• DOLAR 34.257
  • EURO 37.246
  • ALTIN 2992.771
  • ...
 CHP’den `Ordu Göreve` Çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PKK militanlarının sınırdışına çekilmesi esnasında çatışma yaşanmaması için formül arandığı bir dönemde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, orduyu göreve çağırdı.

Barış sürecinde, özellikle de PKK militanlarının çekilmesi esnasında askerin ne tür bir tavır sergileyeceği tartışma konusu olmuştu. Dün, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yasalarda ve Hükümet direktifinde belirtildiği şekilde teröristle mücadelesi devam etmektedir” dendi.

Akabinde, Meclis’te gazetecilerin konu hakkındaki sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Yasaların, orduya verdiği görev var. Yasalar çerçevesinde ordu da görevini yapacak. Yasaların öngördüğü kuralların dışında, kimsenin talimat vermeye yetkisi de hakkı da yoktur’’ dedi.

Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri, kısa süre önce basında yer alan, “PKK’lıların sınırdışına çekilmesi sürecinde TSK’nın nasıl davranacağının Başbakanlık talimatıyla belirleneceği” yönündeki haberleri anımsattı. Genelkurmay’ın dünkü açıklamasının sorulduğu Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Ordu görevini yapacak”

“Yasaların, orduya verdiği görevler var. Yasalar çerçevesinde ordu da görevini yapacak.” TSK’ya yazılı emir verilmesinin gündeme geldiğinin ifade edilmesi üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Yetki zaten Hükümet’te. Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı’na bağlı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi işlev görüyor. Kırsal alandaki yasalara aykırı işlerde Jandarma Genel Komutanlığı çalışmasını yapar. Bir de Genelkurmay’a bağlı olan Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri var. Bunlar, hükümetin talimatıyla görev yaparlar ve yasaların verdiği görevleri yerine getirirler. Jandarma’nın yaptığı iş ile ordunun yaptığı işi birbirinden ayırmak gerekiyor. Olaya böyle bakmamız gerekiyor. Bir yerde gerçekten büyük olaylar olmuşsa, devletin ve hükümetin temsilcisi vali, orduyu olayları yatıştırmak üzere göreve davet eder. Bir davet gelmeden ordu kendiliğinden gitmez.”

Kılıçdaroğlu, MHP lideri Bahçeli’nin, böyle bir emir verilmesi ve uygulamasının suç olduğuna yönelik açıklamasının anımsatılması üzerine, kimsenin, yasalara aykırı talimat veremeyeceğini belirtti. Yasaların öngördüğü kurallar ve ilkelerin bulunduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, “O, TBMM’nin iradesidir. Yasaların öngördüğü kuralların dışında, kimsenin talimat vermeye yetkisi de hakkı da yoktur’’ diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, 23 Nisan resepsiyonuna katılacağını da belirtti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir