Türk İş: Açlık sınırı 3.093,20 TL yoksulluk sınırı 10.075,58 TL SINIRLAR YÜKSELİYOR
Türk-İş açlık sınırı ve yoksulluk sınırı istatistiklerini açıkladı. Yapılan araştırmada, Ekimde 4 kişilik ailenin açlık sınırı 3 bin 93, yoksulluk sınırı 10 bin 76 lira olarak belirlendi. Elektrik, benzin ve gıda başta olmak üzere tüm ürünlere zam üzerine zam geliyor. TL, Dolar karşısında son 8 ayda yüzde 27, son haftada ise yüzde 9 değer kaybetti. Döviz ve enflasyonun yükselmesine bağlı olarak asgari ücret ve emekli aylıklarının büyük çoğunluğu, açlık sınırının altına düştü. Açlık ve yoksulluk sınırlarının yükselmeye devam ettiği Türkiye’de vatandaşlar ay sonunu getirmeye çabalıyor.
Haber Merkezi
Türk-İş'in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Ekim 2021 sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, bu ay 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" 3 bin 93 lira oldu. Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 10 bin 76 lira olarak belirlendi. Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" de aylık 3 bin 772 lira olarak hesaplandı. Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 1,45 arttı. Yılın 10 ayında fiyatlardaki artış yüzde 19,43'ü buldu. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 24,61 oldu.
“ARTAN FİYATLAR KARŞISINDA GELİR DÜZEYİ YETERSİZ KALMAKTADIR”
Türk-İş'ten yapılan açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi: "Gelir yokluğu veya yetersizliği, hanede yaşanan yoksulluğunun temel nedeni olarak kabul edilmelidir. Artan mal ve hizmet fiyatları karşısında gelir düzeyi yetersiz kalmaktadır. Yetersiz gelir düzeyi, yaşamı sürdürebilmek için zorunlu hale gelen tasarrufun gıda harcamasından yapılmasını da beraberinde getirmektedir. Diğer bir ifadeyle, yoksullaşma açlık şartlarında yaşama riskine de yol açmaktadır. Bu durumda sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme değil ‘karnını doyurma’ ön plana çıkmaktadır. Buna rağmen, dar ve sabit gelirli kesimlerin büyük bir bölümünün elde ettiği gelir ağırlıklı olarak temel gıda maddelerine harcanmaktadır. Gıda fiyatlarındaki artışın satın alma gücündeki azalma ile birlikte ele alınması bu yönüyle isabetli bir yaklaşım olacaktır."
MAKAS GİDEREK AÇILIYOR
"2021 yılının ilk gününden itibaren aylık 2.825,90 TL olarak yürürlüğe giren net asgari ücret açlık sınırının altındadır ve her geçen gün aradaki makas açılmaktadır. Asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti olan 3.772 TL arasındaki fark bu ay itibariyle 946 TL’ye ulaşmıştır. Olması gereken gelir ile yapılmak gereken harcama arasındaki farkın yılsonunda yeniden belirlenecek asgari ücret tespitiyle kısmen ortadan kaldırılması da sorunu kalıcı olarak çözüme kavuşturmayacaktır. Gelir yetersizliği nedeniyle kullanılan ihtiyaç kredisi ve artan kredi kartı borcu çalışanları içinden çıkılmaz bir batağa sürüklemiştir.
İŞTE FİYATLARI ZAMLANAN ÜRÜNLER
Ekimin geride kalan günleri itibarıyla süt, yoğurt, peynir grubunda fiyatlarda önemli değişiklik görülmedi. Kıyma ve tavuk fiyatında artış tespit edildi. Sakatat (ciğer, böbrek, yürek) ürünleri fiyatı, kuzu ciğeri hariç değişmedi. Yumurta fiyatı aynı kaldı. Bakliyat ürünleri fiyatlarında artış devam etti. Yaş sebze-meyve fiyatları, mevsim geçişi nedeniyle bazı ürünlerde arttı, bazılarında azaldı. Ortalama meyve-sebze kilogram fiyatı 8,78 lira oldu. Un fiyatında artış görüldü ancak ekmek fiyatı geride kalan günler itibarıyla değişmedi. Fiyatlar pirinç ve irmikte arttı, makarna ve bulgurda aynı kaldı. Tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatı ekimde aynı kaldı ancak ayçiçeği yağı zamlandı. Siyah ve yeşil zeytin fiyatındaki artış devam etti. Fiyatlar tuz, salça ve balda arttı, şeker, pekmez, reçelde aynı kaldı. Çay fiyatı değişmedi, ıhlamurun fiyatı arttı.
EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ 101,4'E GERİLEDİ
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı ekim ayı ekonomik güven endeksine göre de, endeks eylül ayında 102,4 iken, ekim ayında yüzde 1 oranında azalarak 101,4'e geriledi. Tüketici güven endeksi, bir önceki aya göre ekim ayında yüzde 3,6 oranında azalarak 76,8 değerini, reel kesim güven endeksi ise yüzde 1,8 oranında azalarak 111,3 oldu. Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,1 oranında artarak 120,3, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 4,8 oranında artarak 121,1, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,0 oranında artarak 92,7 oldu.