Gaziantep savunma sanayide önemli bir merkez olacak
Gaziantep'in savunma sanayisinde üretim yapma kapasitesini artırmak amacıyla “Gaziantep Savunma Sanayii Tedarikçi Zirvesi” düzenlendi.
Gaziantep Sanayi Odası tarafından başlatılan “Gaziantep Sanayisinin Teknolojik Dönüşümü Projesi” kapsamında, kentin savunma sanayi sektörüne üretim yapma kapasitesini artırmak ve sanayinin katma değerli üretim yapmasını sağlamak amacıyla düzenlenen zirve büyük ilgi gördü.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) iş birliğiyle Gaziantep’te 13-14 Ekim 2021 tarihlerinde düzenlenecek zirve başladı.
Kentteki bir otelde düzenlenen ve açılışı konuşmaları ile başlayan zirvede, savunma sanayi üzerine ve bu konuda Gaziantep’te hayata geçirilmesi planlanan projeler için çeşitli toplantılar yapılacak.
Etkinlik kapsamında Savunma Sanayii Başkanlığı ile ana yüklenici firmaları Gaziantep Sanayi Odası’nın üyeleriyle bir araya gelerek iş birliği yapmaları için ikili görüşmeler yapacaklar.
Zirvenin açılışında konuşan Savunma Sanayii Başkanlığı Sanayileşme Daire Başkanı Murat Çizgel, Gaziantep sanayicisi ve yatırımcısının, savunma ve medikal sanayi konusunda da çok hevesli olduğunu ifade etti.
Savunma Sanayii Başkanlığı olarak Gaziantep sanayicine ve yatırımcısına teknoloji konularında destek olmak istediklerini belirten Çizgel, bu konuda yaptıkları çalışmaları anlattı.
Gaziantep Valisi Davut Gül, birçok alanda olduğu gibi Gaziantep’in savunma sanayide de başarısını sürdüreceğini söyledi.
Yaklaşık 2,5 sene önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Gaziantep’i ziyaretinde savunma ve medikal sanayide yer almak istediklerini söylediklerini anımsatan Gül, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu konuda kendilerinden çalışma yapmaları için talimat verdiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatının ardından savunma ve medikal sanayide yer almak için birçok alanda çalışma başlattıklarını belirten Gül, “O süreçte birçok yere gittik. Milletvekillerimizle, yereldeki paydaşlarımızla istişarelerde bulunduk. Sekretaryasını Gaziantep Sanayi Odamız ve İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın birlikteliği ile süreç başladı. Daha önce de Teknofest dönemi başta olmak üzere savunma sanayinin en üst düzeydeki yöneticileri kentimize geldi. Bugünkü daha somut, olgunlaşmış ve teknik bir çalışma olacak. Ne üreteceğiz, ne kadar üreteceğiz, kiminle üreteceğiz ve kime satacağız, taraflar bunu konuşacak.” dedi.
“Gaziantepli her şeyi üretebilir”
Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından ilk etapta ihtiyaçları olan 11 tane ürün çıkarttıklarını belirten Gül, şunları söyledi:
“Ama bizim Gaziantep olarak potansiyelimiz çok fazla, şu an beklenilen ve istenilen mevcut savunma sanayide iş yapabilecek firmaların kapasitelerinin geliştirilmesi, bunların farklı ürünler üretmenlerinin sağlanmasıdır. Fakat biz şunu da yapabiliriz; bir ürüne ihtiyaç vardır, üç-beş kişi bir araya gelerek çok kısa sürede yaklaşık iki sene içerisinde o üretimleri de yapabilecek durumdayız. Dolayısıyla kendimizi mevcut tezgahımızda 11 ürün yapabiliriz şeklinde asla sınırlamayalım. Gaziantepli her şeyi üretebilir. Şehirlerin bir ruhu var; Gaziantep'in ruhu üretim ve ticarettir. Anadolu şehirlerinde farkımız bu ve o açıdan da sermaye bulma, üretim yapma anlamında yeter ki ihtiyaç olsun yaparız. Yeter ki piyasada bir karşılığı olsun.”
“Savunma sanayide de zirveye çıkmak istiyoruz”
Savunma sanayinde Gaziantep’in önemli bir merkez olacağını söyleyen Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, “Gaziantep Sanayi Odası olarak bugüne kadar birçok ilki gerçekleştirdik ve birçok alanda hep zirveye çıktık. İstiyoruz ki savunma sanayide de zirveye çıkalım. Savunma sanayide üretim yapmak, bize üretim kültürünü getirmesini arzu ediyoruz. Yine insan kaynakları ile beslenmeyi arzuluyoruz. Bunun yanında tabi ki de üretim yapmayı da arzuluyoruz. Şehir olarak en rekabetçi şehir olduğumuzu söylüyoruz ama bunun sürdürülebilir olması lazım. Evet, en rekabetçi şehir olabilirsiniz ama eğer siz bunu bilim ve kültür ile desteklemiyorsanız bu rekabetçiliğiniz bir yerden sonra kalmayacaktır. Çünkü sizi geçenler var.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’in Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden bir tanesi olduğuna dikkat çeken İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz da, “Bugün yapacağımız bu toplantının ilk olması çok önemli, inşallah hayırlara vesile olur. Gaziantep olarak üretim, istihdam ve ihracat çalışmalarımızla Türkiye'nin sanayide güzide şehirlerden birisiyiz. Artık bundan sonraki amacımız Gaziantep'in yüksek teknoloji ürünlerde de üretim noktasında uluslararası ticarette rekabet edebilecek avantajı arttırmak ve bu noktada Gaziantep'in medikal sanayi ile birlikte Türkiye'nin en gelişmiş yerlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz. Aslında Gaziantep bir savunma, direniş şehridir. Bunu Kurtuluş Savaşı'nda ve milli mücadele döneminde inşa ettiğimiz imalat-ı harbiye ve verdiğimiz 6317 şehit ile kanıtlamış bir şehiriz. Aslında Gaziantep'te bir savunma sanayi altyapısı milli mücadele döneminde ecdadımız tarafından şehrimizde yapılmıştır. O şartlarda imkansızı başaran ve canlarını veren ecdadımız, bugün bize örnek olmuştur.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından zirve basına kapalı devam etti. (İLKHA)