• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) web sitesinde Kasım ayına ilişkin doğal gaz toptan satış tarifesini yayımladı. Tarifeye göre Kasım ayında konutlarda kullanılan gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı. Ancak sanayi grubu aboneleri için geçerli olacak tarifede yüzde 48,4 ve elektrik üretim amaçlı kullanılan doğal gaz tarifesinde yüzde 46,8 oranında artış yapıldı. BOTAŞ açıklamasında 2021 yılı başından itibaren dünya ve Avrupa enerji piyasalarında yaşanan dalgalanmalara bağlı olarak tüketicilerin fahiş enerji fiyatlarına maruz kaldığını belirterek, dünya genelindeki yüksek enerji fiyatlarının Türkiye'deki tüketicilere aynı oranda yansıtılmadığı kaydedildi.

ELEKTRİK ÜRETİM AMAÇLI KULLANILAN DOĞAL GAZ TARİFESİNE %46,82 ZAM

Açıklama şöyle devam etti: "1 Kasım itibarıyla gelinen bu aşamada tüketicilerimizi imkanlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde bir düzenleme yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Konutlarda kullanılan doğal gaz tarifesinde kasım ayında bir değişiklik yapılmamıştır. Artan maliyetlerden dolayı büyük sanayi ve ticari kuruluşları abone grubuna yüzde 48,40 ve elektrik üretim amaçlı kullanılan doğal gaz tarifesine yüzde 46,82 oranında artış yapılmıştır." BOTAŞ Ekim ayında konut abonelerine fiyat artışı uygulamazken, sanayi aboneleri ve elektrik üretim santralleri tarifesine yüzde 15 zam yapmıştı.

DOĞALGAZDAN ELEKTRİK ÜRETEN FİRMALAR BU ZAMMI SİNEYE ÇEKERLER Mİ?

Peki, BOTAŞ yaptığı zamma böyle gerekçe sunarken bu zammın piyasaya yansıması nasıl olacak? Özellikle elektrik üretim amaçlı kullanılan doğal gaz tarifesine yapılan yüzde 46,82 zam sonrası doğalgazdan elektrik üreten firmalar bu zammı sineye çekerler mi? Böyle bir şey mümkün mü? Piyasada zaten hemen her kesim zam yapabilmek için bahane ararken yapılan bu büyük zammı bu firmalar vatandaşın elektrik faturasına yansıtmaz mı? Hem de fazlasıyla yansıtırlar…