"Kapanabiliriz"
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, corona virüsü vaka sayılarının bugünkü durumun iki katına çıkması durumunda kapanmanın gündeme geleceğini söyledi
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, vaka sayısında ciddi bir artma olması halinde "tam kapanmanın" yeniden gündeme geleceğini söyledi
Vaka sayısının son günlerde 25-30 bin bandında olduğuna dikkati çeken Şener sayı 60-70 bin bandına ulaştığında yeniden tam kapanmanın, okulların kapanmasının gündemleşebileceğine dikkati çekti.
Türkiye'de aşılanma konusunda bir yerinde sayma durumu yaşandığını belirten Şener “Ne yazık ki, Türkiye’nin geneline baktığınızda aslında aşılanma neredeyse durdu. Aşılama hızımız iyice geriye doğru gitmeye başladı. Özellikle hasta grubu itibariyle baktığımızda 3’üncü dozunu olmaya gitmiyorlar." dedi.
Aşılamaya karşı direnen bir grubun varlığından söz eden Şener bu grupların risk altında olduğunu belirterek "Genel anlamda baktığımızda aşılamaya karşı ayak direyen bir grup var. Bu ayak direyen grup ne yazık ki, 65 yaş üstünde değil. 65 yaşın altında olan bu grupların hastane ve yoğun bakıma yatış riskleri var.
Hastalık yükü anlamında reel olarak ciddi bir popülasyon oluşturacak gibi görülüyor. Bu popülasyon ne gibi riskler oluşturuyor. Yakın vadede hastane ve yoğun bakıma yatış oranlarında, yatak doluluk oranlarında artış söz konusu olabilir." ifadelerini kullandı
Aşı karşıtı grubun birazcık sessiz duruma geçmesi gerektiğini de hatırlatan Prof. Dr. Şener, şöyle konuştu:
“Ne yazık ki bu grupta bir grup bilim insanı, meslektaşlarımız var. Bunların aşı karşıtlığı beraberinde ülkenin sağlık politikalarına ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu karşıtlığına dönüştü.
Biz, bilim insanları olarak ortak paydada buluşup buluşmamız çok önemli değil, herkesin görüşüne saygı duyuyoruz. Ama ne yazık ki, bu paylaştıkları karşıt görüşler, aşı tereddüdünü tetikliyor. İnsanları aşıdan uzaklaştırıyor.
Bir ilimiz daha mavi kategoriye geçti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adana'nın mavi kategoriye geçtiğini belirtti.
Neye karşı, hangi görüşe sahip olursanız olun, vatandaşta aşı tereddüdünü körükleyecek olan söylemlerin hepimize zararı olacak. Toplumsal, bilimsel ve sağlık çalışanlarına da zararı olacaktır. Kamuoyu önünde söylediğimiz ve paylaştığımız aşıyla ilgili olumsuz görüşleri bir kenara bırakmamız lazım.
Bu salgından çıkmamızın yolu aşı, maske ve mesafeden geçiyor. Solunum yolu virüslerinde artış var. Solunum yolu virüslerinden korunmak için maske, mesafe ve el hijyeni gibi önlemler bizim ekstra önem arz ediyoruz.”