Cizre mutfağının vazgeçilmez lezzeti Şımşıpe yemeği coğrafi işaret aldı
Cizre mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan Şımşıpe, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.
Tarih, medeniyet ve kültürü ile 10 bin yıllık tarihi olan Cizre, zengin mutfağıyla da adından söz ettiriyor.
Zengin Cizre mutfağında önemli bir yere sahip olan ve halk arasında dolma olarak bilinen Şımşıpe yemeği, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.
2017 yılında Şırnak Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce Coğrafi İşaret Tescil Belgesi başvurusu yapılan Şımşıpe, Türk patent ve marka kurumu tarafından coğrafi işaret alarak tescillendi.
Şırnak İl Tarım ve orman müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Cizre mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan Şımşıpe, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.
2017 yılında Şırnak Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce Coğrafi İşaret Tescil Belgesi başvurusu yapılan Şımşıpe, Şırnak İlimize ait tescillenen 1. Ürün, Memilheva kurabiyesi de tescillenen 2. ürünümüz oldu. İlimize hayırlı ve uğurlu olsun.” denildi.
ŞIMŞIPE yemeği tarifi
Günümüzde dolma diye anılan yemeğin Cizre yöresindeki adıdır. Soğan, patlıcan, domates, kabaklar açılır ve oyulur. Pancar veya asma yaprakları hazırlanır. Pirinç ile kıyma yıkanıp karıştırılır, baharatlanır. Adı geçen sebzelere doldurulur. Tencereye dizilip, pişirilir. Servis yapılır. (İLKHA)