• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Sanal alem gerçek felaketler yaşatıyor! 
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Sosyal mecralar, başta çocuklar ve gençler olmak üzere çok sayıda kişide olumsuz etkilere yol açabiliyor. TikTok videosu çekmek isterken yaşanan facialar ise giderek büyüyen tehlikeyi gözler önüne seriyor. TRT Haber’in haberine göre; Ağustos ayında İstanbul'da feci şekilde can veren Kübra Doğan'ın başına gelenler bunlardan sadece biri. Video çekmek için çatıya çıkan genç kız, 50 metre yükseklikten apartman boşluğuna düşmüştü.

BU YANLIŞ DAVRANIŞLARIN TEK NEDENİ FENOMEN OLABİLMEK

Bir genç, video çekmek için bisikletle üst geçidin merdivenlerinden inmeye çalıştı. Ancak bu tehlikeli girişim, ağır yaralanma ile son buldu. Karşılaşılan yanlış davranışların en büyük sebebi, gençlerin fenomen olma hevesinden kaynaklanıyor.

ÇOCUKLARA SALDIRDILAR, DÜŞMEYİ GÖZE ALDILAR VE DAHA FAZLASI

İzmir'de bulunan iki genç kız da, sırf şöhret olmak adına hiç tanımadıkları 2 küçük kız çocuğuna saldırdı. Darp anları saldırganların arkadaşları tarafından kaydedildi. Bursa'da da 2 çocuk, fenomen olmak uğruna düşmeyi göze aldı. Çocuklar metrelerce yükseklikteki duvarı aşıp çatıya tırmandı. Kendilerini çeken kişiye de poz verip el salladı.

SADECE KENDİLERİNİN DEĞİL BAŞKALARININ DA HAYATINI RİSKE ATIYORLAR

Kullanıcılar, videoların tıklanması uğruna sadece kendi hayatlarını değil, başkalarınınkini de tehlikeye atıyor. Sakarya'da bir genç, kullandığı otomobilin direksiyonunu bırakıp ayağa kalkarak oynamaya başladı. Gaziantep'te de üç genç, akan trafikte bisikletlerinin üzerine uzanarak ilerledi. Üstelik kendilerini uyaranlara da "Bizi TikToktan takip etmeyi unutmayın" diye karşılık verdi. Kaynak: TRT Haber

TİKTOK DEVLETLERİN GÜNDEMİNDE

2016 yılında piyasaya sürülen TikTok, kısa sürede hem gördüğü talep, hem de paylaşılan içerikler nedeniyle dünya gündemine oturdu. Çin menşeli uygulama, 2021 itibarıyla ayda 1 milyar 29 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip. 2 milyar kez indirilen TikTok, 2020 yılında dünyada en fazla indirilen uygulama oldu.

KULLANICILARIN YÜZDE 70'İ 13-24 YAŞ ARASI

TikTok kullanıcılarının yüzde 70'ini 13-24 yaş arası grup oluşturuyor. İstatistikler en alt yaş sınırını 13 olarak baz alsa da TikTok çok daha küçük çocuklar tarafından da kullanılıyor.

FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK ZARARLAR

TikToktaki içeriklerin, çocuk ve ergen psikolojisini olumsuz etkilediği belirtiliyor. Çünkü uygulamada şiddet videoları pozitif şekilde aktarılırken, pornografik içerikler de paylaşılıyor. Uygulamada trend olan akımlar ise fiziksel olarak da kullanıcılara zarar verme ihtimali taşıyor. İtalya'da 10 yaşındaki çocuğun TikTok'taki bir akım nedeniyle hayatını kaybetmesi bu duruma örnek.

PAKİSTAN, ENDONEZYA, BANGLADEŞ VE HİNDİSTAN'DA YASAK

TikTok, güvenlik endişeleri nedeniyle devletlerin de gündeminde önemli yer tutuyor. Uygulama şimdiye kadar Pakistan, Endonezya, Bangladeş ve Hindistan'da yasaklandı. Kişisel verilere erişip, bu bilgileri kayıt altına aldığı belirtilen uygulamaya, mahremiyet gerekçesiyle birçok ülkede dava açıldı. ABD Başkanı Joe Biden da uygulamayı "ciddi bir endişe meselesi" olarak tanımlamıştı. Trump yönetimi TikTok'u, kişisel verileri Çin yönetimine sızdırabileceği gerekçesiyle yasaklamaya karar vermişti. Ancak Biden, Trump'ın aldığı kararı, yönetime geldiğinde iptal etmişti. Kaynak: TRT Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir