• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Sektör Kurulu Mahsum Altunkaya başkanlığında çevrimiçi toplanarak gündemi değerlendirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin de katıldığı toplantıda tüm zorluklara rağmen ihracatçıların bin bir emekle ihracatın arttırılması yönündeki çaba ve gayret sarf ettikleri ifade edildi.

Gülle, 210 milyar dolar hedefinin aşıldığını ve hızla 220 milyar dolara doğru ilerlediklerini ifade ederek ihracatçıları kutladı.

İhracatçıları kutlayan Gülle, “İhracatçılarımızı başarılarından dolayı kutluyorum, tüm ihracatçılarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hafta sonu güzel bir genel kurul gerçekleştirdik ve ihracat ailesi için son derece önemli müjdeler aldık. Sayın Cumhurbaşkanımızdan aldığımız müjdeler hem finans hem fuar açısından hem de Eximbank’ın kaynakları açısından önümüzdeki dönemin daha iyi olacağına işaret ediyor. Ayrıca sayın Cumhurbaşkanımızın ihracatçıların yegane çatı kuruluşu olan TİM’in önemine yaptığı vurgu da bizleri gururlandırdı. Bizler açısından güzel bir toplantı oldu. Rekor 210 milyar doları geçtik. Bu ay müthiş bir rakama gidiyoruz. Arkasından da inşallah sene sonunda ihracatımızı 220 milyar dolara taşıyacağız. Emeği geçen bütün herkesi kutluyorum. Bütün ihracatçılarımızla ve ihracatçı birliklerimizle güzel bir çalışma dönemi geçiriyoruz.” dedi.

Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya da Gülle’ye katılımlarından dolayı teşekkür ederek 2021 yılında 220 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştirilmesi ve belirlenen hedeflerin aşılmasını dilediklerini ifade etti.

Altunkaya, Türkiye’nin 2021 yılında birçok felaketi bir arada yaşadığını dile getirerek her şeye rağmen en iyisini üreterek ve en iyi koşullarda dünya pazarlarına sunmayı başardıklarını belirtti.

Türkiye’den dünya sofralarına 2021 yılının 8 aylık diliminde 5 milyar 579 milyon 520 bin dolarlık hububat ve bakliyat ürünlerinin girdiğini ifade eden Altunkaya, bu rakamın bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 21,17’lik bir artış gösterdiğini belirtti.

Türkiye’nin Ortadoğu için önemli bir ihracat üssü olduğuna dikkat çeken Altunkaya, Covid-19 salgını ile baş gösteren sorunların aşılması yönündeki her türlü çalışmayı desteklediklerini, ticaretin şeklinin değiştiği bu süreçte krizlerin fırsata dönüştürülmesinin önemli girdiler sağlanmasında büyük rol oynadığını belirtti.

Dünya sofralarına Türkiye’den en fazla giren ürünler arasında temel ihtiyaç ürünlerinin geldiğine de dikkat çeken Altunkaya, 2021 yılının 8 aylık diliminde Türkiye genelinden gerçekleştirilen 5 milyar 579 milyon 520 bin dolarlık ihracat içerisinde en fazla ihraç edilen ürünlerin başında bitkisel yağlar, bisküvi, pasta, buğday unu, şeker ve şeker mamuller ile makarnanın geldiğini bildirdi.

Dünya genelinde yaşanan lojistik sorununun Türkiye’de çözülmesi yönünde mutlaka önemli adımlar atılması gerektiğini belirten Altunkaya, bunun milli bir mesele haline getirilerek milli lojistik sisteminin kurulmasının gelecek için büyük önem taşıdığını ifade etti.

2021 yılında sektörel gelişim için önemli adımlar atıldığını belirten Altunkaya, dünya genelinde gıda fuarlarına yüksek katılımın sağlandığını, sektörde de ihracat sisteminin başarıyla uygulandığını, dijital dönüşüme firmaların hızla uyum sağlayarak rakipleriyle aynı seviyelerde yer almayı başardığını ifade etti.

2021 yıl sonu hedeflerini aşacaklarını ifade eden Altunkaya, yeni pazar arayışlarının devam ettiğini ve mevcut pazarların korunarak pazar payının arttırılması yönündeki çalışmalara da hız verdiklerini dile getirdi.

“En fazla ihracat Ortadoğu ülkelerine”

Türkiye genelinden en fazla ihracatın Irak’a yapıldığı Ocak-Ağustos 2021 döneminde toplam 213 ülke ve serbest bölgeye ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Altunkaya, “Yılın 8 aylık diliminde ülkemizden toplam 213 ülke ve serbest bölgeye Anadolu’nun bereketli topraklarında üretilen ürünlerimiz ihraç edilmiştir. Ülke gurupları bazında en fazla ihracatımız Ortadoğu ülkeleri, Afrika ülkeleri, Amerika ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirilirken ülke bazlı ihracatta Irak en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke konumunu korumaktadır. Ülke bazlı ihracatta ilk sıralarda Irak, Suriye, Birleşik Devletler, Yemen, İran, Cibuti, Libya, Almanya ve Venezuela almaktadır. Elbette bütün ihracatçılarımız için dünyanın her köşesi, her pazarı büyük önem taşıyor.” dedi.

Türkiye genelinde gerçekleştirilen ihracatta birlik bazlı değerlendirmeler de yapan Altunkaya, birlik bazlı ihracatta en fazla ihracatı yapan birliğin 1 milyar 779 milyon 961 bin dolarla Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği’nin (GAİB) olduğunu bildirdi. (İLKHA)