• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Bakan Varank'tan yerli otomobilin batarya ve şarj istasyonlarına ilişkin açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2022 Bütçe Görüşmeleri Sunumunu yaptı.

Türkiye’nin Otomobili Projesinde bugüne kadar 2,5 milyar liralık yatırımın tamamlandığını belirten Varank, yıl sonunda bu tutarın 3,5 milyar lirayı bulacağını söyledi.

Yerli otomobil çalışmaları

Hedeflendiği şekilde, ilk aracın 2022’nin sonunda seri üretim bandından ineceğini hatırlatan Varank, "Elektrikli araçların kalbi olan bataryaların Türkiye’de üretilmesi konusunda da ciddi ilerleme kaydettik. TOGG ile dünya devi FARASİS, 20 GWh’lik pil yatırımına yakın zamanda Gemlik’te başlayacak. Ayrıca, diğer küresel batarya üreticileriyle de görüşmelerimiz sürüyor. TOGG başta olmak üzere, ülkemizde elektrikli araçların yaygınlaşmasını destekleyecek şarj altyapısı konusunda da çalışmalarımız hızlandı. Teknik standartları yayımladık. İl il, ilçe ilçe şarj istasyonu ihtiyacını belirledik. Buna yönelik destek mekanizmalarını tasarladık." dedi.

Varank, ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığıyla birlikte başlattıkları "Çalışan ve Üreten Gençler Programıyla" 32 ilde 170 fabrika binası kurarak yatırımcıların hizmetine sunacaklarını söyledi.

60 bin genç istihdam edilecek

Varank, sağlayacakları 600 milyon lirayı aşkın destekle 60 bin gencin istihdam edileceğini kaydetti.

Kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden zanaatkârlar için yeni bir destek programını yıl sonuna kadar devreye alacaklarını söyleyen Varank, KOBİ’lerin enerji-verimli elektrik motoru kullanmalarını özendirecek yeni bir destek programı daha hazırladıklarını ifade etti.

Yerli aşı çalışmaları

Yerli aşı çalışmalarına değinen Varank, "Kovid-19 Türkiye Platformu altında geliştirilen, benim de Faz- 1 gönüllüsü olduğum VLP aşısının Faz 2 klinik çalışmaları sonuçlandı. Faz 3 çalışmasına başlamak için Sağlık Bakanlığı’ndaki süreçlerin tamamlanmasını bekliyoruz. KOVİD-19 tedavisinde kullanılabilecek Montelukast ve Ribavirin ilaçlarında da Faz 2 klinik çalışmaları sürüyor. Montelukast’ta yakın zamanda acil kullanım izni aşamasına gelmeyi planlıyoruz." dedi.

Yerli lokomotif

Varank, "TÜRASAŞ ile birlikte geliştirdiğimiz TSI sertifikasyonuna sahip ilk yerli ana hat lokomotifi E-5000’i önümüzdeki yıl TCDD’ye teslim edeceğiz. Bu sayede gelecek on yıl içerisinde ihtiyacımız olan yaklaşık 1,5 Milyar Avro değerindeki 500 adet lokomotifi kendi imkanlarımızla üretebileceğiz." açıklamasını yaptı.

Varank, öte yandan Türk-İslâm Bilim Kültür Mirası Projesi kapsamında bu yıl 12 eser yayımlayacaklarını dile getirdi.

Varank, "Bakanlığımız, bağlı ve ilgili kuruluşlarımıza 2020 Yılında Bütçe Kanunu ile 14 milyar 257 milyon 291 bin lira ödenek verildi. Yıl içerisinde yapılan eklemelerle 19 milyar 758 milyon 480 bin 285 liraya ulaşan ödeneğin, 18 milyar 153 milyon 688 bin 777 liralık kısmı bütçe giderine dönüştü. 288 milyon 555 bin 133 liralık kısmı ise 2021 yılı bütçesine devretti." bilgisine yer verdi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir