• DOLAR 34.368
  • EURO 36.952
  • ALTIN 2975.192
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Perşembe günü bazı gazete ve haber sitelerinde “LPG'ye 71 Kuruş Zam” başlıklı bir haber geçti. Resmi kaynaklardan haberin doğruluğunu teyid edemedik. Sonuçta böyle “kendi ayağına kurşun sıkma” sayılabilecek bir gelişmenin doğru olamayacağını da zannetmiştik. Berbat haberleri önceden öğrenebilen birileri servis etmişti bu haberi…

Haberin ilk duyulduğu gün hemen her kesimden çok şiddetli tepkiler aldı “doğal olarak”…

Gece yarısı arabasına LPG almak isteyenlerin oluşturduğu kuyruklar manşetlerden verildi.

Fakat gelin görün ki bir gün sonra ilgili kurum, yani “Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS)”, bir gün önce verilen bu haberdeki ifadeleri cümlesi cümlesine kullanarak “feci zam” haberini sosyal medya hesabından resmen duyurdu.

TEPKİLERE HAK VERMEMEK ELDE DEĞİL

EPGİS’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “02/10/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; LPG Oto gazda 71 KRŞ/LT. Pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur.”

LPG fiyatına 24 Eylül'de de 15 kuruş zam yapılmıştı.

Ülkede hemen her kesimden vatandaş yapılan bu zamma tepki verdi. Özellikle sosyal medyadan yapılan ve hem haddi hem de maksadı aşan argo tepkileri sayfalarımıza taşımıyoruz. Fakat ifade ediliş şekli dışında zamma karşı verilen tepkilere de hak vermemek elde değil…

BÖYLE BİR ZAMMIN YAPILABİLMESİNE EKONOMİ YÖNETİMİ NASIL FIRSAT VEREBİLİYOR?

İki hususa dikkat çekmek gerek. Birincisi bu haber resmen duyurulmadan nasıl cümlesi cümlesine haber yapılıyor? İkincisi böylesine “feci bir zam” nasıl yapılabiliyor?

Birincisinde şu önemli; bu haberleri servis edenlerin etki alanı bu kadar genişliyorsa yarın farklı haberlerde de benzeri etkileri yapabilecekler demektir.

İkincisi ise daha vahim; tekrarlayalım “kendi ayağına kurşun sıkma” sayılabilecek böyle bir zammın yapılabilmesine ekonomi yönetimi nasıl fırsat verebiliyor?

TESK NE DEMİŞTİ: “A'DAN Z'YE HER ŞEYE ZAM GELİR”

Bu zamdan en çok etkilenen kesimin başında gelen ve son yapılan “feci zam” karşısında sessiz kalan esnafın çatı kuruluşu Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), 2013 yılında yine LPG ve akaryakıta hem de daha düşük oranda gelen zamlara nasıl tepki vermişti?

Bakalım… TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Benzin ve LPG'ye arka arkaya yapılan zamlar, esnafımızı isyan ettirir noktaya getirdi. Ülkemizde azalan üretim nedeniyle zaten işlerimiz düşmeye başladı. Bir de akaryakıta art arda gelen zamlar belimizi büktü. LPG, benzin ve motorin gibi lokomotif ürünlerin fiyatı artarsa A'dan Z'ye her şeye zam gelir."

TCMB NE DEMİŞTİ: “LPG ZAMMI ENFLASYONU TÜKSELTİR”

Aynı yıl yani 2013’te, LPG’ye yapılan zamlarla ilgili Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kasım ayı fiyat gelişmeleri raporunda Aralık ayı başında LPG fiyatlarında gözlenen artışın, enerji grubu yıllık enflasyonunu belirgin oranda yükseltebileceğini açıkladı.

Yine zam-enflasyon ilişkisini TESK 2019 yılında yaptığı bir açıklama ile şöyle duyurmuştu: “Benzin, motorin, LPG gibi akaryakıta gelen her zam esnafımızı biraz daha zora sokuyor. Bu zamlar esnafımızla birlikte vatandaşlarımızın cebini de olumsuz etkiliyor. Zincirleme olarak tüm sektörleri doğrudan etkilediği için enflasyonun da tırmanmasına neden oluyor. Enflasyonla mücadele edeceksek zam düşüncesini bir kenara bırakmalıyız.” Aslında bu noktada söylenmesi gerekenler bu cümlelerde zaten var. Yani, zam mı yapıyorsunuz o zaman bekleyin rekor enflasyon rakamlarını…

VATANDAŞIN YERİNE KENDİNİZİ KOYUN

Ekonomiyi yönetenlerine çağrımız; “vatandaşın yerine kendinizi koyun”…

Sınırlı ve sabit gelirli iseniz gelen her zam cebinize bir delik daha açıyor.

Ucuzdur diye araçlarına zarar verme ihtimaline rağmen LPG taktıran bu insanlar LPG ile motorin arasında bir fiyat farkı kalmadığı zaman acaba kendilerini nasıl hissediyorlar?

Öte yandan bu zam ulaşımdan taşımacılığa nasıl yansıyacak ve oradan da tüm ürünlere?

Peki fiyatlar artınca bunun sorumlusu kim olacak?

Artan fiyatlarla enflasyon yükselirse bunun sorumlusu kim olacak?

Yükselen enflasyonla birlikte “enflasyon yükseldi faizleri artırın” diye ciyak ciyak bağıran faiz lobisinin yerli çığırtkanlarına ne diyeceksiniz?

Son olarak; ilgili bakanlıklar son dönemlerde hemen her kalemde hortlayan fahiş fiyatları için piyasayı denetlerken LPG’ye yapılan ve yansımaları da berbat olacak olan 71 kuruşluk zam denetlenmeyecek mi?