• DOLAR 32.589
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2458.572
  • ...
Guantanamo’dan bir mahkum ilk kez CIA’in işkencesine ilişkin mahkemeye detaylı ifade verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Associated Press’in (AP) haberine göre, uzun süre Maryland eyaletinin Baltimore kentinde yaşayan ve El Kaide üyesi olmakla suçlanan Macid Khan isimli bir Guantanamo mahkumu, “savaş suçu işleme” suçlamasıyla jürinin karşısına çıktı.

Guantanamo’ya 2006’da getirilmeden önce 3 yıl bilmediği bir ülkede “karanlık mekanlar” olarak nitelendirilen CIA yerleşkelerinde tutulduğunu belirten Khan, burada hiç gün ışığı görmediğini ve tek muhatabının gardiyanlar ve CIA ajanları olduğunu söyledi.

“Sorgulanırken öleceğimi düşündüm”

Küba kıyılarındaki Guantanamo’da tutulan bir mahkumun en detaylı ifadesinde Khan, yaşadıklarını “Sorgulanırken öleceğimi düşündüm.” sözleriyle dile getirdi. Khan, sorgulamalar esnasında uzun süre çıplak şekilde tavandan baş aşağı sarkıtıldığını, günlerce uyanık kalması için sürekli üzerine buzlu su atıldığını, boğulma derecesine gelene dek başının suya sokulduğunu, dövüldüğünü, cinsel tacize uğradığını ve günlerce aç bırakıldığını aktardı. Bazen mıntıkası açıklanmayan denizaşırı yerlerde de sorgulamalar olduğunu söyleyen Khan, “Onlara durmaları için yalvardım ve hiçbir şey bilmediğime yemin ettim.” ifadesini kullandı.

Khan’ın 25 ila 40 yıl hapsi isteniyor

Khan, yaşadıklarının bir Senato raporunda “işkence” olarak geçtiğinin anımsatılması üzerine, “Bu görüşe katılıyorum.” dedi. Askeri mahkeme önünde ifade verecek Khan’ın 25 ila 40 yıl hapsi isteniyor.

Khan’ın 11 yıl ceza alsa bile 2022 Şubat’ta serbest bırakılması gerekiyor. Khan’ın vatandaşı olduğu ülkesi Pakistan’a dönüşüne izin verilmeyeceği, bunun yerine henüz bilinmeyen üçüncü bir ülkeye gönderilmesi bekleniyor. Şu anda 41 yaşında olan Khan, El-Kaide muhbiri olduğunu itiraf etmiş ve uygulanmayan birkaç saldırı planının içinde yer aldığını söylemişti. İşgalci ABD’nin işkence merkezi olan ve tüm dünyada büyük tepki çeken Guantanamo’da şu anda 39 mahkum tutulduğu biliniyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir