• DOLAR 32.602
  • EURO 34.777
  • ALTIN 2496.495
  • ...
Candan Emini: Âlimlerimiz sosyal barış anlamında büyük rol üstlenmektedir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) tarafından gerçekleştirilen "6'ncı Âlimler Buluşması"nda konuşan Candan Emini, "Kürtlerde İç Barışın Sağlanmasında Ulemanın Rolü" konulu sunum yaptı.

Emini, "Kürtlerin Rabbani alimleri, toplumu düzeltmek adına ıstılahlarda bulunmuşlardır. Modern dönemde de İslam ümmetinin hayatın bütün alanlarında yönlendirmeye devam etmektedirler. Hamdolsun buradaki âlimler gerek siyasi gerek sosyal anlamda muhabbeti, kardeşliği, vahdeti yayma adına büyük işler yapmışlardır. Kürt toplumu, âlimlerine her daim büyük bir saygı göstermiş, onları olması gereken yerde görmüş, sözlerinden çıkmamıştır." dedi.

Alimlerin bölgedeki rolüne dikkat çeken Emini, "İslam âlimleri, Kürdistan'da özellikle kavgaları, kan davalarını bitirme anlamında da büyük bir rol üstlenmişlerdir. Bu âlimler ailelerdeki evlilik sorunlarını da gidermiştir. İslam âlimleri yoğun bir şekilde olaylara müdahale etmektedirler. Âlimler ayrıca aralarında kan davası olmasa da husumetli aileleri de barıştırmıştır. Ayrıca âlimlerimiz var olan sorunların çözümünde de yer alıyorlar. Bu bazen mali konuları ihtilafının gidermekte görülebiliyor. Âlimlerimiz böylece sosyal barış anlamında büyük bir rol üstlenmektedirler. İslam âlimleri olmasaydı emin olun Kürdistan'da çok büyük kanlar dökülürdü." ifadelerini kullandı.

Konuşmasında bazı önerilerde de bulunan Emini tavsiyelerini şöyle sıraladı:

1-Müslüman toplumlar şu an ıslah edici âlimlere ihtiyaç duyduklarından daha fazla ihtiyaç duyuyorlar. Var olan ihtilaflar, kavgalar, anlaşmazlıklar içerisinde yapılması gereken; Kur'an ve sünnet ışığında İslam ulemasının elinden geldiğince, tembellik göstermeden bu gibi olaylara müdahil olması ve böylece ülkede toplumda, mahallede veya köyde emniyeti sağlamaları gerekmektedir.

2- Her mahalle köy veya belde, kendi içerisinden alimleri kanaat önderi olarak seçmiş olsalardı şu an yaşanılan sıkıntılar daha az olabilirdi.

3- Özellikle Kürdistan coğrafyasında fetva kurullarının arttırılması lazım. Daha uzman, kendileriyle istişare edilebilecek, alanında daha yetkin âlimlerden oluşan fıkhi konseyler kurulmalı.

4-Özellikle imam hatipler yetiştirmek, davet metotlarını öğretmek, ikna metotlarını öğretmek adına eğitim müesseselerinin kurulması, güçlendirilmesi ve sağlam müfredatların burada uygulanması gerekiyor.

Emini son olarak konuşmasında, yeni neslin ilmi çalışmaları konusunda yetiştirilmesi gerektiğini belirtti.  (İLKHA) 



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir