Bitlis'te Uluslararası Pomza ve Perlit Sempozyumu başladı
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ev sahipliğinde düzenlenen ve 3 gün sürecek Uluslararası Pomza ve Perlit Sempozyumu'nda bu iki maddenin işlenmesi halinde özelde kenttin genelde de ülke ekonomisine ciddi manada katkı sunabileceğine vurgu yapıldı.
Bitlis Eren Üniversitesi Rahva Yerleşkesi Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, sempozyumun amacının, Bitlis ilinde istihdama öncülük eden ve önemli bir ekonomik alan olan pomza ve perlit sektöründe rezervlerin yeniden tespiti, özellikleri ve yeni ürünlere dönüştürülmesi ve dolayısıyla mevcut potansiyele yeniden dikkat çekilmesi olduğunu belirtti.
Elmastaş, dünya üzerinde 18 milyar tonluk bir rezerve sahip olan pomzada Bitlis’in Türkiye’de yüzde 50’lik bir rezerve sahip olduğuna dikkat çekti.
Bitlis, Türkiye'de pomza rezervinin yüzde 50'sine sahip
Pomza madeni işlemeden satılması halinde ekonomiye yapacağı katkının düşük olacağını dile getiren Elmastaş, "Pomza önemli bir maden. Rakamlar ifade edilirken Türkiye yüzde 40 oranında rezerve sahip. Bitlis, Türkiye’nin yüzde 50’sine sahip önemli bir maden. Uzun yıllardır inşaat hammaddesi olarak başka illere gönderiliyor. Bunun bu şekilde satıldığında ekonomiye yapacağı katkı çok düşüktür. Pomza yataklarının yer aldığı ülkelerin başında ABD ve İtalya gelmektedir. Dünya genelinde tespit edilen pomza rezervi 18 milyar tondur. Bunun için diğer sektörde, sanayinin bazı alanlarınca özellikle elektronikte kullanılabiliyor. Bu hammaddeyi yeni ürünlere dönüştürmemiz gerekiyor. Bu sempozyumda bu önerileri masaya yatıracağız. Bu anlamda bu sempozyumun mutlaka faydalı olacağını düşünüyorum. 100’ün üzerinde katılımcı var. Bu oldukça önemlidir. Pomza ve perlit konusu spesifik bir konu olmasına rağmen yüksek katılım bizleri sevindirdi. Bu bilgileri inşallah bizlerle paylaşacaklardır. Bu sempozyuma emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
Pomza dünya rezervi 18 milyar ton
Sempozyuma telekonferansla katılan Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ise 18 milyar ton olan dünya rezervinde Türkiye’nin önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
Aktekin, "Bitlis, Kayseri ve Nevşehir, pomza rezervine sahip iller arasındadır. Pomza dünyada ve ülkemizde peyzaj, inşaat ve yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır. Nevşehir Üniversitesi olarak araştırma laboratuvarı kurarak pomza üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Nevşehir’in pomza sektörü olmak üzere AR-GE çalışmalarına destek vermek amacındayız. Pomzanın alternatif ürünler üretilerek kar sağlanması da amaçlarımız arasında yer almaktadır. Sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.
Türkiye'den 50 ülkeye pomza ihraç ediliyor
BİMS Sanayicileri Derneği Başkanı Serhat Sonugelen, "Bir kamyon pomzayı 500 TL’ye satıyoruz. Bunu geliştirmemiz gerekir" diyerek, şunları söyledi:
Pomza sektöründe çok sıkıntılarımız var. Ülkemizden yaklaşık 50 ülkeye ihracatı yapılmakta. Bunun yaklaşık tutarı 50 milyon dolar seviyesinde. Türkiye'de pomza kullanımının yüzde 85 inşaat sektöründe, kalan bölümü ise tekstil ve diğer sektörlerde kullanılıyor. 2-3 milyarlık gelir BİMS blok üzerinden sağlanıyor. Ülke genelinde yaklaşık 50 tane pomza üreticisi, 250'nin üzerinde BİMS blok tesisi bulunmakta. Kimya tekstil ve otomobil sektöründe de kullanılabilecek bir malzeme. Bu sempozyumu önemsiyoruz. İnşallah bu sempozyum sonrası daha farklı alanlarda da kullanılır. Sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum.
"Avrupa pomzadan para kazanırken, biz hala yerimizde sayıyoruz"
Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bilal Adabağ, Avrupa’nın pomzadan para kazandığını, ancak yüksek rezerve rağmen bu bölgedeki işletmecilerin yerinde saydığını belirterek, şöyle konuştu:
2017 yılında düzenlenen çalıştayın ardından uluslararası sempozyum kararı almıştık. Pandemi süreci bunu geciktirdi. Online yapalım demiştik. Ancak onlinenin tadı şimdiki gibi olmaz. 1800’lü yıllarda Almanya’da kullanılan pomza inşaat sektöründe yoğun olarak kullanıldı. Türkiye rezervi dünya rezervinin yüzde 40’nı, Bitlis ise Türkiye rezervinin yüzde 50’sini elinde bulunduruyor. Neredeyse memleketi yükleyip gönderdik. Ancak bu işi yapanlar halen yerinde sayıyor. Avrupa bu pomzadan para kazanırken, bizler yerimizde sayıyoruz. Amerika ve Almanya bunları nano teknolojide kullanırken, bizler halen 50 yıl önceki BİMS'lerle uğraşıyoruz. Sadece makineleri büyütmekle teknoloji elde edemiyoruz maalesef. Burada hocalarımızın alacağı kararlarla ekonomik değeri yüksek malzeme üretmek istiyoruz. Çalıştayın çıktısı olarak bizim hedefimiz bu alandan yeteri kadar kazanç elde etmektir. Sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Emeği geçenlere de teşekkür ediyorum.
Açılış konuşmalarının ardından katılanlar toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirdi. Sempozyum 3 gün boyunca farklı salonlarda devam edecek. Sempozyumun ardından sonuç bildirgesi açıklanacak.
Bitlis Eren Üniversitesi Rahva Yerleşkesi Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve 3 gün sürecek olan sempozyuma Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Düzenleme Komitesi Başkanı Doç. Dr. Nusret Bozkurt, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bilal Adabağ, BİMS Sanayicileri Derneği Başkanı Serhat Sonugelen, siyasi parti temsilcileri, Ahlat ve Adilcevaz ilçe belediye başkanları, iş insanları, öğretim üyeleri, İngiltere, Endonezya, İran ve Azerbaycan’dan öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. (İLKHA)