• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Evvâbin Namazı nedir? Evvâbin Namazı nasıl ve ne zaman kılınır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Evvâbin Namazı" hakkında açıklamada bulundu. Evvâbin Namazı hakkında merak edilenler ve Evvâbin Namazı nedir? Evvâbin Namazı kaç rekat kılınır Evvâbin Namazı ne zaman kılınır Evvâbin Namazı nasıl kılınır? sorularının cevabı ve Evvâbin Namazı fazileti haberin devamında

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi.

"Kelime olarak Allah'a yönelen, tevbe eden manalarına gelen "evvâbîn" akşam namazı eda edildikten sonra yatsı namazına kadar olan vakit içerisinde kılınan nafile namazlara denir. Huzeyfe Bin Yemân şöyle der: Akşam namazını Allah Resulü (aleyhissalatu vesselam) ile birlikte kıldım. Peygamber (aleyhissalâtu vesselam) bundan sonra yatsı namazına kadar nafile namazı kıldı  (Nesâi, es-Sünenü’l-Kübrâ I, 228 No: 380). Bu saat içerisinde kılınan namazların ve yapılan ibadetlerin faziletiyle ilgili Peygamber Efendimizin (aleyhissalâtu vesselam) hadisleri mevcuttur. Ebu Hureyre’den (radiyallahu anh) rivayet edildiğine göre Hazreti Peygamber (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurmuştur: Kim akşam namazından sonra altı rekât namaz kılarsa, onun için on iki senelik ibadet sevabı yazılır (Tirmizi, Salât 206, No: 435; İbn Mâce, Salât 185, No: 1374). Yine Hazreti Aişe validemizden rivayet edildiğine göre Sevgili Peygamberimiz "Her kim akşam ile yatsı arasında yirmi rekat namaz kılarsa Allah Teâlâ cennette bu kimseye bir ev inşa eder" (Tirmizi, Salât 206, No: 435) diye buyurmuştur. Bu rivayetlerin bazıları sıhhat bakımından sorunlu olsa da netice itibariyle daha fazla ibadet etmeye teşvik ettiğinden fakihler tarafından ilgiyle karşılanmıştır.

Yukarıda geçen hadislerden ve fıkıh kitaplarından anlaşıldığı üzere, evvâbin namazı iki, dört, altı ve yirmi rek’at şeklinde kılınabilir. Efendimizin (aleyhissalatu vesselam) "Evvâbin namazı, deve yavrularının (sıcaktan) ayaklarının yandığı zamandır" (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn 143, No: 748) hadisine binaen sabahla öğle arasında kılınan kuşluk (duhâ) namazına da evvâbin adı verilmiştir (Şirbînî, Muğni’l-Muhtâc I, 619)." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir