• DOLAR 32.381
  • EURO 34.696
  • ALTIN 2402.809
  • ...
Aşere-i Mübeşşere Nedir? Aşere-i Mübeşşere kimlerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Peki, Aşere-i Mübeşşere Nedir? Aşere-i Mübeşşere kimlerdir? İşte merak edilen soruların cevabı...

Aşere-i Mübeşşere Nedir?

Dünyada iken Hz. Peygamber tarafından Cennetle müjdelenen 10 kişiye Aşere-i Mübeşşere denir.

Aşere-i Mübeşşere kimlerdir?

Hz. Ebû Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali, Talha b. Ubeydullah,  Zübeyr b. Avvâm, Abdurrahman b. Avf, Sa‘d b. Ebû Vakkās, Saîd b. Zeyd, Ebû Ubeyde b. Cerrâh (r.a.) hazretleridir.

Bu 10kişinin cennetle müjdelendikleri meşhur olmakla birlikte sadece bunların bu fazilete sahip olup başkalarının dünyada bu müjdeye nail olmadıklarını söylemek mümkün değildir. Zira temel hadis kaynaklarına bakıldığında bu 10 kişinin dışında da sahabeden cennetle müjdelenenlerin bulunduğu görülmektedir.

Aşere-i Mübeşşere’nin özellikleri

Ebû Dâvûd ve Tirmizî olmak üzere bazı hadis âlimlerinin naklettiği sahîh bir rivayette, zikredilen şahısların tek seferde topluca Hz. Peygamber (s.a.v) tarafından cennetle müjdelenmeleridir. Bir diğer nedenin de dört büyük halife başta olmak üzere 10 kişinin sahabe içerisinde diğerlerine göre daha tanınmış olmaları olduğunu söylemek mümkündür.

Cennetle müjdelenen başka sahabe var mı?

Temel hadis kaynakları üzerinden yapılan araştırmalara göre ise zikredilen 10 kişinin dışında erkeklerden 27 kişi, kadınlardan da 7 kişi olmak üzere toplam 34 sahibinin daha ilgili rivayetlere göre ya henüz hayatta iken ya da vefatından sonra cennete girmeyi hak ettiğinin Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından açıkça haber verildiği tespit edilmiştir.

 Ancak yine de bu sayının kesin bir rakam olduğu söylenemez. Zira başkalarını da Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yine bu şekilde müjdelemiş olmakla beraber bunun kaynaklara geçmemiş olması yahut geçse de güvenilir bir kaynak değeri olmadığı için itibar edilmemiş olması söz konusu olabilir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir