• DOLAR 32.37
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.24
  • ...
"Fast food" çocuk gelişimini ne yönde etkiliyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hızlı ve çabuk ulaşılması sebebiyle çok talep gören fast foodun çocuk gelişimine olumsuz etkide bulunduğunu belirten Diyetisyen Elif Bilgin Baş şunları kaydetti:

"Çocukluk dönemi, bebeklik döneminin aksine büyüme hızının daha yavaş olduğu, çocuğun beslenme alışkanlığını kazandığı, anne babasını taklit ederek sofraya oturmayı, kendi başına yemek yemeyi öğrendiği dönemdir." dedi.

Çocukların ve büyüklerin fizyolojik yapılarının farklı olduğuna değinen Baş, "Bu sebeple çocukların beslenmeleri ve besinsel ihtiyaçları da farklıdır." dedi.

Devamında ise çocuk sağlığına olumsuz etki eden ve gelişimlerinin olması gereken seyirde izlemesinin önüne geçen besinlerin yüksek kalorili, posadan fakir, vitamin ve mineral içeriği düşük; gazlı ve şekerli içecekler, cipsler, çikolata, bisküvi ve kekler, kızartmalar, hamur işleri, hazır besinler ve fast food olduğunu belirtti.

"Diyet ürünleri de sağlığı olumsuz etkiliyor"

Ailelerin, obez olur korkusu ile çocuklarına tükettirdikleri diyet ürünlerinin de çocukların sağlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Dr. Baş, şöyle devam etti:

Gazlı içecekler, çay ve kahve fazla miktarda tüketildiğinde vücutta demir emilimi azalmakta ve demir eksikliğine yol açmaktadır. Şekerli içecekler ise özellikle fazla enerji alımına neden olduğundan ağırlık artışına sebep olmaktadır. Meyveler yerine meyve sularını tüketmek başlı başına posadan, vitamin ve minerallerden çocuğunuzun mahrum kalması demektir.

"Fast food yiyecekler vitaminlerden yoksundur"

Fast food olarak tüketilen besinler, pizza, hamburger, sosisli dönerin A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersiz olduğunu belirten Baş, bu tür yiyeceklerin posa içerikleri bakımından oldukça düşük olduğunu söyledi.

Baş, "Bu vitaminlerin düşük düzeyde alınımı, bağışıklık sistemi yetersizliğine, sık sık hastalanmalara, kalp-damar hastalıkları ve katarakt riskinin artmasına yol açmaktadır. Özellikle büyüme çağında kalsiyumun yetersiz alımı, büyümeyi olumsuz etkilemektedir. Fast food ürünlerin renklendirici, tatlandırıcı ve aroma artırıcı katkı maddeleri içermesi bu ürünlerin uygun kullanılmamaları ve sık tüketimleri uzun dönemde kanser riskini artırmaktadır." ifadelerini kullandı.

Fast food diyabet riskini artırıyor

Diyetisyen Baş, "Aynı zamanda fast food tüketimi ile ağırlık artışı ve insülin direnci arasında kuvvetli pozitif bir ilişki olması, fast food tarzı besin tüketiminin, obezite ve tip 2 diyabet riskini artırdığını göstermektedir. Son dönemde birçok anne kepekli ekmeğin çocuklar için uygun olduğunu düşünmektedir. Fakat yetişkin beslenmesinden farklı olarak kepekli ürünler çocukların gelişimini olumsuz etkiler. Fazla alınan kepek; demir ve kalsiyum gibi çocuk gelişiminde önemli olan minerallerin atımını arttırabilir. Bu nedenle de çocuk beslenmesinde 5 yaşına kadar kepekli ürünlerin kullanımı önerilmez. Aynı şekilde aileler light süt ürünlerini de çocuklarına vermektedir. Yetişkin beslenmesi için sağlıklı olan light süt ürünleri çocukların gelişimi için uygun değildir. Çünkü çocuklar, beyin gelişimi için doymuş yağ asitlerine ihtiyaç duyarlar ve bu yağ asitleri light süt ürünlerinde bulunmamaktadır. Katkı maddesi içeren, işlem görmüş ürünlerin çocuğunuzun sağlığını olumsuz etkilediğini unutmayın." diye belirtti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir