• DOLAR 35.372
  • EURO 36.586
  • ALTIN 3027.46
  • ...

Tarımda gübreleme dönemi yaklaşırken gübre fiyatlarındaki artışlar çiftçileri tedirgin ediyor. Çiftçiler, tarla ve bahçelerinde kullanılacak olan gübrenin fiyatının yüzde 100’ün üzerinde artmasına tepki gösterdi.

Gübre ve akaryakıt fiyatlarına üst üste gelen zamlar çiftçilerin tepkisine neden olmakla birlikte birçok çiftçiyi de üretimden uzaklaştırıyor. Gübre ve akaryakıt fiyatlarının yüksek olması üretimin azalmasına ve bu durumun gıda fiyatlarına da yansıyacağı belirtiliyor.

Çiftçiler yüzde 100’ün üzerinde artan gübre fiyatlarının tarımsal üretim için en büyük tehdit olduğuna dikkat çekiyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle çiftçinin ihtiyaç duyulan gübreyi kullanamaması durumunda verimin ve üretimin azalması nedeniyle gıda fiyatlarının da artacağını belirten çiftçiler ve uzmanlar, çiftçinin yaşadığı sorunun sofraya da yansıyacağını ifade ediyor.

Çiftçinin mutlaka desteklenmesi veya yapılan zamlarda geri adım atılması çağrısında bulunan ziraat odalarının yetkilileri, gübre ve akaryakıt fiyatlarındaki zamların üretimi azaltacağına dikkat çektiler.

Gübre fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde arttığını ifade eden Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı çiftçilerin üretim yapmakta artık zorlandığına dikkat çekti.

Çiftçilerin üretim yaparken kullandıkları ilaç, gübre, mazot ve tohum maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten Yiğit, çiftçilere verilen mazot ve gübre desteğinin üretimin eksiksiz gerçekleşmesi için yetersiz kaldığını ifade etti.

“Çiftçi de bir karamsarlık var”

Özellikle gübre fiyatlarının geçen yıla göre çok yükseldiğini belirten Yiğit, “Şu anda ekim ayı, çiftçilerde ekim için hazırlıklara başladı. Çiftçinin maliyeti arttı. Kuraklık da bizi endişelendiriyor. İnşallah bir yağış olur. Hem maliyetlerin artmasından hem de yağışın olmamasından dolayı çiftçi şu anda karasız ve ne yapacağını bilmiyor. Çiftçi de bir karamsarlık var. Çiftçi şu anda ciddi bir sıkıntı yaşıyor. Bir taraftan kuraklık bir taraftan da maliyetler çok yükseldi. Ekim yapan çiftçi gönülsüz yapıyor. Fakat çiftçi haklı. Çünkü maliyetler yüksek bir yandan da kuraklık korkusu var. Bu yıl bayağı büyük bir sıkıntı var.” dedi.

“Korkumuz üretimin azalmasıdır”

Artan maliyetler nedeniyle çiftçi sayısında yarı yarıya azalma olduğunu belirten Yiğit, “Bu durum bizi endişelendiriyor. Böyle devam ederse üretim azalır, bizimde korkumuz üretimin azalmasıdır. Üretim azalırsa hem gıda fiyatları artar hem de çiftçi sayısı azalır, sıkıntı daha büyük olur. Üretimi artırmamız lazım. Maliyet artarsa gıda fiyatları da artar. Kuraklığın da bu durumda etkisi var. Kuraklık bu şekilde devam ederse sıkıntı daha da büyük olur. Yer altı sularında da azalma olur.” ifadelerini kullandı.

Artan maliyetlere karşı yetkililerin bir an önce önlem alması gerektiğini belirten Yiğit, “İlaç, gübre, elektrik ve diğer girdi maliyetlerinde önlen alınmasını istiyoruz. Zaten bu durumu Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere yetkililerimiz de biliyor. Ama biz önlem alınmasını istiyoruz. Çünkü bu gidişat hiç iyi değil.” şeklinde konuştu.

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ise çiftçinin son zamlardan sonra gübre ve akaryakıt alacak gücünün kalmadığını belirtti.

Artan maliyetler nedeniyle çiftçinin durumunun iç açıcı olmadığını belirten Çolak, devletin mazot ve gübre desteğinin çiftçinin masrafının yarısını bile karşılamadığını ifade etti.

“Çiftçi her zaman borçlanıyor”

Desteklerin yetersiz olduğunu belirten Çolak, “Çiftçi her zaman borçlanıyor. Borçlanma da büyük bir tehlike oldu. Çiftçi borçlandığından dolayı tarlasını ve traktörünü satmak zorunda kalıyor. Maliyetler arttı ve çiftçi artık ekim yapmaktan korkuyor. Çünkü gübre ve akaryakıt fiyatları ciddi oranda arttı. Bu durum çiftçinin ekim yapmasını engelliyor. Tarımsal girdilerin her geçen gün artması karşısında çiftçi üretim yapamaz duruma geldi. Çiftçiye verilen gübre ve mazot destekleri destekten çok çiftçiye cep harçlığı niteliğinde kalıyor. Desteklerin acilen yükseltilip tarımsal girdilerin düşürülmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Son gübre zamlarından sonra yetersiz olan gübre kullanımının daha da düşeceğine işaret eden Çolak, tarlaların boş kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını ve en büyük tehlikelerden birinin bu durum olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yıl çiftçilerin kuraklıktan ciddi anlamda olumsuz etkilendiğini ifade eden Çolak, çiftçilerin çok zor durumda olduğunu söyledi.

“Girdi maliyetlerinin öncelikle acilen düşürülmesi gerekiyor”

Tarımsal girdi maliyetlerinin acilen düşürülmesi gerektiğini belirten Çolak, çiftçinin elinden çok ucuza alınan ürünlerin tüketicinin sofrasına kat kat yükselerek ulaştığına dikkat çekerek şunları söyledi:

 “Girdi maliyetlerinin öncelikle acilen düşürülmesi gerekiyor. Çünkü maliyetler arttıkça var olan çiftçi de artık üretim yapmaktan vazgeçecektir. Bu durum ise zaten tarımda sıkıntılı süreç yaşayan ülkemizi ve şehrimizi daha da olumsuz etkileyecektir. Aynı zamanda gıda fiyatları da artacaktır. Çiftçi çok zor durumda ve çaresizlik içerisinde kaldı.” (İLKHA)