• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Prof. Dr. Tarhan: Mükemmeliyetçilik sağlıklı bir şekilde yürütülürse başarı getirir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insanın hayat ve akademik başarısında önemli bir yeri ve katkısı olan mükemmeliyetçilik hakkında değerlendirmede bulundu.

Mükemmeliyetçiliğin klinik pratikte sıkça rastlanan bir durum olduğunu söyleyen Tarhan, mükemmeliyetçiliğin birçok hastalığa sebep olmasına rağmen aynı zamanda insanın hayat başarısında da akademik başarısında da çok önemli bir faktör olduğunu kaydetti.

Tarhan, sağlıksız olan mükemmeliyetçiliğe dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Sağlıklı mükemmeliyetçilikte kişinin kendisiyle ilgili düşüncelerinin sağlıklı ve bu kişilerin standartları yüksek kişiler olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Kişinin kendisiyle ilgili, hayatla ilgili kendi standartları olduğu gibi mesleki standartları olur, yakın ilişki ve yaşantılarında standartları olur. O standartlarının yüksek olması kişinin mükemmeliyetçiliğini gösteriyor. Bu standart yüksekken kişinin zamanı iyi yönetmesi lazım. Zamanında yapabilmesi sağlıklı mükemmeliyetçiliktir. Doğru şeyi, doğru zaman ve doğru şekilde yapabilmesi çok önemlidir. Kişi mükemmeliyetçiliği sağlıklı şekilde yürütürse başarılı oluyor. Başarılı olan birçok kimsenin arka planında mükemmeliyetçilik vardır. Kapital sistem, başarı ve proje odaklı bir sistem olduğu için insanları mükemmeliyetçiliğe çok teşvik ediyor." dedi.

Mükemmeliyetçilik iyi yönetilmezse hastalıklar ortaya çıkıyor

Mükemmeliyetçi kişilerin başarı tutkunuysa ve mükemmeliyetçiliği iyi yönetemiyorlarsa da çok kolaylıkla bunalıma girdiklerini kaydeden Tarhan, "Çok kolaylıkla depresyon ortaya çıkıyor veya psikosomatik hastalıklar dediğimiz mide, bağırsak hastalıkları çıkıyor çünkü beyinleri sürekli stres hormonu salgılıyor bu kişilerin. Stres hormonunda herkesin bir hedef organı vardır. Kimisinin midesinde spazm oluyor. Kimisinin kasları kasılıyor, bağırsakları, cildi alerji oluyor, baş ağrıları oluyor, kalp ritmi etkileniyor, tansiyon yükseliyor, çarpıntılar oluyor. Bunları kişilik olarak incelediğimizde mükemmeliyetçi kişilikler olduğunu görüyoruz ama  bu, sağlıklı olmayan mükemmeliyetçiliktir." ifadelerini kullandı.

Sağlıklı mükemmeliyetçi kişiler olumluya odaklanır

Sağlıklı mükemmeliyetçi kişilerin olumsuza odaklı yaşamadıklarını söyleyen Tarhan, "Bu kişiler hem olumsuzu hem olumluyu görür. Olumluya odaklı yaşar. Mükemmeli hedeflemez. Elinden gelenin en iyisini yapmayı hedefler ve zamanı en iyi şekilde yönetmeyi hedefler. Kusurlarıyla ilgili kendisine karşı bağışlayıcı olabilir." diye konuştu.

Parasız kalma korkusu yaşayabiliyorlar

Mükemmeliyetçi kişilerin kazanma hırslarının yüksek olmasına rağmen yatırım konusunda sağlıklı düşünemediklerini kaydeden Tarhan, "Sahip olduklarını korumaya yönelik düşünceler ve bazı korkular içinde oluyorlar. Parasız kalma korkusu yaşıyorlar. Kimi zaman da para biriktirmelerine ve servet sahibi olmalarına karşın yoksul yaşarlar. Bu kişiler zamanında çok çalışmış kişilerdir ama kaybetme korkusu nedeniyle statükocu olmuşlardır ve artık büyümeyi durdururlar. Birçok aile şirketinin dağılma sebebi de budur. Birçok yeniliği kaçırırlar." diye konuştu.

Gerçek mükemmeliyetçi eleştiriyi armağan gibi görür!

Mükemmelliyetçi kişinin eleştiriye tahammülsüzse narsist olduğunu kaydeden Tarhan, "Gerçek mükemmeliyetçiler kendilerine eleştiriyi armağan gibi görür. ‘Eleştiren kişi bana yardım ediyor’ diye düşünür. Eleştiriyi alıp incelerler, eğer eleştiri haklıysa hatasını düzeltirler değilse yollarına devam eder. Egosu ve kaygısı yüksek, takıntılı mükemmeliyetçiler, uzun yaşamıyor. Erken yaşta birçok psikomatik hastalıkla karşılaşıyor. Bağışıklık sistemi baskılandığı için stres hormonları nedeniyle kanser hücreleri erkenden başlıyor." dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir