Siirt Üniversitesi’nin 2021-2022 Akademik Yılı açılış töreni gerçekleştirildi
Siirt üniversitesi Rektörü Nihat Şındak, Üniversiteyi üniversite yapan öğrenci varlığı, halkla olan kaynaşması, kamu kurumlarıyla olan ilişkileri ile birlikte ortaya koyduğu çalışmalar olduğunu belirtti.
Siirt Üniversitesi’nin yeni akademik yılı açılış töreni, İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans gerçekleştirildi.
Programa; Siirt üniversitesi Rektörü Nihat Şındak, İlahiyat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. İhsan Süreyye Sırma, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Yasin Balbay, adli ve idari yargı mensupları, üst düzey askeri erkan, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Kendilerinin bir ihtisas üniversitesi olduklarını ve bununda kendilerini diğer üniversitelerden ayırdığını ifade eden Rektör Şındak, Siirt Üniversitesinin hiç te mütevazı olmayan çalışmalar ortaya koyduğuna dikkat çekti.
Rektörü Nihat Şındak
"Siirt, medeniyetin halen bozamadığı bir il olma hüviyeti taşımaktadır"
Siirt üniversitesinin kendi ilinin genel karakterini üzerinde taşıyan bir üniversite olduğunu ifade eden Rektör Şındak, "Siirt’in bir karakteri vardır. Anadolu’nun eskimeyen, özlenen, her taraftan hasret çekilen, insan kokusunun halen gitmediği ve medeniyetin halen bozamadığı bir il olma hüviyeti taşımaktadır. Hocası için ilk doğan güneş ışıklarının mezarı başına serildiği bir ildir. Bu manada büyüğe saygı gösterilen, hocaya kıymet verilen mütevazi bir ildir. Siirt üniversitesi de aynı şekilde mütevazı gelişimi sergilerken aslında hiç te mütevazı olmayan çalışmalar ortaya koymaktadır. Ortaya koyduğu çalışmalar ile ulusal çapta gıpta ile bakılan, bölgesel anlamda gittiği yerlerde öğrencilerin aldığı eğitimi ile bizlerin göğüslerini kabartan çalışmalar ortaya koymaktadırlar." dedi.
"Üniversitemiz özellikle uygulamalı eğitime önem vermektedir"
Siirt üniversitesinin bölgeye ve ülkeye kazandıracağı çok önemli kıymetler ve bilimsel çalışmaların bulunduğuna dikkat çeken Rektör Şındak, "Üniversitemiz öğrencilerimizin staj yaptığı bölgelerde Ya bildiklerinizi bizim öğrencilere de öğretir ya da sizi bırakmayız. diye ceza verildiği, bilimsel alanda kendisini yetiştirdiği, özellikle uygulamalı eğitime önem veren bir üniversitedir. Bu manada. Üniversite sadece rektör ve dekanlarla yoktur üniversiteyi üniversite yapan öğrenci varlığı, halkla olan kaynaşması, kamu kurumlarıyla olan ilişkileri ile birlikte ortaya koyduğu çalışmalardır. Üniversiteleri üniversite eden birazda paydaşlarıdır." ifadelerinim kullandı.
"Dünyada ilk defa 'Oku' emrini veren kitap Kur’an-ı kerimdir"
Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma
Programa konuşmacı olarak davet edilen İslam Tarihçisi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, yaptığı konuşmada ilk emri 'Oku' olan İslam toplumunun yaşadığı büyük sorunlara ve gerilemesindeki sebeplere dikkat çekti.
Bir zamanlar İslam medeniyetinin hem kalemleriyle hem de kılıçlarıyla ülkeler ve gönüller fethettiğine dikkat çeken Sırma, “Ama bir şey oldu ki ele yalvarır olduk. Dünya üzerinde kitap olarak ilk defa 'Oku' emrini veren kitap Kur’an-ı kerimdir. Rabbinin adıyla oku, yani bizim dinimiz, kültürümüz, mefkûremiz okumakla başlar." şeklinde konuştu. (İLKHA)