• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Güneş Tarlaları için İspanya'daydılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Batman Temiz ve Yenilenebilir Enerji Derneği, Batman Üniversitesi, MÜSİAD, TÜMSİAD ve WORLDLAN Bilişim ortaklığından oluşan Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Projesi "Güneş Tarlaları ile Elektrik Üretimi ve Uygulamalarının İncelenmesi" adlı projenin ilk uygulama ziyaretleri İspanya'nın Cadiz kentinde başladı. 12 kişilik bir ekiple İspanya'ya giden grup, İspanya'daki ortaklarından AELV ile birlikte birtakım etkinlikler gerçekleştirdi.

 

Batman Temiz ve Yenilenebilir Enerji Derneği Başkanı ve aynı zamanda Batman Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim üyesi olan Proje Koordinatörü Yardımcısı Doç. Dr. Osman Pakma, "Projemizin ilk grubu 6 Nisan'da İspanya'ya gitti ve 20 Nisan'da geri dönüşleri olacak. İspanya'ya giden proje ekibimizle sürekli iletişim halindeyiz. İspanya'ya yapılan ziyaretlerin ve yapılacak ikili anlaşmaların tüm ortaklarımıza büyük katkı getireceği kanısındayım. Bu zamana kadar grup ekibimiz Gemasolar Power Plant, Schott Termosolar Tüp Fabrikası, Cadiz Üniversitesi, Cadiz Belediyesi, Andalusian Enerji Ajansı, IGFoton ve Valiliğe ziyaretler gerçekleştirmişlerdir. Kalan sürede de çeşitli Güneş Enerjisi Santralleri ve Güneş Hücresi üretim merkezilerine de ziyaretler olacaktır. Önümüzdeki Haziran ayında ise diğer grubumuz Almanya'ya gidecektir" dedi.

 

Güneş enerjisi konusunda son yıllarda ülkemizde önemli adımlar atıldığını belirten Pakma, "Batman ilimizde son iki yıldır yenilenebilir enerji konusunda ciddi araştırmalar yapmaktayız. Bu zamana kadar ilimize özgün ışınım, güneşlenme süreleri ve rüzgâr hızı gibi meteorolojik verileri izlemekteyiz. Bunun yanında tek kristal-Si, çoklu kristal-Si ve ince film (a-Si) malzemesine sahip fotovoltaik sistemimizle de performans değerlendirmelerini yapıyoruz. İlimize ait güneş enerjisi fizibilite raporlarımızı bitirme aşamasına geldik. İlimizde yatırım yapmayı hedefleyen firmalara veya bu konuda çalışma ve proje yapmak isteyen kişi veya kurumlara her türlü desteği ekibimizle vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.

 

Önümüzdeki dönemde de büyük projelere imza atacaklarını sözlerine ekleyen Pakma, son olarak şunları söyledi: "Şu an güneş hücreleri konusunda yeni bir malzeme üzerine çalışma yapmayı hedeflemekteyiz. Bunun şu an için altyapısını oluşturduk. Ar-Ge altyapısına sahip bir firma ile anlaşmak üzereyiz. Bunun yanında birkaç üniversiteden de destek alacağız. Şayet hedeflemiş olduğumuz bu çalışmayı gerçekleştirebilirsek patente alabilecek ürünleri ülkemize kazandıracağız."(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir