İş hayatına hazırlamada mesleki liseler önemli rol oynuyor
Mesleki ve teknik eğitim liseleri, birçok alanda farklı sektörlerin aranan eleman ihtiyaçlarına cevap verirken aynı zamanda alanlarında donanımlı bireyler yetiştiriyor.
İstanbul'daki mesleki ve teknik eğitim liselerinde meslek edinen öğrenciler, çalışmalarının karşılığında hem meslek öğreniyor hem de harçlıklarını çıkararak iş hayatına erken yaşta adım atıyor.
Birçok alanda sektörlerin ihtiyaçlarına cevap veren mesleki ve teknik eğitim liselerinin öğrencileri, sağlanan staj imkânıyla okullarına devam ederken mesleklerini öğrenerek çalışma hayatına erken yaşta başlıyorlar.
"Meslek lisesi sayesinde iş hayatına erken yaşta atılabildim"
İstanbul Bahçelievler ilçesi İMMİB Erkan Avcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı Bölümü öğrencisi ve yedek parça üretimi yapan bir işletmede stajına devam eden Timurcan Toksöz; haftanın 2 günü okulda, 3 günü ise işyerinde çalıştığını belirtti.
Toksöz, "Okulumuzdaki öğretmenlerimizin yönlendirmesiyle buraya geldim. Burada stajımı yapıyorum. İş yerindeki ustalarım ilk olarak bize tezgâhları öğretiyor. Sonra da tezgâhlarda çalışmaya başlıyoruz." dedi.
Toksöz, "Meslek lisesi sayesinde iş hayatına erken yaşta atılabildim. Okul bittikten sonra işyeri açma belgemiz, istediğimiz sanayi sitesinde de iş bulma imkânımız oluyor. Meslek lisesinde okuduğum, bir meslek öğrendiğim için mutluyum. Meslek lisesi okuduğum için lise hayatımda meslek sahibi oluyorum. Buradan kazandığım parayla eve de katkıda bulunuyorum, kendi harçlığımı da çıkarıyorum. Stajım bittikten sonra da işyerim kabul ederse burada çalışmaya devam etmeyi düşünüyorum. Ayrıca bölümüm üzerinden makine mühendisliği okuyup öyle çalışmaya devam etmeyi hedefliyorum." dedi.
"Meslek liseleri gençleri mesleğe teşvik ediyor"
Toksöz'ün staj yaptığı işletmenin üretim sorumlusu Kaan Kurtuluş Karadaş, kendilerine meslek liselerinden öğrencilerin staj başvurusunda bulunduğunu, stajlarını bitiren öğrencilerden okul bittikten sonra devam etmek isteyen birçok kişiyle çalışmayı sürdürdüklerini belirtti.
Her yıl 8 ila 10 öğrenci çalıştırdıklarını söyleyen Karadaş, "Öğrencilerin burada çalışması, mesleği öğrenmeleri açısından çok önemli. Artık çıraklıktan eleman yetişmiyor. Gençler bu mesleği yapmak istemiyor, onlara ağır geliyor. Ama meslek liseleri, gençleri mesleğimize teşvik ediyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)