• DOLAR 34.663
  • EURO 36.344
  • ALTIN 2936.03
  • ...
İTTİHADUL ULEMA'nın 6'ncı Alimler Buluşmasında İslam ümmetine önemli mesajlar verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İTTİHADUL ULEMA'nın 2015 yılından bu yana dünyanın birçok yerinden değerli âlimlerin katılımıyla Diyarbakır'da gerçekleştirdiği "Âlimler Buluşması" programı, salgın nedeniyle bu sene de zoom üzerinden online olarak gerçekleştirildi.

Türkiye, İran, Irak, Suriye, Lübnan ve Ürdün'den âlimlerin katıldığı programda, İslam âlemi içerisindeki sorun ve sıkıntılar ile Kürtler arasında yaygınlaştırılmaya çalışılan "inkarcılık" akımı ele alındı.

 

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Molla Muhammed Beşir Varol'un selamlama konuşmasıyla devam etti.

Konuşmasının başında, düzenlenen buluşmanın hayırlara vesile olmasını temenni eden Varol, Afgan milletinin ve Taliban'ın işgalcilere karşı zaferini tebrik etti. Ardından Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkan Vekili Dr. İsam Beşir de bir selamlama konuşması yaptı.

Birinci oturum

Selamlama konuşmalarının ardından program ilk oturumla devam etti. Birinci oturumda ilk sunumu "israille Normalleşmeye Karşı Ulemanın Sorumluluğu" konusuyla Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği yaptı.

"Selahaddin'i Eyyubi'nin ümmeti özgürleştirdiği gibi ümmeti özgürleştirmemiz lazım"

"Mescid-i Aksa ve Filistin için alimlerin öncü olması ve buna önem vermesi gerekir. Bugün Mescid-i Aksa'nın ulemaya duyduğu ihtiyaç, siyasilere duyduğu ihtiyaçtan çok daha fazladır." diyen Karadaği, şunları söyledi:

Âlimler olarak basında olmamız, basını yönlendirmemiz lazımdır. Bizler ümmetin öncüleriyiz. Bugün tekrardan ikinci zafer geliyor inşallah. Bizler de tekrardan Mescid-i Aksa için mücadele vermemiz gerekiyor. Basın alanına hâkim olmamız lazım. Basın yanımızda olursa çarpıtmaların, yalanların önüne geçebiliriz. Selahaddin-i Eyyubi'nin ümmeti özgürleştirdiği gibi ümmeti özgürleştirmemiz lazım. O, Arapları, Farsları, Türkleri, Kürtleri bir araya getirerek, ümmeti bir araya getirerek özgürleştirmiştir. Âlimlerin birleşmesi, ümmetin birleşmesi için milleti, halkı birleştirmemiz gerekiyor.

Programda "Corona Salgını Nedeniyle Kesintiye Uğrayan İlmi, İbadi ve Sosyal Hayatta Oluşan Olumsuzlukları Gidermek İçin Neler Yapılmalıdır?" konulu konuşma yapan Irak Kürdistan Bölgesi alimlerinden Dr. İrfan Reşid, "İslam, hiçbir krizi, sıkıntıyı çözümsüz bırakmamıştır." ifadelerine dikkat çekti.

Birinci oturumun üçüncü konuşmacısı olan Dr. Abduddaim Maruf Havramani de " İslam Ümmetinin Vahdeti İçin Atılacak Pratik Adımlar Neler Olmalıdır?" başlıklı bir sunum yaptı.

Daha sonra söz alan Hollanda'dan Araştırmacı-Yazar Hüseyin Kerim Ece, "Batı dünyasında İslam'a ve Müslümanlara yönelik saldırılar ve buna karşı alınması gereken tedbirler neler olmalıdır?" konulu bir konuşma yaptı.

Ece, "Biz İslam'ı güzel temsil edebilirsek, dinimize hakkıyla şahitlik yapıp İslam'ı hakkıyla yaşayıp model olabilecek kişilikler, cemaatler ortaya koyabilirsek, o insanlar bizim şahsımızda, hayatımızda, ahlakımızda İslam'ın güzelliklerine şahit olup biz de modelliğimizle insanlığın önünde örnek olabilirsek mümkündür ki bu İslamofobiyi azaltacaktır." ifadelerine dikkat çekti.

Birinci oturumun sonunda yapılan mülahazalar kısmında; Saud Abu Mahfuz, Şeyh Zahid Haznevi, Dr. Halit Gerdi, Zırar Muhammed Kırtıki, Mela Hıdır Xeti, Cafer Muhammed Elmas, Osman Seyid Ahmet, Dr. Muhammed Sinemuki, Mela Mücahid Haksever kısa birer konuşma yaptı.

İkinci oturum

Verilen aranın ardından ikinci oturuma geçildi. İkinci oturum, 6'ncı Âlimler Buluşması'na Afganistan'dan katılan Mevlâna Şah Muhammed'in selamlama konuşmasıyla başladı.

On yıllarca Rus ve ABD işgaliyle harap edilen Afganistan'da, yaşananların İslam ülkeleri tarafından çok da görülmediğini dile getiren Şah Muhammed, İslam ümmetinin birer parçası olan birçok ülkenin emperyalist güçlerle iş tuttuğunun farkında olduklarını dile getirdi.

"Afganistan bir kavmin devleti değil, ümmetin devletidir"

Şah Muhammed, "İslam ülkeleri, maalesef büyük diye gösterilen güçlerin korkusuyla bizlere yardıma yanaşmamaktadırlar. Bunun en büyük örneği şu anda kurmuş olduğumuz Afganistan İslam Emirliğinin tanınmamasıdır. Birçok İslam ülkesi Afganistan'da halkın desteğiyle kurulan bu hükümeti maalesef tanımaya yanaşmamaktadır. Biz bu devleti belli bir kavmin devleti olarak görmüyoruz. Bu ümmetin devletidir." dedi.

Ardından HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da yaptığı selamlama konuşmasında İslam ümmetinin en önemli sorununun tefrika olduğuna dikkat çekerek tefrikanın çözümünün ilim ve ulemanın içtihadında olduğunu vurguladı.

Selamlama konuşmalarının ardından ikinci oturum sunumlarla devam etti. İlk sunumu İran’dan Candan Emini, “Kürtlerde İç Barışın Sağlanmasında Ulemanın Rolü” başlığı altında yaptı.

Daha sonra Suriye Kürdistan’ından Dr. Muhammed Sirac Cewi “Ümmetin Önemli Bir Azası Olan Kürt Halkının Haklarına Kavuşması İçin Yapılması Gerekenler” konulu konuşmasını yapı.

İkinci oturumun 3'üncü konuşmacısı olan Dr. Ahmet Abdulvahhab da “Genelde İslam Âleminde Özelde Kürt Toplumunda Çağdaş İnkârcılık ve İrtidada Karşı Alınabilecek Tedbirler” konulu konuşmasını yaparak 25 önemli madde sıraladı.

İkinci oturum; İran Kürdistan’ından Muhammed Hızırnejat’ın “Tarih Boyunca İslam Medeniyetine Katkı Sağlayan Kürt Alimler” ile Selahaddin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Mirza Erguşi'ni “Kudüs’ün Kurtuluşu ve Korunmasında Tarihten Günümüze Kürtlerin Rolü ve Önemi” konulu konuşmalarıyla son buldu.

İkinci oturumun sonunda, Mela Mustafa Arvasi, Mela Tayyip Elçi, Mela Said Yaz, Şeyh Abdulgani Norşin, Şeyh Fethullah Ayte, Mamoste Şirvan Muhammedi, Mamoste Hüseyin Xatemi, Mevlana Şah Muhammed kısaca mülahazalarını aktardı.

Program sonuç bildirgesiyle son buldu

6’ncı Alimler Buluşması, Türkçe, Kürtçe ve Arapça okunan 9 maddelik sonuç bildirgesi ve İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Abdurrahman Özekinci’nin okuduğu dua ile sona erdi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir