• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Kişisel bilgilerin satıldığı iddia edildi SOSYAL MEDYA ASLA GÜVENLİ DEĞİL!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / Hasan Işık 

Gün geçmiyor ki başta Facebook olmak üzere sosyal medya uygulamalarında yeni skandallar ortaya çıkmasın.

Önceki gün sosyal medya uygulamaları olan Facebook, Instagram ve WhatsApp'e Türkiye saatiyle 18.40`tan sonra küresel çapta erişim sorunu yaşandı. Yaşanan kesinti, dünya gündeminin en üst sıralarında yer aldı.

6 saate yakın süren erişim sıkıntısının hatalı bir konfigürasyondan kaynaklandığı ve kullanıcı verilerinin çalındığına dair bir delil bulunmadığı açıklandı.

New York Times teknoloji muhabiri Sheera Frenkel, Facebook çalışanlarının kartlarının şirketin kapılarını açmadığını söyledi. Frenkel, “Çalışanların kesintinin boyutunu değerlendirmeye başlamak için binalara giremediklerini” söyledi.

1,5 MİLYAR FACEBOOK KULLANICISININ BİLGİLERİNİ ELE GEÇİRDİLER Mİ?

Privacy Affairs internet sitesinde ise siber korsanların yaklaşık 1,5 milyar Facebook kullanıcısının bilgilerini ele geçirdiğine yönelik haber yayımlandı. Bilgilerin forum sitelerinde satışa çıkarıldığı konuşulurken bir kullanıcı, 1 milyon kullanıcının bilgisi için 5 bin dolarlık bir teklif aldığını iddia etti. Söz konusu kişi, satışa çıkarılan bilgiler arasında isim, e-posta, konum, cinsiyet, telefon numarası ve kullanıcı kimliklerinin bulunduğunu öne sürdü.

Örnek veriler, her hesabın verilerinin gerçek olduğuna işaret ediyor. Hacker’ın sattığı verilerin potansiyel alıcıları, usulsüz reklamcılar ve siber suçlular. Bu kişiler ister 1,5 milyar kişinin kullanıcı verilerini topluca alma, ister belli miktarda kullanıcı verisi alma opsiyonuna sahip.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’den de verilerin bulunduğu, yine satış yapmak amacıyla bir Facebook sızıntısı gerçekleştirilmişti. Bir hacker, 500 milyon Facebook kullanıcısının verilerini çalıp tüm verileri 30 bin dolara satışa çıkarmıştı.

Yine e-posta, yaş, adres ve benzeri birçok bilginin elde edildiği bu sızıntı, görünüşe göre şu an bahsediyor olduğumuz sızıntıyla örtüşmüyor. Yani yeni hacker ilanındaki veriler hali hazırda çalınmış bilgiler değil.

ESKİ ÇALIŞANINDAN FACEBOOK'A AĞIR SUÇLAMALAR

Daha önce Facebook'ta çalışan ve şirkete dair bazı belgeleri sızdıran Frances Haugen, katıldığı bir televizyon programında bu yılın başlarında ayrıldığı eski işvereni olan Facebook'u "güvenlik yerine kâr elde etmeyi seçmekle" suçladı.

Haugen, sivil yanlış bilgi ekibinde ürün müdürü olarak çalıştığı Facebook'a dair birtakım belgeleri Wall Street Journal (WSJ) gazetesiyle paylaşmasıyla gündeme gelmişti.

Haugen "Facebook'un bugünkü versiyonu toplumlarımızı paramparça ediyor ve dünya çapında etnik şiddete neden oluyor" dedi. Haugen Facebook'un "insanları öfkeye teşvik etmenin daha kolay" olduğundan hareketle "Facebook algoritmayı daha güvenli olacak şekilde değiştirdiğinde, insanların platformda daha az vakit geçirip, daha az reklama tıklayacaklarını ve bundan dolayı da daha az para kazancağını fark etti" dedi.

Haugen'ın Facebook iç yazışmalarını isimsiz olarak WSJ'a sızdırması sonrası yapılan haberlerin ardından şirket, algoritmalarını değiştirerek online ortamda kutuplaşmayı artırmaya katkı sağlamakla eleştiriliyor.

FAHRETTİN ALTUN: VERİLERİMİZ TEHLİKEDE, SOSYAL ÖZGÜRLÜKLER KOLAYCA KISITLANABİLİYOR

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Yaşanan sorun hepimize aslında verilerimizin ne denli tehlikede olduğunu, sosyal özgürlüklerimizin ne kadar çabuk ve kolay bir şekilde kısıtlanabildiğini göstermiştir." dedi.

Instagram, Facebook ve WhatsApp'ın sunduğu hizmetlerde dün küresel ölçekte kesintiler yaşandı. Kullanıcılar, söz konusu sosyal medya platformlarına erişemedi.

İletişim Başkanı Altun, sosyal medya mecralarındaki kesintiyi yorumladı. Altun, şu ifadelere yer verdi:

“Dünyada ve Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya mecralarında dün yaşanan sıkıntı, süresi, sonuçları ve dünyaya öğrettikleri ya da öğretecekleri itibarıyla şimdiden iletişim tarihinde önemli bir yer edinmiştir.

Dünyaya “alternatifsiz” denilen küresel sosyal medya şirketlerinin ne denli kırılgan ve düzensiz bir yapı içerisinde olduğunu gösteren bu sorun, bizlere de milli bir siber anlayışın önemini bir kez daha hatırlatmıştır.

Yaşanan sorun ayrıca hepimize aslında verilerimizin ne denli tehlikede olduğunu, sosyal özgürlüklerimizin ne kadar çabuk ve kolay bir şekilde kısıtlanabildiğini ve sosyal medyadaki düzensizliğin bireyde ve toplumda onarılması güç hasarlara yol açabileceğini göstermiştir.

Yerli, milli ve güvenilir yazılımlara daha fazla yönelerek onları geliştirmenin yanında, küresel sosyal medya mecralarının da bireyin özgürlüklerini tehlikeye atmaksızın belirli ve güvenilir bir düzende çalışmasını temin etmek artık bir zorunluluktur…”

CUMHURBAŞKANI DANIŞMANI CESUR: WHATSAPP KULLANMAYALIM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarından İsmail Cesur, Facebook başta olmak üzere sosya lmedya devlerinde yaşanan erişim problemleriyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cesur, WhatsApp'ın kullanılmaması gerektiğini söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: "Bu arada arkadaşlar, Facebook sorunundan lütfen şu dersi çıkaralım: Özellikle WhatsApp kullanmayalım. Gerçekten alternatifsiz bir uygulama değil. İki harika alternatif var: BiP ve Telegram."

Bu haberler de ilginizi çekebilir