• DOLAR 34.185
  • EURO 37.811
  • ALTIN 2922.571
  • ...
Tarihi Medresede  Kur`an Dersi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Güzelsu (Hoşap) köyünde Bitlis Vakfı tarafından geçen sene restore edilen ve bayan kuran kursu olarak hizmet veren tarihi Hasan Bey Medresesi`nde her yaş grubuna Kur`an dersi veriliyor.
 
Kursta 7 Den 70`e herkes var
Kurs hakkında bilgi veren Fahri Kur`an kursu hocası Nesrin Bozdan, "Burası geçtiğimiz sene Bitlis Vakfı tarafından yapılıp müftülüğe verilmiş bizler de Ekim 2012`de faaliyete başladık. Yaklaşık 8 aydır hizmet veriyoruz. Burada 50 talebemiz var. Köyde ilk defa Kur`an Kursu açıldığı için yoğun bir talep var. Aralık ayında burada bir kadrolu hoca daha atandı. Öğrencilerin yarısına ben yarısına da diğer hocamız bakıyor." dedi.
 
Kur`an ve İslami ilimler veriliyor
Köy halkının Kursa çok yoğun bir rağbet gösterdiğini belirten, Bozdan Hoca, "Her yaştan insan çok yoğun bir şekilde geliyor. Çünkü şimdiye kadar burada açılmadığı için halk eksikliğini hissetmişler. Şimdi Kur`an dersi veriyoruz. Siyer, ibadet, ahlak gibi konuları işliyoruz. Kur`anı biraz daha iyi bilen kızlarımıza tecvit dersi veriyoruz." şeklinde konuştu.
 
Kimi eksiklerimiz var
Medresenin kimi eksikliklerinin olduğunu belirten Bozdan Hoca, "Dersliklerimiz yok. Sıra masa gibi eksiklerimiz var. Ondan sonra idareci odamız yok. Bunlar giderilirse Kur`an kursumuz hem tarihi bir dokuya sahiptir. Hem de oldukça güzeldir" diye konuştu.
Kur`an kursu talebelerinden 60 yaşındaki Fezile Turan, ise Kur`an-ı bitirmelerine az kaldığını belirterek, hocalarından çok memnun olduklarını ve kendilerine güzel ders verdiklerini söyledi.
Hatice Değer de yaklaşık olarak 8 aydır kursa başladıklarını belirterek, "Kur`an okumaya çalışıyoruz. Dini bilgileri almaya çalışıyoruz. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun diyoruz. Çünkü bize bilmediklerimizi öğretiyor. Ben de 42 yaşındayım buradan oldukça memnunuz." dedi.
 
Nene Torun birlikte kursa geliyor
Nenesi ile birlikte kursa geldiğini söyleyen Fatma Karabulut ise burada Kur`an başta olmak üzere birçok şey öğrendiklerini Kursun söyledi.
"Köy Ortamında Böyle Bir Yerin Açılması Büyük Bir Nimettir"
Yüsra Yıldız da kurs başladığından bu yana geldiklerini belirterek, "Burada Kur`an dersi, tecvit kuralları ve ezber yapıyoruz. Buradan çok memnunuz dinimizi öğreneceğimiz bir yer. Biliyorsunuz köy ortamında fazla dini bilgileri aklamıyorduk burası onun için ideal bir yer insanları buraya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Kürtçe konuşan Semra Yıldız burada yeni bilgiler edindiklerini ve buradan çok memnun olduklarını söyledi.
 
500`lük tespihi ile günde 5 bin salâvat çekiyor
65 yaşındaki Necibe Karabulut da "Artık Kur`an dersini anlayamadığım için gelip Kur`anı dinliyorum. Burası çok güzeldir. Kızlarımıza Kur`an ders veriliyor. Torunumla birlikte geliyorum Kur`an okumasam bile dinlemekten büyük feyiz alıyorum. Allah sizlerden ve tüm Müslümanlardan razı olsun. Ben sürekli Allah Resulüne salâvat çekiyorum. 500`lük tesbihim var. Günde 2 bin ile 5 bin arası salâvat çekiyorum" diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir