• DOLAR 34.586
  • EURO 36.262
  • ALTIN 2957.953
  • ...
Aile içi iletişimde istişarenin önemi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Aile içerisinde erkek ve kadının fıtrat gereği birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu belirten Psikoloji Bilim Uzmanı Aile Danışmanı Adnan Kalkan, tarafların birbirlerini daha iyi tanımlayabilmeleri, aile içi olabilecek sorun ve sıkıntıların büyümeden önlenmesi ve özellikle çocuklara verilen değerin hissettirilmesi konularında en önemli faktörün istişare olduğunu söyledi.

 

Aile içi iletişimin en önemli unsurlarından bir tanesinin eşlerin birbirine vakit ayrılması olduğunu hatırlatan Kalkan, "Hız çağında yaşıyoruz ve zaman gerçekten çok hızlı akıyor. Her insan da kendi içerisinde bir yoğunluk yaşıyor. Fakat birçoğumuz aslında yapmamız gerektiği halde yapmadığımız ve yapmamamız gerektiği halde yaptığımız birçok şey var. Onun için burada Kur'an'dan bir ayetle ışık tutmak istiyorum. 'O halde bir işi bitirdikten sonra diğer işe koyul' diyor Allah-u Teâlâ. Bunu 'işlerini önem sırasına koy' diye anlıyorum. Burada Yüce Rabbimiz bir planlamadan söz ediyor." dedi.

"Aile içi günlük değerlendirmeler yapılmalı"

Erkeklerin sabah işe gidip akşam geldiklerinde belli bir süreyi mutlaka kendi eşi ve çocuklarına ayırmaları gerektiğinin altını çizen kakan, "Bu anlamda yapılabilecek belki de en güzel çalışmalardan biri akşam yemeğini beraber yemeleri, çayını birlikte içmeleri ve hemen arkasından o günün kısa bir değerlendirilmesinin yapılmasıdır. Şöyle ki; kızım ne yaptın? bugün nasıl geçti? okul, medrese veya evdeki faaliyetini sormalıdır. Aynı şekilde 'Hanım nasıl gidiyor? Var mı bir sıkıntı, paylaşmak istediğin bir şey?' tarzında zaman ayırmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kalkan, "Çocuklara zaman ayırmışken eşlerin en büyük hatalarından bir tanesi kendilerine zaman ayırmamalarıdır. Çocuklar uyuduktan sonra bir saat de olsa eşler baş başa kalabilmeli, oturabilmeli, birlikte bir kahve veya çay içebilmeli, dertleşebilmelidir. Bu, aralarındaki muhabbeti artıracak ve aradaki olumsuzlukları belki azaltabilecek en önemli zaman süreçlerinden biridir. Yani işlerimiz önem sırasına koyabilirsek hem kendimize hem çocuklarımıza hem de eşimize zaman ayırabiliriz. Bu nitelikli zaman olup telefonla asla oynanmamalı, sosyal medyaya girilmemeli, televizyon açılmamalıdır." dedi.

"Eşlerin birbirinden uzaklaşmasının önemli sebeplerinden biri istişarelerin yapılmamasıdır"

İstişarenin önemine vurgu yapan Kalkan, "Aile içi iletişimde en önemli faktörlerden biri de aile içi istişarelerdir, şuralardır. İstişare ve şuralar edinme konusunda Hadis-i Şerif var. 'Şura edin kuvvet bulun. İstişare eden yanlış isabet ederse bir sevap var, çünkü sünnet işlemiştir. Eğer doğru isabet ederse iki sevabı vardır.' Bugün aslında eşlerin birbirinden uzaklaşması veya kopuş yaşamasının belki de en önemli sebeplerinden biri problemlerin birikmesidir. Bunun temelinde istişare yapılmaması yatar." şeklinde konuştu.

Haftada bir gün dahi olsa istişare yapıldığı takdirde problemlerin konuşulabileceğini, güzel paylaşımlar yapılacağını ve en azından ailenin genelinde ve özellikle çocuklarda bir şuur oluşacağını kaydeden Kalkan, istişare toplantıları yapılmadığı takdirde kişilerin zamanla birbirinden kopup uzaklaştığını ve birbirini anlamamaya başladığına dikkati çekti.

Haftanın bir akşamı bir saat de olsa mutlaka oturup konuşulması gerektiğine vurgu yapan Kalkan, "Burada bir diğer faktör ise istişareler kesinlikle istişare ehliyle yapılmalıdır. Çocuklarla çocukların olduğu bir ortamda her şey konuşulmamalı, yapılandırılmış olmalı. Çocuklarla yapılan istişarelerden önce eşler birbiriyle konuşacaklar, daha sonra sınırlandırılmış bir şekilde çocukların önüne getirecekler." dedi.

"Aileyi yeniden ihya edeceksek kesinlikle istişare toplantıları yapmalıyız"

Çocuklarla istişarede dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Kalkan, şunları söyledi:

Çocuklarla istişare yaparken seçenek hakkını tümden vermemeli, anne baba olarak seçenekleri imkanlarımızı göz önüne alarak sunmalıyız. Seçenekleri önüne koyup seçme hakkını tanıdığımızda onlarında özgüvenleri artacak ve önemsendiğini fark edecek. Bugün aileyi yeniden ihya edeceksek kesinlikle istişare toplantıları yapmalıyız.

Kalkan, "İstişarelerde önemli bir prensip; kesinlikle her konu istişare konusu olamaz. Mesela 'Akşam namazını kılalım mı? kılmayalım mı?' Bu istişare konusu olamaz çünkü akşam namazının kılınması lazım. Ama 'önce iftar mı yapalım yoksa namaz mı kılalım' sorusu istişare konusu olabilir. Buradaki önemli prensip, her meselenin istişare konusu olmaması ve istişarenin ehli ile zamanında yapılmasıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir