SERKA Genel Sekreteri Taşdemir: Ağrı'da büyük projelere imza attık
SERKA'nın (Serhat Kalkınma Ajansı) bütçe ile katkı sunduğu, Ağrı İl Özel İdaresi ve Ağrı Belediyesi'nin de paydaş olduğu onlarca projeyle Ağrı'nın kalkınma hamlesine katkı sağlanacak.
Birçoğu tarihi yerler olmak üzere turistik alanlara ev sahipliği yapan Ağrı'da, yapılacak olan ve yapılması planlanan projeler ile tarihi, turistik, eğitim, sanayi gibi alanlarda önemli adımlar atılıyor.
İLKHA'ya konuşan SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, kalkınma ajansının faaliyet yürüttüğü Ağrı, Ardahan, Kars ve Iğdır illerinde kalkınma hamlelerine önemli katkı sundukları ve faaliyetin yürütüldüğü dört il için eşit ve adilane hareket ettiklerinin altını çizdi.
SERKA Genel Merkezi'nde İLKHA Ağrı İl Temsilcisi Ömer Adıgüzel'e konuşan Taşdemir, Ağrı'da büyük projelere imza attıklarını söyledi.
"Serhat Kalkınma Ajansı bünyesindeki illerde adaletli çalışmalar yapmak istiyoruz"
Ağrı'daki projeler hakkında konuşan İbrahim Taşdemir, "Serhat Kalkınma Ajansı olarak Ağrı, Ardahan, Kars, Iğdır illerinin kalkınmasından sorumluyuz. Dört ilimize eşit ve adaletli bir şekilde gerekli çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda her ilimizin kalkınması ile ilgili ciddi projeler yürütüyoruz. Ağrı için merak edilen yatırımlara gelecek olursak, Ağrı için yürütmüş olduğumuz en önemli proje 'Ağrı Dağı Turizm Master Planı ve Fizibilite Raporu.' Bu proje kapsamında özellikle Ağrı Dağı ve çevresinin bundan sonra turizmle ilgili neler yapılabileceği konusunda ciddi bir plan dahilinde en ince ayrıntısına kadar dökümünü yaptık. Hangi eylemlerin nasıl yapılacağına dair detaylandırma yapıp daha sonra da bunların içerisinden seçeceğimiz 11 adet fizibilite ile bu bölgeye yapılacak yatırımları somut hale getirmek istiyoruz." dedi.
"Ağrı'nın tüm turistik yerlerini bir bütün olarak değerlendirmek istiyoruz"
Ağrı Dağı, İshak Paşa Sarayı, kaplıcası, kalesi, meteor çukuru ve kaplıcalarıyla büyük bir turizm potansiyeline sahip olan Ağrı'yı bir bütün olarak değerlendirmeyi düşündüklerini aktaran Taşdemir, "Bu projeyle, 'Bundan sonra konuşma zamanı değil icraat zamanı' deyip bu çıkaracağımız fizibilitelerle yatırım konularımızı bu alandaki yatırımcılarımıza, siyasilerimize verip Ağrı'mızın kalkınması için 'şu yatırımları yaptığınızda memlekette şu katkınız olacak' deyip önlerine koyacağımız çok ciddi bir rapor ve fizibilitelerimiz olacaktır. Bu planın içinde Ağrı Dağı turizm açısından dağcılığın yanında kayak, kamp, karavan tesisi ile ilgili çalışmalar var. İshak Paşa Sarayı ve çevresi, Urartu Kalesi, Balık Gölü, Meteor Çukuru, yine Diyadin Kaplıcaları bunların her birisi bizim için çok özel bir değer. Fakat 'Bu değerlerimizi bütüncül bir yaklaşımla birbiriyle entegre şekilde nasıl turizme kazandırırız.' şeklinde önümüzdeki dönemde tamamlanacak. Yaklaşan ilkbahar mevsimi ile planımız ortaya çıkacak bu çalışmalarımızı kamuoyuna tanıtmış olacağız." ifadelerini kullandı
"Ağrı-Gürbulak demiryolu, bölgemiz için çok önemli bir proje"
Yapılması planlanan bir diğer proje olan demiryolu çalışmaları hakkında da bilgiler veren Taşdemir, "Bir diğer projemiz Ağrı-Gürbulak demiryolu projesi ise hem bizim için hem de bölgemiz için çok önemli bir proje. Sadece Ağrı için değil, bu doğu-batı aksında demiryolunun kesintisiz devamı anlamına geliyor. Özellikle Van Gölü ile ayrılan doğu-batı aksı Doğubayazıt üzerinden İran'a bağlandığı zaman bu aks tamamlanmış olacak. Yine Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi ile Iğdır'ın Dilucu ilçesinde bulunan sınır kapılarını birleştireceğimiz, Büyük ve Küçük Ağrı Dağı arasında bir karayolu ve demiryolu bağlantısı ile de İran ve Nahçivan üzerinden bağlanmış olacak. Diğer taraftan bizim halihazırda zaten Erzurum'un Horasan ilçesinden Kars'a gelip buradan Ermenistan'a, Tiflis'e giden bir hattımız var. Yine fizibilite çalışması tamamlanmış olan Kars, Iğdır, Nahçivan hattı var." şeklinde konuştu.
"Üretimin temel felsefesi ulaşım ve lojistiktir"
Üretimin temel felsefesinin ulaşım olduğunun altını çizen İbrahim Taşdemir, yapılan bu ulaşım projesi ile Ağrı'nın turistik açıdan da canlanacağını ifade etti.
Taşdemir, "Horasan-Ağrı-Gürbülak demiryolu tamamlandığında artık bizim bölgemiz bir ring haline gelmiş olacak. Dolayısıyla Kars'a gelen turist İshak Paşa Sarayı'na, İshak Paşa Sarayı'na gelen turist Ağrı'ya gelebilecek. Bir bütün halinde turizm açısından canlanmış olacak. Bunun getirisi de Ağrı merkeze 20 kilometre uzaklıkta bulunan Organize Sanayi Bölgemiz (OSB) için faydalı olacak. Bu tren hattı ile artık fabrikalar belki OSB'de yer bulamayacak. Üretimin temel felsefesi ulaşım ve lojistiktir. Siz eğer ürettiğinizi satamıyor, pazarlayamıyorsanız, üretim de yapamazsınız. Dolayısıyla hem madde gelişi hem hammadde gelişi hem de üretilen ürünün satışı anlamında demiryolu Ağrı için önemli bir ihtiyaç. Bu ihtiyacı İl Özel İdaresi'nin bize sunduğu fizibilite projesi ile kabul ettik. Şu anda çalışma devam ediyor. İnşallah çalışmalar tamamlandığında biz bunu bakanlığımız nezdinde yatırım programına girmesi üzerine girişimlerde bulunacağız ve inşallah Ağrı'mıza 70-80 yıl sonra tekrar demiryolunun gelmesini sağlayacağız. Valiliğimiz ve İl Özel İdare'miz ile birlikte projeyi gerçekleştirmiş ve hâlihazırda gün yüzüne çıkarmış oluruz." şeklinde konuştu.
"Kentteki meslek liselerinin tamamının atölyelerini yeniliyoruz"
Yapılan projeler ile gençleri de unutmayacaklarını dile getiren Taşdemir, genç girişimcilerin önünü açabilmek ve kentteki meslek liselerinin daha aktif çalışmaları için atölye ve malzeme ihtiyaçlarını da gidereceklerini sözlerine ekledi.
Bu konuda yaptıkları çalışma hakkında bilgi veren Taşdemir, "Halihazırda bizim Ağrı'da özellikle tüm meslek liselerimizin alt yapılarını yeniliyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteklediği SOGEP projesi ile Ağrı Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortak olduğu proje ile kentteki meslek liselerinin tamamının atölyelerini yeniliyoruz. Gençlerimiz okullarında her şeyi daha rahat öğrenebilecek, kullanabilecek ve deneyebilecekler. Ve piyasaya çıktıklarında işgücü ihtiyacı karşılanmış olacak. Gençlerimiz için bir diğer önemli projemiz Ağrı Valiliği arkasında inşaatından tutun içindeki malzemelere varıncaya kadar yüzde 75 hibeli ve İl Özel İdaresi destekli bir çalışma yapılıyor. Bu anlamda gençlerimizin orada her türlü ekipmanları görebileceği, kendilerini geliştirebilecekleri bir alt yapıyı oluşturmuş olduk. Yine Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı karşısında bulunan günübirlik jeotermal tesisimiz var o da bu yıl hemen hemen tamamlanmak üzere kullanıma açılacak seviyeye geldi. Ağrı için özel bir çalışma." dedi. (İLKHA)