• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Suriye Toplantısı Sonrası Yayımlanan Ortak Açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 İhtilafın sona erdirilmesini teminenacilen harekete geçilmesi gerekliliği hususunda mutabık kalmışlardır.

SURİYE KONULU İSTANBUL TOPLANTISI KATILIMCI ÜLKELERİNİN ORTAK AÇIKLAMASI

T.C. Dışişleri Bakanlığı 

ABD,Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, İngiltere, İtalya, Katar, Mısır,S.Arabistan, Ürdün ve Türkiye Dışişleri Bakanları Suriye`deki gelişmelerigözden geçirmek üzere 20 Nisan tarihinde İstanbul`da biraraya gelmişlerdir.Bakanlar, rejimin şiddet kampanyası sonucunda Suriye`de oluşan durumdan derinkaygı duyduklarını dile getirmişlerdir. İhtilafın sona erdirilmesini teminenacilen harekete geçilmesi gerekliliği hususunda mutabık kalmışlardır.

Bakanlar, 28Şubat tarihli Roma Toplantısında yapılan görüş alışverişine atıfla, Suriyeihtilafına Cenevre Bildirisi çerçevesinde uygun bir siyasi çözüm bulunmasınayönelik güçlü desteklerini yinelemişlerdir. Ulusal Koalisyonun Suriye`de siyasiçözüme yönelik çalışmalarını memnuniyetle karşılamışlar ve buna destekleriniifade etmişlerdir. Beşar Esad ve yakın ekibinin Suriye`nin geleceğinde yeriolmayacağına, daha fazla kan dökülmesinin önlenmesi ve tüm Suriyelilerinhaklarının ve çıkarlarının korunacağı birleşik bir Suriye’ye ulaştıracak düzenlibir geçiş için gerekli zeminin hazırlanmasını teminen yetkilerini geçiş yürütmeorganına devretmesinin elzem olduğuna yönelik güçlü inançlarını yinelemişlerdir.

Suriyehalkının meşru temsilcisi olarak tanıdıkları Ulusal Koalisyonun, devriminhedeflerine ve temel ilkelerine bağlı tüm Suriyelileri kucaklayarak zemininidaha da genişletmesinden duydukları memnuniyeti dile getirmişlerdir. Ayrıca,Arap Ligi`nin Suriye sandalyesinin Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler UlusalKoalisyonu`na devredilmesi kararını takdirle karşılamışlardır.

UlusalKoalisyonun Suriye`deki rejime karşı mücadelesinde bağlı kalacağını açıkladığı,aşırıcılığın güçlü bir şekilde reddedilmesi ve kimyasal silah kullanılmamasınıda içeren anlayış ve temel ilkeleri içeren Deklarasyonu memnuniyetlekarşılamışlardır. Katılımcı ülkeler, bu yükümlülükler ışığında, Koalisyonabağlı tüm kurumlara yönelik desteklerini genişletmek ve geliştirmek hususundaanlaşmışlardır.

Bakanlar,Roma Toplantısında Suriye halkının meşru müdafaa hakkına ve sahada güçdengesinin değiştirilmesi gerekliliğine yaptıkları vurguyu hatırlatmışlardır.Bu bağlamda, rejim karşısında Suriye muhalefetine yönelik yardımlarını arttırmayıve derinleştirmeyi kararlaştırmışlardır. Bu anlayıştan hareketle, Koalisyonbünyesindeki Yüksek Askeri Konseye (YAK) dönük mevcut yardım akışını gözdengeçirmişler; YAK`a yönelik ilave destek taahhütlerini ve vaatlerinimemnuniyetle karşılamışlardır. Tüm askeri yardımları münhasıran YAK üzerindensağlanması taahhüdünde bulunmuşlardır.

Suriye`dekirejim tarafından sivillere yönelik balistik füzeler kullanılmasını güçlübiçimde kınamışlardır. Bu suçun durdurulmasını teminen harekete geçmekhususunda mutabık kalmışlardır. Suriye`de kimyasal silah kullanıldığına dairiddiaları da ele almışlar ve BM tarafından sözkonusu iddiaların doğruluğununivedilikle ortaya konması çağrısında bulunmuşlardır. Rejimin bu iddialarısoruşturmakla görevlendirilen BM araştırma misyonunu engellemesini kınamışlarve bu yaklaşımın Rejimin sorumluluğuna delalet ettiğine dair inançlarınıbelirtmişlerdir. Bu konuyu yakından takip edeceklerini ve sözkonusu iddialardoğrulandığı takdirde vahim sonuçları olacağını belirtmişlerdir.

Suriyehalkına yönelik terör kampanyasında destek verenleri askeri teçhizat, silah ve silahlıbirimler temin etmeyi durdurmaya ve evrensel insan hakları değerlerine sahipçıkmaya davet etmişlerdir.

Suriye`degiderek kötüleşen insani durumdan duydukları kaygıyı dile getirmişler ve Suriyehalkının acılarını hafifletmek için uluslararası toplumu acil ve somut önlemleralmaya davet etmişlerdir. Bu çerçevede, hayat kurtarmaya ve sivilleri korumayamatuf yeni yollar geliştirilmesinin ve Suriye’de daha geniş alanlara insanierişim sağlanması gerekliliğine vurgu yapmışlardır.

Sınır ötesiinsani yardım operasyonlarının öneminin altını çizmişler; yardıma muhtaçdurumdaki birçok bölgeye güvenli erişim imkanı bulunmaması ışığında ilgiliuluslararası aktörleri ve örgütleri bu tür faaliyetleri yürütmeye teşviketmişlerdir. Ayrıca ihtilaf taraflarına çizgi ötesi insani operasyonlaramüdahalelerine son vermeleri ve bunları kolaylaştırmaları çağrısındabulunmuşlardır.

Uluslararasıtoplumu Suriyeli mültecilere evsahipliği yapan ülkelere artan insaniihtiyaçların karşılanabilmesini teminen daha fazla maddi destek sağlamaya vemülteci sorununu yük paylaşımı ilkesi uyarınca uygun yol ve tedbirlermarifetiyle ele almaya davet etmişlerdir.

CenevreBildirisi çerçevesinde siyasi çözüme yönelik birleşik taahhüdümüzü ifadeederken, Suriye rejiminin bu fırsatı reddetmesi halinde yardımlarımızıngenişletilmesi bağlamında ilave açıklamalarda bulunulacaktır.

Suriyehalkına yardım etmek amacıyla yakın eşgüdüm ve işbirliğini sürdürmeyikararlaştırmışlardır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir