• DOLAR 35.469
  • EURO 36.295
  • ALTIN 3061.38
  • ...
Manisa'da madde bağımlılığı masaya yatırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA - "Umutlar Çiçek Açsın" projesi kapsamında Manisa'da madde kullanımının önlenmesi ve sunulan hizmetlerin kalitesinin arttırılması için, Manisa Valiliği, Celal Bayar Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (CBÜKAM) ile Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGEBAM) tarafından "Manisa İlinde Madde Bağımlılığına Yönelik Hizmetlerde Sorunlar ve Çözüm Önerileri" çalıştayı düzenlendi.

 

Vali Yardımcısı Turgay Ergin, C.B.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Sürücüoğlu, İl Emniyet Müdürü Yunus Çetin, Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan ve Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Müşahit Sudan'ın yer aldığı çalıştaya, Manisa'da bu alanda hizmet sunan Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı çalışanları ile akademisyenlerden oluşan yaklaşık 100 kişi katıldı.

 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan CBÜKAM Müdürü Prof. Dr. Gönül Dinç Horasan, madde bağımlılığının önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.

 

"Umutlar Çiçek Açsın" projesinin, Manisa'da hizmet sunan kamu kurumları, özel kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini sağlayarak, bu sorunun çözümünde katkı sağlayacağını aktaran Horasan, "Projemiz şiddet, madde bağımlılığı ve çocuk suçluluğu olmak üzere üç önemli toplumsal sorunun çözümü konusundadır. Bu üç maddenin de çok önemli sosyal, sağlık ve ekonomik sonuçları vardır. İlimizde Valiliğin önderliğinde böyle bir projenin gerçekleştirilmesi, bu konudaki politik kararlılığı gösteriyor olması açısından çok değerlidir. Madde bağımlılığı, diğer iki sorun gibi ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Bu sorunun çözümü için, hizmetlerin işbirliği içerisinde ve bir plan çerçevesinde yürütülmesi çok önemlidir. Çalıştayın, bu sorunların çözümü konusunda bir yol haritası çizeceğine inanıyorum. Başta Sayın Valimiz olmak üzere, üniversitemize ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cahide Aydın, madde bağımlığı sorununun çözümünde işbirliğinin önemini vurguladığı konuşmasında, "Madde bağımlılığı, şiddet ve çocuk suçluluğunun çok önemli sorunlar olduğunu biliyoruz. İzmir'de 1999 yılında başlayan çalışmalarımız bugün meyvelerini veriyor. Madde kullanan çocuk sayısında önemli azalmalar oldu. Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Alkol, Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGEBAM) kuruldu. Manisa'daki çalışmaları da desteklemeye her zaman hazırız" ifadelerini kullandı.

 

"Çocuklarla ilgilenildiği zaman gerçekten umutlar çiçek açıyor"

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Çoşkunol ise konuşmasında, "Bizler bu işlerin içine 1990'lı yıllarda girdik. 1994 yılında Ege Üniversitesi'nde Madde Bağımlılığı Birimi oluşturuldu. Bu konuyla ilgili çalışmalar fazlalaşınca EGEBAM'ın kurulma süreci ortaya çıktı. Ardından da Türkiye'de bir ilk olan Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri (BATI) Enstitüsü kuruldu. Ülkemizdeki madde kullanan kişi sayısının her geçen gün arttığını görmekteyiz. Viyana'da yapılan bir konferansta, Türkiye'deki madde kullananların sayısının Avrupa'ya göre daha az olduğu saptanmıştı. Bunun nedeni, ülkemizdeki aile yapısının büyük olmasıdır. Ancak ülkemizde göçün artması sonucu, büyük aileler gittikçe küçüldü ve madde bağımlılığının kullanım oranı artış gösterdi" şeklinde konuştu.

 

Çalıştay, Türkiye'de ve Manisa'da madde bağımlılığının önlenmesi, erken tanı/tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin iyileştirilmesi konularında yapılan paneller, konferanslar ve değerlendirme oturumuyla sona erdi. (Ramazan Sındıraç - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir