• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Arap Birliği’nden Hafter ve Seyfülislam Kaddafiye onay
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu  Gayt, tüm Libyalıların yaklaşan Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerine katılma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Gayt yapılan bir röportajda, Hafter ve Seyfülislam Kaddafi'nin de seçimlerde aday olmasının anayasal hakları olduğunu vurguladı.

Ebu Gay ayrıca Libya’nın önde gelen liderlerinin, seçimlerin planlandığı gibi yapılmasını sağlamak için tüm taraflar arasında fikir birliğini korumaya çalışması gerektiğine dikkat çekti.

Ebu Gayt,  Hafter ve Seyfülislam'ın haklarından mahrum bırakılmasının doğru olmadığını, ülkeye yaptığı son ziyarette ikilinin adaylığı konusunda siyasilerden herhangi bir muhalefet görmediğini belirtti.

Arap Birliği ayrıca 5+5 Ortak Askeri Komisyonu tarafından uzun zamandır beklenen Eylem Planının imzalanmasını memnuniyetle karşıladı.

Arap Birliği, bu eylem planının paralı askerlerin ve yabancı kuvvetlerin Libya topraklarından kademeli bir şekilde geri çekilme sürecinin temel taşı olacağının altını çizdi.

Ebu Gayt ayrıca tüm uluslararası ve bölgesel ortakları planın uygulanması için işbirliği yapmaya çağırdı.

ARAP BİRLİĞİ (LİGİ)

Arap Ligi, 22 Arap ülkesinin üye olduğu milletler arası bir örgüttür.

Arap ülkeleri arasında ilk ittifak 1936'da Irak ve Suudi Arabistan arasında gerçekleşmiştir. 1944'te imzalanan İskenderiye Protokolü ile Arap Birliğinin temeli atılmıştır.
Arap Birliği; Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye devletleri tarafından 22 Mart 1945'te Kahire'de kuruldu. Merkezi Kahire'de olan Arap Birliği'nin bugün 22 üyesi mevcuttur, ancak Suriye'nin üyeliği Kasım 2011'den bu yana askıya alınmıştır.

Örgüt, Arap ülkeleri arasında ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal ilişkileri düzenlemek amacındadır. Ortak pazar ise 1965 yılında kurulmuştur. Birliğin genel sekreteri Ahmed Ebu Gayt'dır. 2006 tarihinden beri Türkiye daimi gözlemci statüsündedir.
Kaynak: Ortadoğu Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir