Dr. İrfan Reşid: İslam hiçbir sorunu çözümsüz bırakmamıştır
Irak Kürdistan Bölgesi alimlerinden Dr. İrfan Reşid "Hiç şüphesiz krizleri yönetmek, zor anlarda ne yapılacağını belirtmek İslam şeriatının temel hususlarındandır. İslam, hiçbir krizi, sıkıntıyı çözümsüz bırakmamıştır." dedi.
Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) tarafından gerçekleştirilen "6'ncı Âlimler Buluşması"nda, "Korona Salgını Nedeniyle Kesintiye Uğrayan İlmi, İbadi ve Sosyal Hayatta Oluşan Olumsuzlukları Gidermek İçin Neler Yapılmalıdır?" konulu konuşma yapan Irak Kürdistan Bölgesi alimlerinden Dr. İrfan Reşid, "İslam, hiçbir krizi, sıkıntıyı çözümsüz bırakmamıştır." ifadelerini kullandı.
İslam şeriatının insanı en iyi koruyan hükümler var ettiğini belirten Dr. Reşid "Gerek toplumsal gerek psikolojik sağlığı korumak için sağlam hükümler ortaya koymuştur. Bunlar öyle hükümlerdir ki insanın bütün haletini kuşatır. Allah, "Biz Kitabı (Kur’an’ı) sana, her şeyin açıklayıcısı, Müslümanlara bir hidayet, bir rahmet ve bir müjde (kaynağı) olarak indirdik." diye buyuruyor. Peygamber, vefat etmeden önce bu dini bize tam olarak aktarmıştır. Bizi tertemiz bir yol üzere bırakmıştır. İslam şeriatı tekâmül etmiştir." şeklinde konuştu.
"İslam şeriatı, her meseleye cevap verme potansiyeline sahiptir"
"Şu an Coronavirus hastalığı ile karşı karşıyayız. Bu hastalık geride birçok olumsuz etki bıraktı." diyen Dr. Reşid "Coronavirus, insan muamelelerini köklü bir şekilde değiştirdi. Bunun bir sonucu olarak da gerek fetva kurulları gerek ilmi meclisler Coronavirus'ün sonucu olarak ortaya çıkan meselelerle ilgili güncel fetvalar vermek zorunda kaldılar. İslam şeriatı, karşılaştığımız ve karşılaşacağımız her meseleye cevap verme potansiyeline sahiptir. Rabbimiz Kur'an'da, Peygamber Efendimiz de sünnette her meselenin hükmüne değinmemiştir. Çünkü meseleler değişmekte, yenilenmekte ve gelişmektedirler. O yüzden Allah, bunu aslında İslam ulemasının içtihadına yani kendi çabalarıyla kurumlarına bırakmıştır ki bu şekilde biz gerek Allah'ın kevninin gerek kâinatı okuyarak gerek sosyal bilimleri birleştirerek bu meselelere cevap yetiştirebiliriz." dedi.
Dr. Reşid, konuşmasının sonunda, şu ifadelere yer verdi:
"Şu an dünya, büyük ekonomik krizlerle karşı karşıya. Bu da insan hayatını olumsuz etkiledi. Birçok insan temel gıda maddelerini bulmakta zorluk yaşamakta. İşte tam da bu anlamda erken verilen zekât bu ihtiyacı karşılamakta. Bir anlamda onlara can suyu olmaktadır. Hiç şüphesiz krizleri yönetmek, zor anlarda ne yapılacağını belirtmek İslam şeriatının temel hususlarındandır. İslam, hiçbir krizi, sıkıntıyı çözümsüz bırakmamıştır. Savaş, kıtlık ve hastalık dönemlerinde bu nedenle zekât erken verilebilmektedir." (İLKHA)