• DOLAR 34.559
  • EURO 36.029
  • ALTIN 2999.98
  • ...
Gaziantep’te toplu taşıma araçları yetersiz kalıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep’te işe gidiş ve çıkış saatlerinde toplu taşıma araçları ile duraklarında yoğunluk yaşanıyor. Kent genelinde on binlerce araç trafiğe çıkarken, kent içi toplu taşımada kullanılan toplu taşıma araçları vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Hafta içi her gün işine ve okuluna gitmek isteyenlerin tercih ettiği toplu taşıma araçlarında vatandaş araç sayısının yetersiz ve seferlerin az olması nedeniyle kalabalık otobüslerde yolculuk etmek zorunda kalıyor.

Sabah ve akşam saatlerinde en yoğun yolcu sayısına ulaşıldığında kapasitesinin üstünde yolcu taşıyan toplu taşıma araçlarında aşırı sıkışıklık yaşandığını ve mağdur olduklarını belirten vatandaşlar, toplu taşıma araçları ile birlikte seferlerin sayısının artırılmasını istiyor.

Toplu taşıma araçlarının yetersizliğinden dolayı dakikalarca duraklarda otobüs beklediklerini belirten vatandaşlar, sefer sayılarının yoğun saatlere göre ayarlanması talebinde bulundu.

Otobüslerin tıka-basa dolu olduğunu ve duraklarda uzun süre beklediklerini belirten vatandaşlar, araç sayısının kent nüfusunun ihtiyacını karşılayacak düzeyde olmasını istiyor.

Toplu taşıma araçlarının yetersiz olduğunu belirten vatandaşlar, özellikle sabah ve akşam saatlerinde otobüslerde ayakta yolculuk yapmak zorunda kaldıklarını belirten vatandaşlar, kentte yetersiz kalan şehir içi toplu taşıma araçlarında meydana gelen sıkışıklıklardan dolayı seyahat esnasında sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çektiler.

Toplu taşıma araçlarında insanların rahat bir yolculuk yapması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, yolculuk esnasında ayakta ve sıkışık bir şekilde seyahat etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

“Otobüs sayılar artırılmalı”

Kentteki toplu taşıma araçları yetersiz olduğu için mağdur olduklarını belirten Mustafa Türk, “Ben Kayaönü Mahallesinde oturuyorum, sağlıkçıyım. İşe gitmek için Kayaönü Mahallesinden 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na yürüyerek veya 2 otobüs değiştirerek geliyorum. Kayaönü gibi bir mahalleye neden toplu taşıma aracı verilmiyor? Aslında var ama yetersiz sayıda. Örneğin ben Karataş’ta çalışıyorum, Karataş’a gitmek için 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na geliyorum. Kısıtlama günlerinde ben bu sıkıntıyı çok yaşadım. Bu sıkıntıyı kaymakamımıza da ilettim. Sorunu dile getireceklerdi, gerekeni yapacaklardı ama olmadı. Herhangi bir söylem veya planları olmadı. Otobüs sayıları daha çok olsa, araçlar daha erken gelseler milletin bu sıkıntısı da sona erecektir. Gelen otobüsler tıklım tıklım doluyor. Bunun bir çözüm yolunu bulmaları lazım. Otobüs sayılar artırılmalı ve otobüsler duraklara daha erken gelmeli. Bu durakta 15-20 dakika, hatta bir saat bekleyenler oluyor. Otobüslerin geliş saatleri belli değil. Bazen de kalabalık olunca otobüsler durağa girmeyip çevre yolunu kullanıyorlar ve biz bu durumla sıkça karşılaşıyoruz.” dedi.

“Durakta dakikalarca otobüs bekliyoruz”

Toplu taşıma araçlarının ve seferlerinin yetersiz olduğunu belirten Cuma Özoğlu, “Gündüz vakitlerinde çok sıkıntı olmuyor. Fakat akşam vakitleri beklemek zorunda kalıyoruz. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca otobüs bekliyoruz. Bu sıkıntı da genelde çarşı bölgesinde yaşanıyor. Diğer bölgelerde bu sıkıntı pek de yaşanmıyor. Akşam vakitleri mecburen otobüslere biraz fazla yolcu alıyorlar, çünkü insanlar bir an önce evlerine gitmek istiyorlar. Otobüsler dolu olmasına rağmen insanlar otobüslere biniyorlar. Eğer akşam vaktindeki otobüs seferlerini daha sıklaştırırlarsa insanlar rahat edeceklerdir.” ifadelerini kullandı.

“İnsanlar üst üste yolculuk yapıyorlar”

Otobüslerin çoğu zaman tıklım tıklım dolduğunu ve ayakta yolculuk yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Hüseyin Çoban, “Otobüslerde sıkıntı var. İnsanlar üst üste yolculuk yapıyorlar. Hatta bu durumu video kaydına alıp sosyal medyada paylaşmıştım ama değişen bir şey olmadı. Otobüsler çok kalabalık ve tıka basa gidiyor. Maske ve mesafe kurallarına uyulmuyor. Otobüs sayıları ise az. Bazen otobüsler art arda geliyor, bazen ise çok geç geliyorlar. Sabah 07.00 akşam 17.00 arası sefer yapan otobüslere bir tane daha otobüs eklenebilir. Böylece otobüslerdeki kalabalığı da önlemiş olurlar. Her fırsatta maske, mesafe ve hijyene dikkat çekiliyor. Fakat toplu taşıma araçları tıka basa doluyor.” diye konuştu.

“Şoförler yaşlıları otobüslere almıyorlar”

Toplu taşıma araçlarında meydana gelen sıkışıklıklardan dolayı yolculuk esnasında sıkıntı yaşadıklarını belirten Enver Yalçın, “Şoförlerden şikayetçiyim. Durakta durduğum halde beni görmezden geliyorlar. Fazladan 2 yolcuları da varsa hiç durmadan geçip gidiyorlar. Bu sıkıntı genelde özel halk otobüslerinde yaşanıyor. Yaşlı olduğumuz için bizi otobüslere bindirmek istemiyorlar. Çünkü yaşlılar otobüsleri ücretsiz kullanıyorlar.” şeklinde konuştu.

“Daha kaliteli bir yolculuk için denetimler artırılsın”

Toplu taşıma araç sayılarını çok yetersiz bulduğunu belirten İbrahim Çelikten, “Özel halk otobüslerinin de belediye otobüslerinin de sayıları az. Örneğin oturduğum semtte akşam 19.00’dan sonra otobüs yok. Gün geliyor durakta 2 saatten fazla beklediğim oluyor. Özellikle kısıtlamaların ardından otobüs epey azaldı. Bir yoğunluk da var. Otobüsler fazla yolcu alıyorlar veya almak zorunda kalıyorlar. Bu sıkıntılar giderilebilir. Yeter ki belediye istesin. Özellikle kenar semtlerdeki otobüs sayıları bayağı bir fazla artırılmalı. Şu an otobüs sayısı yetersiz. Mesela üniversiteden kendi semtime gitmek için 2 saat beklediğimde oluyor. Otobüs seferleri artırılsın. Daha kaliteli bir yolculuk için denetimler artırılsın. Özellikle özel halk otobüsleri denetlensin. Kenar semtlere tramvay yapılsın. Büyük semtlerden ziyade kenar semtlerin tramvaya ihtiyacı var.” ifadelerinde bulundu.

“Sabah ve akşam saatlerinde sefer sayıları artırılsın”

Toplu taşıma araçlarını yeterli bulmadığını belirten Merve Hanım şunları söyledi:

“Araç sayısı yeterli değil. Sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu günlerde de olduğu gibi araçlar çok sıkışık. Normalde araçta 30 oturan 20 de ayakta olmak üzere 50 yolcu olması gerekirken, sadece ayakta 50 yolcu gidiyor. Pandemi var diye ayaktaki yolcu sayısını 30’a düşürdüler. Sosyal mesafenin 2 metre olması gerektiğini söylüyorlar ama otobüs içi sosyal mesafe 50 santim bile değil. Bu yüzden de otobüs sayısı fazlasıyla yetersiz. Ayrıca toplu taşıma ücretleri çok fazla. Özellikle sabah saatlerinde ve iş çıkış saatlerinde sefer sayıları artırılırsa çok iyi olur. Bu konuda da en fazla öğrenciler zorlanıyorlar. Şu anda geçim zorken öğrencilerden 2 lira yol ücreti alınması abartı. Ayrıca birde dönüşte de para ödüyorlar. Birde 2 otobüs kullanmak zorunda olan öğrenciler var. Okul, yurt paraları hepsi ayrı birer masrafken en azından öğrenciler için ulaşım ücretsiz olmalıdır.”

“Araç sayısının artırılması lazım”

Toplu taşıma araçlarının ve sefer sayılarının bir an önce artırılması gerektiğini belirten Cuma Kaplan, “Toplu taşıma sistemimizdeki araç ve sefer sayısı yeterli değil. Akşam saat 20.00’dan sonra araçlar servisten çekiliyorlar. Kendi güzergahlarında gitmiyorlar. Son durağa varmadan ara sokaklardan dönüyorlar. Bundan dolayı mağdur oluyoruz. Özellikle Karataş bölgesinde akşam saat 20.00’dan sonra araç bulmak çok zor. Özellikle özel halk otobüsleri ve dolmuşlar bu konuda çok sıkıntılı. Bir tek tramvaylarımız düzgün çalışıyor, diğerlerinin denetlenmesi lazım. Sefer sayıları artırılsın. Servis geç saatlere kadar devam etsin. Otobüslerin hattın ortasında hattı terk etmeleri engellensin. Kısıtlamaların kalkmasının ardından otobüslerde sürekli ayakta yolculuk ediyoruz. Gaziantep 3 milyonluk bir şehir ve toplu taşıma araçları da çok kalabalık. Araç sayısının artırılması lazım.” dedi. (İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir