Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden en fazla Antep fıstığı ihraç edildi
Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden en fazla Antep fıstığı, kayısı, kuru incir ve kuru erik gibi ürünlerin ihraç edildiğini ifade etti.
Kuru meyve ihracatını değerlendiren Çıkmaz, yılın ilk 9 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 43'lük artış sağladıklarını ifade etti.
Yılsonunda 300 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini söyleyen Çıkmaz, geçtiğimiz yıl 240 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.
“300 milyon doları geçmeyi hedefliyoruz”
Bu yılın ilk 9 ayında 211 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını bildiren Çıkmaz, “Geçen yılın aynı ayına göre ihracatımızda yüzde 43 oranında bir artış sağlamayı başardık. Yılsonunda 300 milyon doları geçmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden en fazla Antep fıstığı, kayısı, kuru incir ve kuru erik gibi ürünlerin ihraç edildiğini ifade eden Çıkmaz, en büyük pazarlarının da Avrupa ülkeleri olduğunu bildirdi.
“Kuru meyve ihracatında bir sorun yok”
İhracatın yarıya yakınını Avrupa ülkelerine yaptıklarını belirten Çıkmaz, “Avrupa ülkelerindeki müşterilerimizin neredeyse tamamı endüstriyel firmalardır. Yani kendilerine lazım olan katma değerli ürünler üretiyoruz. Şu anda genel anlamda kuru meyve ihracatında bir sorun yok. Geçtiğimiz yıl pandemi dolayısıyla yavaşlama olmuştu. Bu yıl pandeminin etkisi ortadan kalktı ve hedeflediğimiz rakamlara ulaştık.” şeklinde konuştu. (İLKHA)