• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kırtasiye ürünleri satan zincir marketler gölgesinde sezona başlayan kırtasiyeciler okulların açık olmasına rağmen bu senede umduğunu bulamadı.

Coronavirus vakalarının artış göstermesinden dolayı velilerin kırtasiye ürünlerini alıp almama konusunda tedirginlik yaşadığını belirten kırtasiye esnafı, bu durumun satışlarını ciddi manada etkilediğini ifade etti.

Hükümetin kırtasiye ürünü satan zincir marketlere bir düzenleme getirmesini isteyen esnaf, herkesin kendi işini yapması gerektiğini vurguladı.

"Satışlarımız umduğumuz gibi değil"

Geçen sene hiç satış yapamadıklarını belirten Kırtasiyeci Zeki Şanlı, "Satışlarımız, beklediğimiz gibi değil. Zaten geçen sene okullar kapalıydı; yatıştaydık. Geçen sene hiç satış yapamadık. Bu sene halkta tedirginlik var. Okulların açık olması ve vakaların artması velileri endişelendiriyor.  Bu yüzden fazla satış yapamıyoruz. Satışlar, geçen seneye oranla biraz iyi; fakat umduğumuz gibi değil. Birçok siparişi durdurmuşuz; çünkü okulların tekrar kapanmasından korkuyoruz." şeklinde konuştu.

 

 

"Kırtasiye sektörü kendi işini yapsın; gıda sektörü de kendi işini yapsın"

Zincir marketlerin kırtasiye ürün satmasına tepki gösteren Şanlı, "Büyük marketlerde kırtasiye ürünlerinin satılması kırtasiyecileri kötü etkiliyor. Burası bir kırtasiye; kitap, defter gibi okul ürünleri satıyoruz. Gıda ürünleri satmıyoruz; çünkü bizim işimiz kırtasiyecilik. Her sokağın başında bir büyük market var ve gıda ürünlerinin yanında kırtasiye ürünleri satıyor. Büyük marketler, kırtasiye ürünlerini daha ucuza da satıyor. Bu durum kırtasiyecileri çok mağdur ediyor ve satışlarımıza engel oluyor. Hükümetin her işi kendi ehline bırakmasını umuyoruz. Kırtasiye sektörü kendi işini yapsın; gıda sektörü de kendi işini yapsın." diye konuştu.

"İki yıldır kırtasiyeciler olarak salgından dolayı iş yapamadık"

Bu eğirim sezonunun bekledikleri gibi geçmediğini belirten Kırtasiyeci Hüseyin Sürmeli, " Kısıtlamaların kalkmasının ardından okullar açıldı. Veliler, okulların tekrar kapanma riskini göz önünde bulunduruyor. Okul malzemelerinin evde kalacağından korkuyorlar. Yıllardır kırtasiyecilik ile uğraşıyorum. Bu sene umduğumuz gibi bir sezon olmadı. İki yıldır kırtasiyeciler olarak salgından dolayı iş yapamadık.  Şu an yaşanan hareketlenme kısmen de olsa güzeldi. Bir malzeme nerede satılıyorsa oradan alınmalı. Kırtasiye ürünleri, kırtasiyeden alınır. Büyük marketler belli firmalardan anlaşıp toplu bir şekilde ürün temin ediyorlar. Bizler ise bir ürün temin etmek için çok uğraşıp ürünleri bir araya getiriyoruz. Bizim aldığımız ürün, toptancıdan alınan fiyattır. Büyük marketler ise bir üründen yüz binlerce veya milyonlarca alıp ürünü uyguna getiriyorlar." diye konuştu.

 

"Büyük marketlerin diğer sektörlerin ürünlerini satması mağdur ediyor"

Zincir marketlerde kırtasiye ürünleri satılmasını eleştiren Sürmeli, "Hemen hemen on metrede bir büyük market var. Büyük marketler, her sektöre el atmış durumda. Büyük marketlerde artık kitap bile satılıyor. Büyük marketlere kitap bölümü bile açılmış. Kırtasiyeciler olarak salgından dolayı sıkıntı çekiyorken büyük marketlerin diğer sektörlerin ürünlerini satması mağdur ediyor. Büyük marketlerin kırtasiye ürünlerini satması; kazancımıza engel oluyor." ifadelerini kullandı.

"Kırtasiyeciler olarak biz gıda malzemesi satmıyoruz"

Zincir marketlerin kırtasiye ürünlerini satmaması için düzenleme yapılmasını isteyen Sürmeli, "Bu durum devlet tarafından kontrol altına alınabilir. Bir dükkan açılacağı zaman ne satacağı ve belli isimleri var. Alışveriş merkezinin gıda satacağını herkes bilir. Kırtasiyeciler olarak biz gıda malzemesi satmıyoruz. Büyük marketler gıdanın yanında iç çamaşırı, kırtasiye, temizlik ürünleri ve unlu mamüller gibi ürünleri satıyor. Büyük marketlerin tüm sektörlerin ürünlerini satması; o sektörlerin yıkılmasına sebep oluyor. Bu yüzden birçok yayınevi ve kırtasiyeciler iflas etti. Kırtasiye malzemesi kırtasiyeden, kitaplar kitapevinden alınmalı. Devlet, bu konu hakkında bir genelge ya da yasa çıkarabilir. Kendi kategorinde olmayan ürünü satmayacaksın. Bu durum ülke açısındanda sıkıntı oluşturuyor. Öğrenci, ihtiyacını kırtasiyeden alacağına gidip marketten alıyor. Kitapevine gelen biri ne alacağını bilir. Büyük marketlerin diğer sektörlerin ürünlerini satması usulü bozuyor. Bu durumu kontrol altına almak çok zor değil." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız