Yaklaşık 30 çeşit üzümün yetiştiği ilçede yoğun pekmez mesaisi
Kayseri'nin İncesu ilçesinde üzüm hasadıyla birlikte geleneksel usullerle pekmez, pestil, cevizli sucuk yapımına başlandı.
İncesu ilçesinde, başta coğrafi işaretli "Kara Evrek" üzümü olmak üzere parmak, gül üzümü, buludu, şireder, çavuş, karaser karası, ildeş gibi 30 çeşit üzüm yetiştirilmekte.
İlçede üzüm hasadı ile birlikte geleneksel usullerle gerçekleştirilen pekmez, pestil, cevizli sucuk yapımına başlandı.
İncesu ilçesi 42 bin 500 bağ alanıyla Kayseri'de bağcılıkta önemli bir yere sahip. 16 ile 20 bin ton arasında üzümün üretildiği İncesu'da sofralık ve şıralık olarak değerlendirilerek tüketiliyor.
Mevsimin gelmesiyle ilçede hemen her hanede bağ bozumu şenlik havasında yapılıyor.
Karakoyunlu Mahallesi Aksu Bağları mevkiin de bağ evi bulunan Ahmet Ayaz, pekmez yapma serüvenini şu şekilde anlattı:
"Pekmezi birçok aşamadan geçiriyoruz. İlk önce üzümlerimizi toplayıp evlerimizin önüne getirip suyunu sıkıyoruz sonra da büyük kazanlara bırakıyoruz. Saatlerce ateşin üzerinde bırakıyoruz. Zahmetli bir çalışmanın ardından pekmez kıvamına geliyor. Pekmezimiz tamamen organiktir, hiçbir katkı maddesi yoktur bütün hastalıklara devadır." (İLKHA)