• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, şehirlerin doğayı değiştiren insanın en büyük eseri olduğunu vurguladı.

 

İnsanın mekanla birleşmesinin en önemli örneğinin şehirler olduğunu ifade eden Suver, “Sanayileşme ile birlikte kentlerimiz devasa boyutlara ulaştı. Nüfus ve mekan olarak çok büyüdüler. Buraları yönetmek ve geleceklerini inşa etmek zorlaştı. Şehrin tarihi kültürel ve doğal zenginlikleri yanında diğer yönlerini de tespit etmek doğru ve hızlı bilgi verilerine ulaşmak onları sınıflandırıp şehre dair karar mekanizmalarında kullanmak hayati önem kazandı. Ayrıca kalabalıklaşan şehrin, otopark, barınma, turizm gibi bu konularda ilgilileri bilgilendirmek, modern belediyecilik anlayışının ve bilgi toplumunun gereğidir. Bu konuda coğrafi ve kent bilgi sistemleri gibi projeler esas alınarak kentte dair sağlam bir veri akışı sağlamak mümkündür.” dedi.

“Teknoloji ile tahrip ettiğimiz doğayı teknoloji ile onaracağımıza inanıyoruz”

Belediyelerin yerel yönetimlerin kalkınmasında öncü rol oynayacak konumda olduğuna dikkat çeken Suver, “Şehirler sadece mal üretimi ve satımını öncelememeli. 8 devlet 5 uygarlığa ev sahipliği yapan ülkemiz bu konuda emsalsizdir. Eşyanın eşya ile iletişim kurduğu günümüzde karmaşıklaşan şehir hayatı için teknolojiyi şehirde yaşamın hizmetine sunmak için gerçekleştirmek gerekiyor. Bu alanda kullanılan teknoloji, yazılım ve donanımdır. Bu durumda şehir daha güvenli hale gelecek. Enerji daha iyi yönetilecek, suç oranı düşecek, ulaşım iyileştirilecek ve sağlık yönetimi daha verimli hale gelecek. Hızlı ve doğru verilerle iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarına daha iyi müdahale edecek. Teknoloji ile tahrip ettiğimiz doğayı teknoloji ile onaracağımıza inanıyoruz.” diye konuştu.

“Gaziantep fuarlar ve girişimcilik şehri”

Gaziantep Valisi Davut Gül ise şehrin birlikte iş yapma kültürünün güçlü olduğunun altını çizerek, “Bunun neticesinde birliği ve bütünlüğünü muhafaza ederek ihracat hedefine ulaşmak üzere olan bir şehir. Bunu yaparken ne teşvik ne de limanımız var. Ama beşeri sermayemiz, birlik ve bütünlük, kardeşliğimiz var. Hepsinden önemlisi müteşebbis ruhumuz var. Gaziantep fuarlar, girişimcilik şehri. Özel sektör ciddi anlamda girişimci. Bunun aynısını kamuda belediyelerde de yapmak gerekiyor. Özel sektör kendini yeniliyor. Rekabet, üretimlerde yenilik arayışı içinde. Bu kamu içinde artık bir zorunluluk. Bu olağanüstü bir imkan sağlıyor. Bu fuarda iyi örnekleri görerek her belediyenin birbirinden öğreneceği çok şey var. Belediye başkanlarımız açısından fuarın çok faydalı olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de kentin son yapılan yatırımlarla eğitim, bilim, teknoloji ve fuarlar şehri odak noktasına gitmekte olduğunu söyledi.

“Fuarlar şehri olmak için çok çalıştık”

Şahin, “Yıllarca kendi kaynağımızı kullanamadık. Yeşil, kaynak burada teknoloji Avrupa’daydı. Bunun böyle devam edemeyeceğini gördük. Fuarlar şehri olmak için çok çalıştık. Fuarların şehrin, ülkenin ekonomiye neler kattığını gördüm. Anadolu fuarcılığı, ‘Anadolu Kaplanları’ nın yaptığı her ürünü burada sergilemesi çok önemli. İşte biz ilk kez farklı bir şey yapıyoruz. Artık altyapı belediyeciliği bitti. Bilgi ve teknolojide yarışıyor, şehir ekonomisini konuşuyoruz.” diye konuştu.

“Gaziantep kendini geliştiren ve farklılaştıran bir şehir”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise şunları söyledi: “Bütün kurumlar ve liderlerde birlik ve beraberlik var. Gaziantep’in sırrı bu. Egoları bir tarafa bırakıp, iktidar muhalefet bir araya gelip çalışınca bu rahmeti ve bereketi Gaziantep’e veriyor. Zenginleşmenin yolu bu. Gaziantep’te aldığım morali Anadolu’ya götürüyorum. İçerde ve dışarda yaşadığımız bunca sıkıntıya rağmen Gaziantep ihracatta rekorlar kırıyor. Artık ülkeler değil, şehirler yarışıyor. Bütün dünyada marka şehirler var. Türkiye’de en çok ihracat yapan 5’inci şehir. Bu Gaziantep’in girişimci yönünü gösteriyor. Krizler fırsatları getiriyor. Pandemide özveri ile çalışanları yürekten kutluyorum. Üretim kadar tanıtım da çok önemli. Böyle fuarlarla ürününüzü pazarlayabilirsiniz. Yerli ve milli değerlere sahip çıkıyorsunuz. Gaziantep kendini geliştiren ve farklılaştıran bir şehir. Yerel kalkınmanın ve şehri zenginleştirmenin yolu bu tanıtım ve markalaştırmadan geçiyor. Burada herkesin yürekleri bir atıyor. Böyle fuarlarla Gaziantepli kardeşlerim ve Türkiye kazanacak.” (İLKHA)