekilde davranırsak kendimizi inkar etmiş oluruz.

- Ama geçmişten kaynaklanan bir durum var, kapanmamış defter var...

Kalkan: Var tabii, gerginlik var. Çeşitli görüşmeler de oldu, bazen gerginlikler oldu. Fakat şu an öyle bir pozisyon yok. Eğer engelleyici bir durum olmuşsa onların da yaklaşımındandır. Bize böyle yansıdı.

Hizbullah gelebilir ama ayrılanlar gelemez

- Düzenlenmesi söz konusu olan 4 konferanstan Diyarbakır’da olanına Hizbullah da çağrılacakmış.

Kalkan: Doğru, o konferanslar için katılmak isteyen herkese çağrı var.

- Sizden ayrılanlar da dahil mi bu çağrıya? Onlar da gelebilir mi?

Kalkan: Onlar yok. Gelmeleri zordur.

Başka Kürt hareketleri de çıksa keşke

- Hüda-Par Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, PKK ile Hizbullah yıllardır süren ateşkesi resmileştirmeli dedi. Bu mümkün mü?

Kalkan: Aslında böyle olsun istedik biz de, geçmişte bazı çabalar da oldu. Fakat tam gerçekleşmedi. Bu Hizbullah’tan kaynaklandı biraz. Geçmişi daha açık değerlendirebilirdi, özeleştiri vermesi gerekirdi. Tersine bize dönük eleştirileri çok oldu. Biz özeleştiri vermekten çekinen bir hareket değiliz. Fakat 1990-94 çatışma sürecinde hata yapan biz değiliz. Hatalarımız varsa bireyseldir, alansaldır. Onlarsa merkezi politika gereği bu şeyleri yaptılar ve yanlış yaptılar. Açıkça bazı politikaların gereğini yerine getirdiler ve hâlâ o süreç çözümlenemiyor. Aydınlatılmaya muhtaç olan karanlık bir süreç. Bu engel oluşturdu. Olabilse, çözümlense, biz ondan yanayız, iyi olur. Yok etme, hayat hakkı tanımama diye bir şey kesinlikle yok. Keşke başka Kürt hareketleri de çıksa. Ama ulusal demokratik değerlere, ilkelere sahip çıkma temelinde çıksa. Örneğin PKK bu kadar mücadele yürüttü, buna değer vererek çıksa, reddetmeyiz.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir