• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Gaziantep’te üniversite öğrencileri artan kira fiyatlarına tepkili
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasıyla öğrenciler barınma telaşına girdi. Öğrenciler kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Emlakçılar genel olarak kiralık daire sıkıntısı olduğunu belirtirken üniversitelerin açılmasıyla da bu durumun daha da yoğunluk oluşturduğunu söylüyor.

Öğrenciler okullarının bulunduğu lokasyonlarda kiralık ev bulamazken, bazı öğrenciler ise okula uzak bölgelerden de ev kiralamak durumunda kalıyor.

 

Genel olarak kiralık daire sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren emlakçılar, yüz yüze eğitimin başlaması ve üniversiteyi kazananlar ile ataması yapılan memurların da barınma telaşına girmesiyle yoğunluğun arttığını belirtiyor.

Emlakçılar, öğrencilerin genellikle tramvay ve otobüs gibi ulaşımın olduğu bölgeleri tercih ettiklerini ancak ev bulamadıklarını ve buldukları evlerinde fiyatlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Yaklaşık 2 yılın ardından yüz yüze eğitime başlayan öğrenciler, kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Kiralık ev bulsa da öğrenciler, uygun fiyata ev bulamıyor.

Öğrenci kenti olarak bilinen Gaziantep’te öğrenciler, kiralık evlerde artan fiyatlara tepki gösteriyorlar. Öğrenciler salgın öncesi 600 lira kiraya oturdukları 1+1 evlerin şu an 1800 ile 2 bin liradan, 3+1 evlerin ise 3 bin liraya yükselmesine tepki gösterdi.

Ev kiralarının yanı sıra ısınma ve elektrik ve su aboneliklerine yüklü para ödemelerine tepki gösteren öğrenciler, ev sahiplerini “fırsatçılıkla” suçladı.

Kentteki yurt yetersizliğinden de yakınan öğrenciler, kampüslerin içerisinde yeterince yurt olmadığı için hem kiralık ev hem de yurt bulmakta sorun yaşadıklarına dikkat çektiler.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Hüseyin Gündüz, öğrencilerin Gaziantep’te ev bulmakta zorlandığını ve buldukları evlerin fiyatının ise 2 bin ile 2 bin 500 liradan başladığını söyledi.

“Ev sahipleri fahiş fiyat istiyorlar”

Kiralık ev fiyatlarının yüksekliğinden yakınan Gündüz, “Şanlıurfa'dan Gaziantep'e okumaya geldim. Gaziantep'e gelmeden önce kira fiyatları artmıştı. Gaziantep, Şanlıurfa'ya göre hayat pahalılığının olduğu bir şehir. Öğrenci olarak Gaziantep'te ev bulmakta zorlanıyoruz, özellikle de uygun fiyata ev bulmak çok zor. Hem de yeteri kadar ev yok. Olan evlerinde fiyatı çok yüksek. ‘Konut yok’ deniliyor, belki bir sıkıntı da budur ama kesinlikle tek sıkıntı bu değil. Ev sahipleri de bilerek evlerine fahiş fiyat istiyorlar, serbest piyasanın zarlardan tanesi de budur. Öğrenciler için ev gibi yurt bulmak da zor. Yurt sayıları kesinlikle yetersiz. Öğrenciler yer bulmakta aşırı derecede zorlanıyor. Büyük şehirlerde bu durum daha büyük bir sıkıntıya dönüşüyor. İstanbul'da dışarıda kalan öğrenciler bile var. Bu ciddi bir sıkıntı, üniversite öğrencilerinin böyle bir sıkıntı çekmemesi lazım. Yetkililerin kesinlikle bu soruna kalıcı bir çözüm bulmaları gerekiyor.” çağrısında bulundu.

“Öğrenciler için şartları kolaylaştıracaklarına daha da zorlaştırıyorlar”

Gaziantep Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Mehmet Şirin Seçen, “Gaziantep'te kiralık ev bulmak biraz zor. Ev sahipleri öğrencilere ev vermek istemiyor. Ev bulduğumuzda da öğrenci olduğumuzu söylediğimizde kirayı biraz daha yüksek söylüyorlar. Öğrencilere karşı tavırları hiç doğru değil. Öğrenciler için şartları kolaylaştıracaklarına daha da zorlaştırıyorlar ve öğrencilerin halinden de anlamıyorlar. Kiralık ev bulmak bayağı bir zor, ev bulamıyoruz. Bir öğrenci için kiralık ev fiyatları çok yüksek. Aldığımız bursta bize yetmiyor. Yurtlarda herkese çıkmıyor. Yurt sayısı çok az. Özel yurtların fiyatı da çok pahalı. Yurtlarında ev fiyatlarından kalır yanı yok.” dedi.

“Üniversitelerde yeterli kadar yurt olsaydı bu sıkıntı olmazdı”

Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hazırlık sınıf öğrencisi Muhammed Yusuf Doyar ise şunları söyledi:

“Ben Batman'dan Gaziantep'e geldim. Batman'da hayat Gaziantep’e göre çok daha ucuz. Gaziantep'te gerçekten kiralık ev bulmak da çok zorlanıyoruz. Ev bulsak bile ev sahipleri öğrenci olduğumuz için çok fahiş fiyat istiyorlar. Zaten yurtlarda herkese çıkmıyor. Maddi durumumuz iyi değil ve kiralık ev bulamıyoruz. Bulduğumuz evin en düşük fiyatı 2000 liradan başlıyor. Bu şartlarda öğrenci olmak zor. Hatta Gaziantep'e geldiğimize de pişmanız. Çünkü gerçekten Gaziantep'te hayat çok pahalı ve maddi durumumuzda fazla iyi olmadığından dolayı zorlanıyoruz. Devletin yurtları bize çıkmadı. Üniversitelerde yeterli kadar yurt olsaydı bu sıkıntı olmazdı. Aldığımız bursta 650 lira, çok az. Aldığımız burs ev kirasına bile yetmiyor. Ailemizden para istemek ya da çalışmak zorunda kalıyoruz.”

“Kiralık ev fiyatları çok yüksek”

Ev sahipleri okulların ve üniversitelerin açılmasını fırsat bilip fiyatları artırdığını ileri süren Gaziantep Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü 2’inci sınıf öğrencisi Halit Şahin, “Öğrenciler çok zorluk çekiyor. Gaziantep büyük bir şehir, insan gerçekten zorlanıyor. Üniversiteye gittiğimizde iki tane otobüs değiştirmemiz gerekiyor, aldığımız burs gerçekten bize yetmiyor. Devlet bir veriyor beş alıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kiralık ev fiyatları çok yüksek. Kaç gündür ev arıyoruz. Fakat ev sahipleri ve esnaf, öğrencileri bir ticaret aracı gibi görüyorlar, ‘ne koparırsak kâr’ şeklinde düşünüyorlar.” diye konuştu.

Kiralık evlerin fiyatının yüksek olduğunu belirten emlakçı Yakup Güleç, üniversite öğrencilerinin kiralık ev bulamadığına dikkat çekti.

“Öğrenciler kiralık ev bulamıyor”

Üniversite öğrencileri ile memurların gelmesiyle kiralık ev sorunun başladığını belirten Güleç, “Şu an kiralık ev fiyatları yüksek. Öğrencilerin ve memurların ev bulamama problemi var ve ofisimize günlük yaklaşık 10-15 öğrenci geliyor, ev olmadığı için de öğrencileri tekrar göndermek zorunda kalıyoruz. Bizde öğrencilere ev verelim, para kazanalım istiyoruz. Fakat ev olmadığından dolayı öğrencilere ve memurlara kiralık daire veremiyoruz. 1+0 dairelerin fiyatı 1200 lira, 1+1 dairelerin fiyatı 1500 liradan başlıyor ve 1800 liraya kadar ev var. 2+1 dairelerde aslında 2+0 daireler gibi oluyor, bu dairelere 2500 lira kira istiyorlar. Öğrencilerin bütçesi bu fiyatları karşılayamıyor. Yurtlarda öğrencilerden 600 lira istiyorlar. Yurtta bile şu anda kalacak yer yok. Ama devletimiz ‘yurtta yer var’ diyor. Gaziantep'te kiralık ev fiyatları çok yüksek, öğrencileri tekrar boş gönderiyoruz. 1800 liranın altında 1+1 daire yok. Üstelik bu evlerde balkon, internet ve ısınma bile yok. Elektrik ve su kiracıya ait. Önceden öğrenciler bin liraya ev tutuyordu. Bir yıldan bu yana ne değişti, bizde bilemiyoruz. Son 1 yılda fiyatlar ciddi anlamda yükseldi, halen yükselmeye devam ediyor. Biz, bile bu durumun önüne geçemiyoruz. Yüksek kiraların önüne geçilirse çok seviniriz.” dedi.

“Öğrenciler 2300 liranın üzerinde kira ödüyorlar”

Kiralık ev olmadığı için fırsatçılık yapıldığını belirten emlakçı Göksel Taşdemir, “190-200 bin lira bandında stüdyo daireleri bulunan ev sahipleri bir şekilde stüdyo daireleri kredi ile veya nakit temin edip almışlar. Bu evleri 1800 veya 2 bin liradan kiraya vermeyi düşünüyorlar. Devlet veya özel bankalardan kullandıkları krediyi bir nevi kiracılara ödetmek istiyorlar. Şu anda kiralık ev fiyatları bayağı yükseldi. Yaklaşık 2 yıl önce ben öğrenciydim, Eskişehir'de okuyordum. Eskişehir'de 400-500 liraya 1+1 ve 2+1 daireler bulabiliyorduk. Fakat günümüz şartlarında artık öğrenci olmak bile lüks oldu. Eşyalı diye tabir edilen dairelerde bulunan eşyalar üzerine oturulamayacak eşyalar ya da içinize sinerek kullanamayacağınız eşyalar. Kiralık ev fiyatları artıyor, fiyatlar sabit kalmıyor. Bu durumu enflasyona bağlamakta biraz doğru değil. Çünkü gayrimenkul bir nebze de olsa sabittir. Buna nazaran kiralık ev fiyatları devamlı artıyor. Öğrencilerin şu an ev bulması söz konusu değil. Çünkü memur atamaları oldu, okullar açıldığı için öğrencilerde tekrar kente geldi. Şu anda kiralık ev yok.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir