• DOLAR 34.652
  • EURO 36.352
  • ALTIN 2926.472
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Oduncu esnafı, kış aylarının yaklaşmasıyla dar gelirlilere kışlık yakacak hazırlamak için yoğun bir çalışma içerisine girdi.

 

Geçen sene 700 lira olan odunun tonunun bu sene 800 liraya yükseldiğini belirten oduncular, bu fiyatın ileriki haftalarda değişebileceğini söyledi.

Odunu daha çok doğalgazın gitmediği mahalle sakinleri ve dar gelirlilerin kullandığını ifade eden oduncu esnafı, vatandaşlara yeni bir zam gelmeden kış öncesi odun almaları çağrısında bulundu.

“Kış öncesi odun alınmalıdır”

Yaklaşık 40 yıldır odunculuk mesleğini yaptığını belirten odun satıcısı Celal Gökalp, “Şu anda kış öncesi odun alım zamanıdır. İhtiyacı olanlar yağmur ve kar yağmadan şimdiden almalarını tavsiye ediyorum. Odun dağlardan geldiği için yağmur ya da kar yağdıktan sonra odunun gelmesi daha zor olacak. Bu yüzden erken odun alanlar avantajlı durumda olacaklar. Geçen sene odunun tonu 700 liraydı, bu sene 800 liraya satıyoruz. Yalnız fiyatlar kısa sürede değişebilir. Batman ile Diyarbakır odunları aynı yerden geliyor ve şu anda Diyarbakır’da odunun tonu 950 liraya satılıyor.” dedi.

Celal Gökalp

“Fiyatının yükselmesinden dolayı kömür alınmıyor”

İthal kömürün tonunun geçen sene bin 600 lirayken bu sene 3 bin lira civarında olduğunu aktaran Gökalp, şöyle devam etti:

“Kömür çok fazla yükseldiği için fazla kimse almıyor. Geçen sene bir ton alanlar bu sene 250-300 kilo alıyor. Odunu alanlar şehir merkezinde mahallelerine doğalgaz gitmeyen ya da maddi durumları nedeniyle evlerine doğalgazı çekemeyen vatandaşlar ve bazı köyden gelenler alıyor. Odun alacak vatandaşlar ikinci bir zam gelmeden gelip odunlarını almalarını tavsiye ediyorum.”

Şerif Polat

“İşler bayağı düşmüş durumda”

Doğalgazın işlerini düşürdüğünü ifade eden bir diğer oduncu esnafı Şerif Polat, “7 senedir odunculuk işini yapıyorum. Burada odun ve kömür satıyoruz. Vakit buldukça odunları kesiyorum. Batman’a doğalgaz geldiğinden beri işlerimiz eskisi gibi değil. İşler bayağı düşmüş durumda. Kış ayına doğru odun satışlarımız başlıyor. Şu anda odun alanların çoğu maddi durumu düşük olan ve evine doğalgaz çekemeyenlerdir. Kalabalık aileler, 2 veya 3 sobası olanlar 2-3 ton odun alıyor. Odunun fiyatı bu sene 800 liradır. Geçimimi burada sattığım odunlarla sağlıyorum.” diye konuştu.

Nezir Kaya

“Geçimimi buradan sağlıyorum”

Odun keserek ailesinin geçimini sağladığını belirten odun kesicisi Nezir Kaya, “Buraya gelip önce odunları tartıyoruz, sonra hizara veriyoruz ardından makine ile küçük parçalara ayırıp hazırlıyoruz. Geçen sene odunun tonunu 39 liraya, bu sene ise 45 liraya parçalıyoruz. Burada verdiğim emekle geçimimi sağlıyorum. Yine de Allah’a şükürler olsun. İşimiz odun kesmek. Akşama kadar çalışıp öyle eve gidiyoruz.” dedi.

İbrahim Bulut

“İş olduğu sürece çalışıyorum”

İlerlemiş yaşına rağmen ailesinin geçimini sağlamak için oduncular sitesinde çalışan İbrahim Bulut ise şunları söyledi:

“80 yaşındayım, 17 yıldır burada çalışıyorum. İhtiyarlık maaşım var, o da bize yetmediği için burada çalışıyorum. Günlük 70-80 lira kazanıyorum. Şu an yanımda bir çocuğum var. Elinde bir meslek olmadığı için iş bulamadığından çalışmıyor. Bazen amele işi çıksa gidip yapıyor. Ben çalışmasam kimse bize bakmaz. İş olduğu sürece çalışıyorum, yoksa da bekliyorum.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız