Salgından olumsuz etkilenen kırtasiyeciler umduklarını bulamadılar
2021-2022 eğitim öğretim döneminin açılması ile beraber başlayan ve yaklaşık bir ay süren kırtasiye sezonunun kısmen olumlu geçtiğini belirten kırtasiyeciler, malzemelerini salgın öncesinde aldıkları için zam uygulamadıklarını söylediler.
Yaklaşık bir buçuk yıllık aradan sonra açılan okullar, başta kırtasiyeciler olmak üzere birçok sektörü doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir.
Okullar; kantincilerden servisçilere kadar birçok sektörde çalışan insanlar için geçim kaynağı durumunda iken kırtasiyecilerin ise yılın bütün dönemlerinde satış yapmasına olanak sağlıyor.
Yaklaşık bir buçuk yıl aradan sonra satışlarda az da olsa bir iyileşmenin yaşandığını belirten Kırtasiyeci Muhammet Halil Timurtaş, zincir marketlerde satılan kırtasiye malzemelerinin satışları olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.
Kırtasiyeci Muhammet Halil Timurtaş
Kırtasiye malzemelerine gelen zamların satışları etkilediğini dile getiren Timurtaş, "Kırtasiye malzemelerine gelen zamlar insanların cebini etkilediği için bu durum haliyle satışları da etkiliyor. İnsanlar, ürüne gelen zamlara bakarak şikâyetlerini dile getiriyor. Satışlarımızın az olması veya eskiye oranla daha düşük olması, gelen zamlarla doğru orantılıdır." dedi.
"Salgın sürecinden çok etkilendik"
Birçok sektör gibi kendilerinin de salgın sürecinde umduklarını bulamadıklarını, açık olmalarına rağmen satış yapamadıklarını söyleyen Kırtasiyeci Mehmet Zeki Sadak ise "Okullar örgün eğitime başladıktan sonra kırtasiye sezonumuzu yaşadık. Her sene bir aylık bir kırtasiye sezonumuz var, o dönemi yaşadık. Ama umduğumuzu bulamadık. Fiyatların artmasına bağlı olarak beklentilerimizi karşılayamadık. Her şeyde olduğu gibi kırtasiye malzemelerine de zam geliyor." dedi.
Kırtasiyeci Mehmet Zeki Sadak
2 yıl önceki fiyatlardan satış yaptıkları için avantaj yaşadıklarını belirten Sadak, "İnsanlar salgın sürecini yaşıyor. Bu anlamda evine ekmek alamayacak durumda olan insanlar var. Her ailede mutlaka 3-4 öğrenci var. Biz de bunun bilincinde olarak kırtasiye malzemelerine zam yapmadık, eski fiyatlarımızdan satışlarımız devam ediyor. Ama yeni ürün isteğimizde mecburen zamlı satıyoruz. Bunun için de yapabileceğimiz pek bir şey olmuyor." ifadelerini kullandı.
Sadak, "Umduğumuzu bulamadık ama yine çok şükür. Okul sektörü çok büyük bir sektör. Birçok iş kolunu etkiliyor. En basitinden ülkemizde binlerce okul var ve her okulun bir kantini var, bu kantinlerden her birinde 2 kişi de çalışsa bu ciddi bir rakam. Okulların kapalı olması bunların işsiz kalması anlamına gelir. Bunun gibi servisçiler var. İnşaallah bu hastalıktan kurtuluruz. Okullar eğitime devam eder." diye konuştu.
"Yapılan zamları fiyatlarımıza yansıtmadık"
Kırtasiye sezonunun kendileri için çok güzel geçtiğini ifade eden Kırtasiyeci Zafer Yavuzer, okulların açılması ile beraber yapılan güven dolu açıklamaların insanlarda olumlu bir etki oluşturduğunu dile getirdi.
Kırtasiyeci Zafer Yavuzer
Malzemelerini salgın öncesinde aldıkları için zamlı fiyattan satış yapmadıklarını belirten Yavuzer, "Bizde 2019 yılında alınan malzemeler yüklü olduğu için malzemelere zam uygulamadık. 2019 fiyatından ürünlerimizi sattık. Biten malzemelerimiz oldu tabi. Buna bağlı olarak bazı ürünlerin fiyatlarını güncelledik. Şu an toptancıdan daha uygun fiyata sattığımız onlarca ürün var. salgından önce aldığımız ürünler olduğu için çok etkilenmedik." şeklinde konuştu.
Covid-19 sürecindeki kapanmalardan ciddi anlamda etkilediklerini hatırlatan Yavuzer, "Kapatmayı bile düşündük. Okulların bağlı olduğu sektörler çok fazladır. Böyle olunca da kapanmalar toplumsal bir sıkıntıya neden oluyor. Kırtasiyeciler de okulların kapalı olmasından etkileniyor. Ama çok şükür devam ediyoruz. Sezonumuz da güzel geçtiği için şu an için bir sıkıntı yok." diye konuştu.(İLKHA)