• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen "Cami Planlama ve Tasarımı Kılavuzu" tanıtım toplantısına katıldı. Kurum, uzun ve titiz bir çalışmanın meyvesi olan Cami Planlama ve Tasarımı Kılavuzu'nun hayırlara vesile olmasını diledi. Kurum, “İslam tarihi boyunca camiler, şehrin merkezini belirlemiş ve şehir planının kurucu ögesi olmuştur. Şehirler cami etrafında şekillenmiş, müminler camileri imar ederken camiler de müminleri imar etmiştir. Uzun yıllar boyunca bu anlayıştan çok uzaklaşıldı. Camilerimizi şehir planlarımızın merkezine alma noktasında ihmaller oldu. Bu süreçte estetikten uzak, mimari özelliği bulunmayan yapılar ortaya çıktı" dedi.

"CAMİLERİN ETRAFINDA ŞEKİLLENEN BİR SOSYAL HAYAT TASAVVUR EDİYORUZ "

Kurum, saha ziyaretlerinde ve akademisyenlerin çalışmalarından, pek çok caminin projesinin olmadığını, depreme dayanıklılık bakımından çok ciddi sorunları bulunduğunu müşahede ettiklerini belirterek son yıllarda bu gidişe dur demek için tarihî değişikliklere imza attıklarının altını çizdi. TOKİ eliyle 2002’den bu yana ibadete açılan 856 camiyi, projelerin merkezine aldıklarını ve şehirlerin kalbine taşıdıklarını anlatan Kurum, "Camilerin etrafında şekillenen bir sosyal hayat tasavvur ediyoruz. Yöresel şartlarıyla mimarisiyle çevre düzenlemesiyle gerçekten şehirlerimize yakışır eserler, camiler, külliyeler inşa ettik ve etmeye de devam edeceğiz. Bize yakışan, ecdadımız nasıl bizlere evladiyelik eserler bıraktıysa gelecek kuşaklara böylesi eserler bırakmamızdır." değerlendirmesinde bulundu.

"CAMİDEN KOPUK BİR ŞEHİRLEŞMEYE KÖKTEN KARŞIYIZ"

Kurum, iki yıl önce Cami Tasarım Yarışması dolayısıyla düzenledikleri programda, 81 ilin tamamında camileri, çevre, mekân, nüfus ilişkileri açısından yeni bir bakış açısıyla ele almak istediklerini belirttiklerini, bugün bu noktada çok büyük ve kalıcı bir adım attıklarını anlattı. Diyanet İşleri Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gazi Üniversitesi ve alanında uzman birçok akademisyen ile camilerin geleceğine ilişkin kıymetli bir yürüyüşün en önemli adımı olan "Cami Planlama ve Tasarımı Kılavuzu"nu millete bugün sunduklarını aktaran Kurum, kılavuzun planlama, projelendirme, uygulama ve işletme başlıkları altında geniş bir mahiyette olduğunu söyledi. Kurum, "Biz, camiden kopuk bir şehirleşmeye kökten karşıyız. Millî ve manevi değerlerimizin yaşanması ve evlatlarımıza aktarılması açısından camileri yeniden şehrin ve hayatın merkezinde konumlandırmamız şarttır. Mimari olarak, gençlerin aktivite yapacağı geniş yeşil alanların olacağı, çocukların oyun mekânlarının daha geniş tasarlanacağı, engelli kardeşlerimizin hiçbir fiziksel engelle karşılaşmayacağı, 7 gün 24 saat kullanılacak camilerimiz için kılavuz hazırladık." dedi. 2000’li yılların başına kadar süregelen çarpık yapılaşmadan cami mimarisinin de nasibini aldığını ifade eden Bakan Kurum, bir yerde cami sayısı fazlayken pek çok yerde camilerin sayısının az kaldığını, bu dengeyi sağlayacaklarını, nüfusun ihtiyacı göz önüne alınarak planlama yapacaklarını dile getirdi.