• DOLAR 32.236
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2459.281
  • ...
Amin Ne Demek? Amin ecmain ne demek?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Allah’a dua ettiğimizde: ‘’Allah’ım dualarımızı ‘’kabul buyur’’ anlamına gelen ‘’amin’’ kelimesini dile getiriyoruz. Genelde Fatiha suresini okuduktan sonra ‘’amin” diyoruz. Peki, “amin ne demek? amin ecmain ne demek?”  İşte merak edilen soruların cevabı...

Amin Ne Demek?

Amin, yapılan duâ için, “Ya Rabbi Kabul buyur” demektir.

Amîn kelimesinin kökeni ve anlamı hakkında bugüne kadar çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Üzerinde durulan tezlerin başlı çaları, Yahudiler ile Hristiyanlar tarafından da amen şeklinde (âmen/âmên telaffuz edilir) ve aynı amaçla kullanılmasına dayanılarak İbrânîce veya Süryânîce’den Arapça’ya girdiği, Arapça emn “inanmak, güvenmek” kökünden türediği ve Allah’ın isimlerinden biri olduğu şeklindedir.

Bunların ikincisi ile ilgili olarak ayrıca kelimenin yapısı, lugat ve terim mânaları gibi hususlarda çeşitli fikirler ileri sürülmüş ve lugat mânası “kabul buyur” veya “icâbet eyle” olmamakla birlikte, bu anlama gelmek üzere Allah’a hitaben kullanılan bir terim olduğu görüşü benimsenmiştir (bk. Lane, I, 102; İTA, I, 406-407).

Amin kelimesi Kur’an’da geçmemektedir. Ancak Hz. Peygamber çeşitli hadisleriyle imamın Fatiha suresini tamamlamasının arkasından cemaatin âmîn demesini istemiştir. (Buhârî, “Tefsîr”, 1/2; Müslim, “Ṣalât”, 62, 87)  Namazlarda Fâtiha’nın arkasından amin demek dört mezhebe göre de sünnet olmakla birlikte, cemaatle kılınan namazlarda iki husus üzerine görüş ayrılığı mevcuttur.

Amin ecmain ne demek?

Ecmain, Arapça kökenli bir sözcüktür. Bu bakımdan dilimize Arapçadan geçmiştir. Ecmain kelimesi etimolojik olarak " cem" sözcüğünde türetilmiş durumdadır. Arapçada cümlemizin, cümlemize anlamında kullanılan bir sözcüktür. Bir kişi dua ettiği taktirde kişinin bu duasına "Amin ecmain " şeklinde cevap verilir.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir