• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Yahudi kanalından Gazze’deki son savaşa dair başarısızlık itirafı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İbrani kanalı, ordunun operasyonel gerçeklikten uzak bir imajı basına sunması sebebiyle sert eleştirilere neden olan "Saif al-Quds" savaşının ardından işgal ordusunun yürüttüğü gizli soruşturmalardan alıntılar elde ettiğini belirtti.

Kanal, bu başarısızlıkların birliklerin çalışmalarına ve Siyonist yerleşimcilerin ordularına olan güvenine zarar verdiğini belirtti. Kanalda ifade edilenlere göre soruşturma ayrıca işgal ordusunun, direnişçilerin Gazze'deki füzelerine zarar verme hedeflerine ulaşmasını engelleyen büyük istihbarat boşluklarına da işaret ediyor.

Soruşturmanın 33. bölümü, ciddi istihbarat materyali eksikliği nedeniyle “direnişin füze, tanksavar ve keskin nişancı sistemlerinin yeteneklerini engelleyen operasyonel bir boşluk” olduğunu belirtiyor. Bu da IDF'nin, roketatarların çoğunu tespit edemediğini ve füzelerin yerini tespit edemediğini gösteriyor.

Akut istihbarat eksikliği nedeniyle rapor, işgal ordusunun askeri raporlarının tabur ve bölük liderlerinin suikastını doğruladığını ve bazı durumlarda fiilen öldürülmediklerini, sadece evlerinin bombalandığını gösteriyor. "Her türlü istihbarat araştırmasının gerekli cevabı gerektiği gibi vermediğini" söyleyen soruşturmaya göre,  işgal ordusunun savaş uçakları, helikopterler, toplar, füzeler ve diğerleri de dahil olmak üzere ateş sistemleri, direniş ateşini azaltabilecek hedefleri vurmalarına izin verecek istihbarat bilgisine sahip değildi.

Soruşturmada dikkat çekici olan şey, işgal ordusu sözcüsünün savaş sırasında füze fırlatma tünellerinin imha edilmesi ve tanksavar tümenlerinin ortadan kaldırılmasına ilişkin açıklamalarına rağmen güney yerleşimlerine yönelik roket atışlarının azalmaması ve saldırılarda azalma olmaması.

ORDUNUN İMAJINA ZARAR VERDİ

Aldıkları kararların yanlışlığını itiraf edensiyonistlerin halkına güven vermesi soruşturmaya göre son derece önemli. Çünkü ifade edilenlere göre ordunun imajına ve yeteneklerine ciddi anlamda zarar verildi.

Ordu ve siyonist rejim, halkı için aldatıcı bir güvenlik yarattı. Soruşturma, ordunun istihbarat yetenekleriyle oluşturduğu bu yanılsamanın, direniş gruplarına karşı büyük bir üstünlüğe sahip olduklarına inanan karadaki subayların düşüncelerini etkilediğini ve bunun tam tersi olduğu kanıtlandı.

Soruşturmanın 55. maddesi, duruma ilişkin bu yanlış değerlendirmenin ve güç gösterisinin abartılmasının siyonist halkının orduya olan güvenini nasıl etkilediğini, halk ile ordu arasındaki güveni zedelediğini ve Filistin direnişinin bu durumu istismar etmesine izin verdiğini ortaya koyuyor.

siyonist işgal ordusunun bir sözcüsü, soruşturmada yer alan bilgilere şöyle yanıt verdi: "Ayrıntıları vermeyi reddediyoruz ve bu nedenle soruşturmanın içeriği hakkında yorum yapamıyoruz. Mayıs savaşından sonra çok sayıda ders çıkarmak amacıyla tüm ordu birliklerinde derinlemesine soruşturma yapıldı.”
 
Kaynak: shehabnews - Ortadoğu Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir