• DOLAR 34.64
  • EURO 36.395
  • ALTIN 2915.293
  • ...
Bu ürünlere dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Okulların açılmasıyla beraber kantinlerde, okul çevresindeki bakkal veya büfelerde çocukları sigara gibi kötü alışkanlıklara özendirici ürünlerin satılması, aileleri endişelendiriyor.

Özellikle ilkokul çocuklarının yoğunlukla ilgisini çeken duman çıkaran ürünlerin tehlike boyutunu gözler önüne seren Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, bu ürünleri satan esnafın konuya duyarlı olması gerektiğinin önemine dikkat çekerek ilgili kurumların denetim mekanizmasını harekete geçirmesi için de yetkililere çağrıda bulundu.

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger

2021-2022 eğitim-öğretim döneminde okul kantinleri ve çevresinde çocukların sağlığını etkileyen ve bağımlı hale getiren ürünlerin satışının denetilmesinin gerektiğini belirten Öger, "Pandemi süreciyle çocuklarımızı eve hapsettik ve çocuklar evde ciddi manada enerji patlaması yaşadı. Eğitim ve öğretimde bir ayı geride bıraktık. Çocuklarımız okula başladığında, onları ciddi manada tehlikeler bekliyor. Bu tehlikelerden biri de ilgili bakanlıkların okul kantinlerinde satılmaması gerektiğine dair genelgelerle yayınlamış olduğu gıdaların maalesef denetimsizlikten kaynaklı hala kantinlerde satılmasıdır. Birçok okulun kantininde çocuklara ciddi manada zarar veren gazlı içeceklerden tutun şekerli içeceklere kadar ya da satılmaması gereken cips türleri satılıyor." ifadelerini kullandı.

"Ağızdan duman çıkaran ürünler sigaraya teşvik ediyor"

Okul kantinleri ve çevrelerinde bulunan bazı küçük esnafın çocuklara zararlı gıda ve oyuncak sattığına şahit olduklarını belirten Öger, "Gelen ihbarlarda, patlayan sigaralar, patlayan şekerler, gazlı içecekler ve merdiven altında üretilmiş içeriğinin bilinmediği birçok içeceğin küçük esnafımız tarafından çocuklara satılması bizi hakikaten üzüyor." siteminde bulundu.

Öger, çocuklara ağızda patlayan şeker ya da 'Ejder Ağzı' diye tabir edilen sigara benzeri ağızdan duman çıkaran ürünler satıldığını ve bu ürünlerin sigaraya teşvik ettiğini söyledi.

Öger, "Satılan bu ürünlerin menşei belli değil, bu ürünler çocukları ciddi manada sigaraya teşvik ediyor. Bu ürünün özelliği şudur: Çocuk bu ürünü ağzına aldığında sigara dumanı şeklinde bir duman çıkarıyor, çocuk, ağzından çıkan dumanı bulamazsa, sigara kullanarak dumanı çıkarma hareketinde bulunabiliyor." dedi.

"Zararı çeken mahallenin esnafı olacaktır"

Ürün satışında daha dikkatli olmaları için esnafa çağrıda bulunan Öger, "Küçük esnafımızdan ricamız; kanunla belirlenen, 18 yaş altı çocuklara satılması yasak olan açık sigara ya da 'dal sigara' diye tabir edilen sigara, gaz, çakmak, uçucu madde ve sağlık açısından 18 yaş altı çocukların kullanımının sakıncalı olduğu ürünlerin satılmamasıdır." şeklinde konuştu.

Öger, "Bu çocuklar mahallemizin, akrabalarımızın veya yüz yüze baktığımız insanların çocuklarıdır. Unutmamak gerekir ki, bu çocuk gelecekte kötü bir alışkanlıkla karşı karşıya kaldığında zararı çeken yine mahallenin esnafı olacaktır." diye belirtti.

Bağımlılık yapan maddeleri kullanmakla ilgili çalışmanın yanında bağımlılık yapıcı maddelere giden yolların kapanmasının önemli olduğunun altını çizen Öger, eğitim noktasında sadece okulun değil ailelerin de bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.

Bu konuda ailelerin üzerine düşen sorumluluğa da değinen Öger, "Aileler, çocuklara verdikleri parayı nerede harcadıklarına ve ne aldıklarına dikkat etmelidir. Küçük ekonomik kazanç peşinde olanlar, pek çok insanın sağlığını bertaraf edebiliyor. Bu konuda ailelerin dikkatli olmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Çocukları ahlaki anlamda yozlaştıran yerlere caydırıcı cezalar uygulanmalı"

Denetimlerin yanı sıra bu tür ürünleri satanlara yönelik caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğini kaydeden Öger, "Kolluk kuvvetleri, zabıta ve okul idarelerinin bu konuda sorumluluğu vardır. Okul kantinleri ve okulların çevresindeki yerlerin denetlenmesi elzemdir. Yasal olarak okul, park ve cami etrafında açılması yasak olan yerlerin ruhsatları iptal edilmeli ve çalışmalarına müsaade edilmemelidir. İçki büfeleri, sigara satan yerler, internet kafeler gibi çocukları ahlaki anlamda yozlaştıran yerlerin okul ve cami etrafında olmaları yasaktır. Bu yerlerin ruhsatlarının iptal edilerek tekrar verilmemesi ve bu anlamda suçu bulunanlara ise yüksek cezalar verilerek caydırıcı olması gerekiyor." dedi. (İLKHA)




Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir