• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ülke genelinde kuraklıktan zarar gören çiftçiler için alınması gereken önlemlerden bahseden Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Kızıl,

Ülke genelinde kuraklıktan zarar gören çiftçilerin, yetkililer kadar kuraklığa karşı önlem alamayacağını söyleyen Kızıl, üreticilerin sadece kendi arazisiyle ve toprak üstü materyalle ilgilenebileceğini ifade etti.

Kızıl, "Üretici damlamasını döşer, sulama suyu için kanallarını açar, bahçesini sulanabilecek konuma getirir. Suyu getirecek olan kişi ise devlet kurumlarıdır. Devlet Su İşleri şu anda yapımı devam etmekte olan barajlarını bitirirse ve çiftçiye suyu götürebilirse o zaman çiftçinin sulama ile alakalı herhangi bir sorunu kalmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Kuraklığın çiftçilere olan zararından bahseden Kızıl, "Kuraklığın; ekin sahibi olanlara, ekinlerini biçenlere, yeni ekim yapmaya başlayanlara veyahut da yeni dikim yapmaya başlayanlar zararı çok fazladır. Öte yandan hasatta ürünü olan çiftçiler için elbette yağmur istenmeyen bir vaka. Eğer yağmur yağacak olursa şu anki hasadı yapmış olan çiftçiler için bu zarar olabiliyor. Örneğin şuan arazisinde fıstığı biçmiş olan üreticiler yağmuru ne yazık ki istememektedirler. Yalnız ovanın genel haline ve ülkemizin genel haline bakacak olursak kesinlikle yağmur gereklidir." dedi.

 

"En önemli önlem suyumuzu korumak ve üreticilere bu suyu iletebilmektir"

Kızıl, "Kuraklık zararının önüne geçilebilmesi için kesinlikle Devlet Su İşleri’nin, Tarım ve Orman Bakanlığının şu anda faaliyette olan barajların miktarını arttırmaları gerekiyor. Yapım aşamasında olan barajların da biran evvel tamamlanması lazım ve şuanda mevcut olan sudan biz yararlanabilirsek elbetteki çiftçimiz bu kadar kuraklık yaşamayacaktır. Ülkemiz tatlı su cenneti olduğu için bütün çiftçilere yetecek suyumuz bulunmaktadır. Yalnız bu sene yağışların sonbahar aylarında gerçekleşmemesi ve yaz aylarında yangınların çıkması nedeniyle bizim çiftçilerimiz şu anda çok zor koşullar altında üretim yapmaya çalışıyorlar. Kuraklık çiftçilerimizi çok etkiledi, alınabilecek en önemli önlem Devlet Su İşlerinin ve Tarım ve Orman Bakanlığının suyumuzu koruması ve üreticilere bu suyu iletebilmesidir." diye konuştu.

Yetkililerin alabileceği önlemleri söyleyen Kızıl, " Yetkililerin önlem olarak mevcutta bulunan suyu israf etmeden topluma, üreticilere, çiftçiye ulaştırmalı. Elbette ki yapım sürecinde olan barajların bir an evvel tamamlanması ve şu anda barajda bulunan suyun üreticiye gidilen haline kadar kontrol edilmesi lazım. Yani bizim sulama kanallarımızın kesinlikle sürekli tadilatının gerçekleşmesi lazımdır. Eğer sulama kanalları yapılmıyorsa, çatlağı varsa, su sızdırıyorsa bizim sulama suyumuzun belli bir miktarı üreticiye varmadan heba oluyor demektir. Bu kanalların onarılması ve bu kanallar vasıtasıyla çiftçilerimize suyun bir an evvel ulaştırılması şu anda mevcut bulunan barajlardan daha fazla korunması gerekiyor.  Ve devlet politikalarının bu yönde iyileştirilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız