• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Gaziantep’te Mevlid-i Nebi programı düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi, Gaziantep İl Müftülüğü ve Memur-Sen Gaziantep Üniversitesi Şubesi işbirliğiyle Adem ve Duy Öğrenci Toplulukları tarafından “Kampüste Nebevi Esintiler Programı” gerçekleştirildi.

Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Sahnesi’nde düzenlenen program Gaziantep İl Müftüsü Doktor Hüseyin Hazırlar’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Program Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Mevlid-i Nebi sinevizyonu ile devam etti.

Programda ilahiyat fakültesi öğrencilerinden Rabia Yetim, Kur’an-ı Kerim’deki vefa ayetleri ve Hazreti Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) vefa ile ilgili hadislerinin mealini okudu.

Programda konuşan Gaziantep İl Müftüsü Doktor Hüseyin Hazırlar, Müslümanların hayat rehberi olan Kur’an-ı Kerim’i Hazreti Muhammed’den (sallallahu aleyhi ve sellem) öğrendiğini ifade etti.

“Dünyamızı O’nunla anlamlı kıldık”

Konuşmasını “vefa” teması çerçevesinde yapan Hazırlar, “Biz, vefayı, dostluğu, güzel ahlakı O’ndan öğrendik. Bizler aramızdaki muhabbeti, kardeş hukukunu da O’ndan öğrendik. Dünyamızı O’nunla anlamlı kıldık. Var oluş gayemizi O’nunla anlamlandırdık. Dolayısıyla bugün vefasızlığın girdabına sürüklenen dünyanın uğrayacağı en güvenli liman kâinatın efendisinin bize getirdiği o yüce ahlak, o güzel sünnet-i seniyyesi ve Allah’ın kitabı Kur’an-ı Kerim’dir.” dedi.

“Peygamber Efendimizin ahlakıyla ahlaklanmalıyız”

Dünyanın kan, zulüm ve gözyaşıyla yoğrulduğu çağları yaşadığını belirten Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök ise, “Efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) merhametine en çok ihtiyaç duyulan dönemlerin içerisinden geçiyoruz. Ecdadımız dünya sahnesinden çekildiği günden beri dünyaya hâkim olan Batı medeniyetinin yaptıkları ortadadır. Yeniden dünya sahnesine çıkacağımız günleri bütün dünya mazlumları ümitle, özlemle bekliyor, sizi bekliyor. Bu ancak O’nun ahlakıyla ahlaklanarak yapılacak. Bunu da sağlayacak olan sizlersiniz.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Ali Eruslu Camii İmam Hatibi ve Diyanet İl Gençlik Koordinatörü Veysel Karakuş’un moderatörlüğünde İlahiyat Fakültesi Hadis ve Kelam Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Profesör Doktor Recep Aslan ve Doçent Doktor Mustafa Ünverdi tarafından “Nübüvvetin Gerekliliği ve Nebevi Sünnetin Günümüze Taşınması” konusunda bir konuşma yapıldı.

“Evrensellik ve ebedilik ilkelerini göz önünde bulundurmalıyız”

Sünnetin çağa taşınması ve günümüz problemlerine çözüm olması noktasında sünnetin ve yazıya geçirilmiş şekliyle hadislerin iyi anlaşılması gerektiğini vurgulayan Profesör Doktor Recep Aslan, hadis ve sünnetin doğru anlaşılması konusunda Hazreti Peygamber’in sünnetinin insana, hayata ve yaşadığımız gezegene verdiği mesajı anlama gayreti içinde olunması gerektiğini söyledi.

Aslan, “Sünnet ve hadisi bugün anlamlandırıp yorumlarken Hazreti Peygamberin risâletininin iki büyük özelliğini göz önünde bulundurmalıyız. Bunlardan biri Hazreti Peygamber’in bütün insanlara hatta bütün alemlere gönderildiği evrensellik, diğeri ise bütün çağlara ve bütün zamanlara hitap ettiği ebedilik gerçeğidir. Sünnet ve hadisi doğru anlamak ve bir örneklik olarak zamanımıza taşımak istiyorsak bu iki ilkeyi göz önünde bulundurmak zorundayız.” diye konuştu.

“Peygamberler ahlaki değerlerin doğru anlamlarını verir”

Doçent Doktor Mustafa Ünverdi de, “Neden Peygambere İhtiyaç Duyarız?” konusuna değinerek şöyle konuştu:

“Peygamberler insanların hadlerini aşmaması, istikametten ayrılmamaları için ahlaki değerlerin başında yer alan adalet, iyilik, doğruluk, dürüstlük gibi kavramları idrak etmeleri için vardır. Aynı zamanda peygamberler insanlara bu ahlaki değerlerin doğru anlamlarını da verir. Cahiliye Araplarında vefa vardı ama bu vefa daha çok kişinin kendi kabilesine olan vefayı ifade ediyordu. İslam’da vefa Allah’a olan kulluk vefası; ailesine, sevdiklerine, üzerinde emeği olan büyüklerine olan arkadaşlık vefasıdır. Böylece vefayı İslam daha doğru bir çerçeveye yerleştirdi. İslam adaleti sevdiğine ya da sevmediğine, dostuna ve düşmanına her zaman her yerde adaletin uygulanmasını emretti. Dolayısıyla peygambere ihtiyaç duymamızın bir nedeni de eksen kaymasına uğramış olan yanlış bir mecraya çekilmiş olan ahlaki kavramların tekrar doğru yerine oturtulması ve bunların peygamber örnekliğiyle insanlara öğretilmesidir.”

Katılımcılar, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Manevi Rehberlik ve Danışmanlık Sorumlusu ve dini musiki sanatçısı Hüseyin Çalışkan ve ekibinin ilahilerini beğeniyle dinledi.

Program Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Mehmet Akbaş tarafından yapılan duanın ardından sona erdi. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir