• DOLAR 34.592
  • EURO 36.282
  • ALTIN 2989.333
  • ...
Yurtlarda yer bulamayan öğrenciler yüksek kira handikapıyla karşı karşıya
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte öğrenciler barınma telaşına girdi. Öğrenciler kiralık ev bulma konusunda büyük zorluklar yaşarken yurt yetersizliğinden kalacak yer bulamayan öğrenciler, yetkililerden bir çözüm bekliyor.

Salgın nedeniyle yaklaşık 2 yıl yüz yüze eğitimden uzak kalan öğrenciler, yeni eğitim yılıyla birlikte okullarına dönmeye başladı. Ancak yurtların kapasite yetersizliği nedeniyle kiralık ev arayışına giren öğrenciler, yüksek kiralar yüzünden ev bulmakta zorlanıyor.

Kiralık ev bulma konusunda büyük zorluklar yaşadıklarını dile getiren Bingöl Üniversitesi BESYO öğrencisi Adıyamanlı Muhammet Çelik, öğrenci olduğunu öğrenen ev sahiplerinin kira fiyatını daha yüksek tuttuklarını söyledi.

"Ev kiralarında bir düzenleme yapılmalı"

Muhammet Çelik

"Kiraya geçmeye niyetim vardı fakat son zamlardan sonra vazgeçtim." diyen Çelik, "Ben şu an erkek öğrenci yurdunda kalıyorum. Biz bir şekilde yurda yerleştik fakat bazı arkadaşlarımız ev bulamıyor ya da bulduklarının fiyatları çok yüksek. Öğrencilere ev vermiyorlar. Bingöl'e öğrencilerin gelmesi şehre büyük bir fayda sağlıyor fakat öğrencilere yönelik bir indirim yapılmıyor, öğrenci oldu mu daha yüksek fiyata vermeye çalışıyorlar. Ev kiralarında bir düzenleme yapılmalı. Her gün fiyatlar değişiyor. Benim bir arkadaşım öğretmen evinde kalıyor çok fazla gideri oluyor. Bu nedenle yetkililerden beklentimiz bu zamlara karşı denetim olsun, öğrencinin okuması ve eğitimine devam etmesi için yardım edilmeli." ifadelerini kullandı

"Kiralar yüksek olduğu için kiralık eve geçemedim"

Diyar Alpergin

Kiralık eve geçmeyi düşünen Diyar Alpergin de fiyatların çok yüksek olmasından muzdarip olan bir üniversite öğrencisi.

Diyarbakır'dan Bingöl'e okumaya geldiğini söyleyen Alpergin, "KYK yurduna başvurdum, yedek sıradaydım, ev kiralamayı düşündüm ancak fiyatları çok yüksek olduğundan kiralık eve geçemedim.  Buradaki yurtların misafirliklerine başvurdum, bir hafta burada kalacağım. Yurtta misafir öğrenci olduğum için yemek parasını kendim ödüyorum. Yurt çıkmazsa günübirlik pansiyonlar var mecburen orada kalacağım ancak onların da fiyatları yüksek. Bingöl'de okumayı düşündüğümden buraya gelmeden önce yaptığım araştırmalarda 500-600 TL olan bir ev kirası şu an bin lirayı geçmiş durumda." dedi.

"Asgari ücretle geçinen aileler çocuklarını nasıl okutsun?"

Alpergin, "Şu anda ev fiyatlarının yüksek olmasının sebebi, serbest piyasa olduğundan dolayıdır herkes kendi kafasına göre fiyat yükseltiyor. Bu şekilde olmaması için denetim yapılmalı, evin değeri ne ediyorsa ona göre fiyat belirlenmelidir. Aileler çok zorluklar içinde çocuklarını okumaya gönderiyor. Asgari ücretle geçinen bir aile çocuğunu nasıl okutsun? Evi mi geçindirsin, okula gönderdiği çocuklarına mı para yetiştirsin? Yetkililer, öğrenciler için farklı alternatifler oluşturmalı. Burada erkek olsun bayan olsun öğrenci yurtları var ama yetersiz! Dışarda binlerce öğrenci kalıyor, bu öğrenciler ne yapsın?" diye sordu.

"Öğrencidir, mecburdur deyip fazla fiyat söylüyorlar"

Yusuf Dündar

Bingöl Üniversitesi BESYO bölümünü okuyan Yusuf Dündar, "Arkadaşlarla kirada kalıyoruz. Bir öğrenci için bu zamanda geçinmek gerçekten zor. Alışverişte yerli halka verilen fiyat ile öğrenciye verilen fiyat aynı değil. Kafeye çay içmeye gidiyoruz farklı bir muamele… fiyatın üstünde bir fiyat alıyorlar. Bu konu hakkında esnaftan anlayış bekliyoruz. Bingöl esnafı bize de aynı muameleyi yapsın. Beklentimiz öğrenciye sahip çıkmalarıdır. Diğer insanlara nasıl bir muamele yapıldığını bilmiyorum fakat öğrencilere çok pahalıya vermeye çalışıyorlar, 'öğrencidir, mecburdur' deyip fazla fiyat söylüyorlar." şeklinde konuştu.

"Kalacak yer için belediyeyi 3 gün önce aradım hala bir dönüş yapılmadı"

Mehmet Ali Tekiş

"Bu röportajı vermemdeki amacım, biri görür de bir telefon açar, yardımcı olur." diyerek ev bulma konusunda yaşadığı sıkıntıyı dile getiren Psikoloji bölümü öğrencisi Mehmet Ali Tekiş, "2 hafta önce buraya geldim. Kalacak bir yer ayarlamak için evlere baktım, evlerin fiyatları çok yüksek. Bin 300-bin 500 diyen oldu. Bu fiyatlardaki evler de öyle çok büyük evler değildi. Daha ev bulamadım, bulamamın tek sebebi fiyatların çok yüksek olmasıdır. Şu an geçici olarak öğretmen evinde kalıyorum. Ailemin bana verdiği bir miktar parayla geldim buraya. Öğretmen evine günlük 60 TL veriyorum, o da aylık bin 800 TL yapıyor." diye konuştu.

Tekiş, "Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, geçenlerde 'Kimse dışarda kalmayacak, siz bizim evlatlarımızsınız' diye bir açıklama yapmış ve bir numara paylaşmıştı. Yazılı numarayı 3 gün önce aradım bir bayan açtı, ismimizi ve bilgilerimizi aldı 'Size döneceğiz' dedi ancak hala bir dönüş yapılmadı. Ben de şu an ne yapacağımı bilmiyorum. Öğretmen evinde bu şekilde ne kadar kalabilirim onu da bilmiyorum. Bu kadar çalıştım, güzel bir bölüm kazandım, ülkem için bir şeyler yapmak istiyorum." dedi.

Yahya Temizsoy

Atanmadığından dolayı tekrar üniversite okumaya geldiğini söyleyen Yahya Temizsoy, "Bingöl Üniversitesinde 20 bin öğrenci kapasitesi var, Bingöl'de KYK öğrenci yurtlarında 3 bin kapasiteli bayan, 3 bin kapasiteli de erkek yurdu var. 4 bin öğrenci de buranın yerli halkından olsun, diğer kalan öğrenciler nereye yerleşecek? Ev aramaya gidiyoruz, ev sahipleri öğrencilere ev vermiyor ya da yüksek fiyat söylüyorlar." ifadelerini kullandı.

"Eğer öğrencilerin okumasını istiyorsak, öncelikle onlara kalacak yer ayarlamamız gerekir"

Sinan Nazlı

İş Sağlığı ve Güvenliğinde yüksek lisans yapan Sinan Nazlı, "Bu pahalılığın sebebini tek tarafa yüklemek doğru değil. Ben aslen Bingöllüyüm, ailem Malatya'da kalıyor, burada kirada kalıyorum. Eğer öğrencilerin okumasını istiyorsak öncelikle onlara kalacak bir yer ayarlamamız gerekir diye düşünüyorum. Yurda yerleşemeyen ya da eve parası yetmeyen öğrenciler var. Öğrencilerin aileleri bin bir zorlukla çocuklarını okumaya gönderiyor, bu zorlukların yanı sıra yer sıkıntısı ve pahalılıkla karşılaştığı vakit okumaktan soğuyor. Okumakla beraber çalışmak zorunda kalıyor. Bu da öğrencinin gelişimine olumsuz etki ediyor, yeteri kadar derslerine vakit ayıramıyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir